Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus) to trawa należąca do rodziny wiechlinowatych (Poaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji, w Polsce jest znaną rośliną ozdobną.
Dorasta do 2-3 m wysokości. Liście są sztywne, równowąskie o długości do 60 cm. Na środku blaszki posiadają charakterystyczny czerwonobrązowy pasek. Jesienią przebarwiają się na całej powierzchni.
Kwitnienie rozpoczyna się najczęściej we wrześniu. Kwiatostany są efektowne (dł. do 25 cm), puszyste, wiechowate o srebrzystej lub różowofioletowej barwie. Są dekoracją do późnej jesieni a nawet zimy.
Nasiona ze względu na klimat z reguły nie wykształcają się.
Wymagania i uprawa
Trawa preferuje miejsca słoneczne lub lekko zacienione, osłonięte od wiatru. Lubi podłoża lekkie, piaszczyste, dobrze przepuszczalne. Trawę zaleca się siać lub sadzić w okresie wiosennym (od kwietnia). To gatunek mrozoodporny.
Nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. W czasie susz można ją podlewać (szczególnie młode okazy). Dodatkowo trawę warto dokarmiać stosując nawozy fosforowo-potasowe. Wiosną zaleca się wyciąć suche liście.
Miskant cukrowy to gatunek ekspansywny – w mniejszych ogrodach trzeba ograniczać jej wzrost.
Zastosowanie
Miskant ten można wykorzystywać w ogrodach różnego typu – od naturalistycznych i leśnych po orientalne. Trawa dobrze wygląda sadzona grupowo lub pojedynczo – np.: w centralnym miejscu na trawniku. Nadaje się do tworzenia szpalerów i uprawy pojemnikowej.
To roślina bioenergetyczna. Kumuluje metale ciężkie z podłoża, dlatego warto uprawiać ją w zieleni miejskiej, terenach uprzemysłowionych i przy autostradach.
Zdjęcie: Terri James/Pixabay