Scewola (Scaevola aemula) należy do rodziny godeniowatych (Goodeniaceae). W środowisku naturalnym występuje w Australii i rejonie Polinezji. Roślina posiada płożący pokrój. Jej mocno rozkrzewiające się pędy osiągają do 60cm długości.
Wymagania i uprawa:
Scewolę powinno się uprawiać na stanowisku słonecznym, ciepłym, osłoniętym od wiatru. Optymalne są dobrze przepuszczalne, próchnicze podłoża o kwaśnym odczynie (np.: torf wymieszany z piaskiem). Roślinę można przenieść na zewnątrz po ostatnich przymrozkach. W początkowym okresie warto ją uszczykiwać - zabieg przyśpiesza krzewienie.
Scewolę należy regularnie podlewać, latem nawet codziennie. Jest to gatunek mało odporny na niedobór wody - szybko więdnie. Od wiosny do końca lata zaleca się stosować nawozy wieloskładnikowe (co 1-2 tygodnie). Ważnym pierwiastkiem zapewniającym prawidłowy rozwój jest żelazo. Roślina może być atakowana przez mszyce.
Zastosowanie:
Scewola to gatunek często spotykany na balkonach i tarasach. Uprawia się go w wiszących koszach, ozdobnych pojemnikach i skrzyniach montowanych przy poręczach. Roślinę można ponadto wykorzystać to tworzenia barwnych, wielogatunkowych kwietników oraz dekoracji altan.
zdjęcie: Nemracc - Own work, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Komentarze