Hoja, woskownica (Hoya) zaliczana się do rodziny toinowatych (Apocynaceae) i jest bardzo lubianą rośliną doniczkową, pochodzącą ze wschodnich terenów Azji. Choć rodzaj, do którego należy, liczy sobie ponad 200 gatunków, w mieszkaniach uprawia się zwykle dwa z nich: hoję różową (Hoya carnosa) i hoję piękną (Hoya bella).

Obie są wspaniale kwitnącymi pnączami i tworzą długie, elastyczne, kilkumetrowe pędy (delikatniejsze u hoi pięknej) oraz skórzaste, zielone, pokryte woskowatym kutnerem liście, ułożone na pędach naprzeciwległymi parami. Liście nieco się od siebie różnią:

  • Hoja różowa: liście są większe, szersze, grubsze, ciemnozielone i pokryte delikatnymi, jasnymi cętkami.
  • Hoja piękna: są delikatniejsze, mniejsze, węższe, ostro zakończone i jasnozielone.

Oba gatunki mają gwiazdkowe, białe lub różowe, drobne, mięsiste kwiaty. W ich środkowej części posiadają różowo-czerwony przykoronek (większy u hoi pięknej) i zebrane są w zwisające baldachy. Kwiaty pęknie i mocno pachną, szczególnie wieczorami. Oba gatunki różnią się jednak sposobem kwietnia:

  • Hoja różowa: rozwijają się na krótkopędach, które po przekwitaniu pozostają na roślinie i służą do tworzenia się na nich kolejnych kwiatów, dlatego nie wolno ich usuwać.
  • Hoja piękna: kwiatostany tworzą się na krótkopędach, które po przekwitaniu odpadają wraz z kwiatami.

Wymagania i uprawa

Oba gatunki różnią się nie tylko wyglądem, ale też wymaganiami. Łatwiejsza w uprawie i mniej wymagająca jest hoja różowa.

  • Roślina oczekuje półcienistego stanowiska oraz typowej, przepuszczalnej ziemi kwiatowej.
  • Nie lubi częstego przesadzania, zbyt żyznego podłoża ani nadmiernego podlewania.
  • Znacznie lepiej rośnie i kwitnie, gdy jest nieco zaniedbana, przesuszana i uprawiana w przyciasnej doniczce.
  • Łatwiej jest ją zalać i przenawozić, niż zasuszyć i zagłodzić.
  • Choć lubi mieć zapewniony okres spoczynku w niższych temperaturach (ok. 10-15°C), przez cały rok dobrze rośnie też w temperaturze pokojowej.
  • Nie jest także zbyt wrażliwa na przesuszone powietrze.
  • Bardzo łatwo się również rozmnaża, gdyż przy okazji wiosennego przesadzania można ją podzielić lub pobrać z niej sadzonki pędowe.

Trudniejsza w uprawie i bardziej wymagająca jest natomiast hoja piękna.

  • W przeciwieństwie do swojej kuzynki nie lubi niskich temperatur, dlatego przez cały rok oczekuje ciepła (temp. ok. 22-24°C).
  • Potrzebuje też dużo światła, choć nie może być narażona na bezpośrednie słońce.
  • Musi być też systematycznie podlewana.
  • Źle znosi także suche powietrze.
  • Nie lubi być często przesadzana, ale potrzebuje sporej doniczki i dobrej ziemi.
  • Trudniej się też rozmnaża.

Zastosowanie

Obie hoje to wspaniale rośliny doniczkowe. Doskonale wyglądają w wiszących koszach i doniczkach, ale ich pędy mogą być też rozpinane i oplatane wokół specjalnych podpór i drabinek.

Wybrane gatunki i odmiany

  • Hoja piękna 'Albomarginata' – liście z białym obrzeżem
  • Hoja różowa 'Compacta Variegata' – niska odmiana o mocno poskręcanych i biało obrzeżonych liściach
  • Hoja różowa 'Compacta' – niska odmiana o zielonych, poskręcanych liściach
  • Hoja różowa 'Tricolor' – licie białozielone, młode dodatkowo z różowymi przebarwieniami, pędy czerwonawe
  • Hoja różowa 'Variegata' – liście zielone z białym obrzeżem

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Yvan leduc/CC BY-SA 3.0/Link; Gere72/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons; Flower Council Holland; Christiane M./Pixabay