Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) to niewielka bylina z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae). Naturalnie występuje w Ameryce Południowej i Północnej, Azji i Europie, w tym także w Polsce. Czasami bywa także uprawiana jako roślina ozdobna.
Bylina dorasta do ok. 10-15 cm wys. Tworzy cienkie, podziemnie kłącza, z których wyrastają osadzone na bardzo długich, elastycznych, brązowo nabiegłych ogonkach odziomkowe, trójdzielne liście (bardzo przypominające liście koniczyny), złożone z trzech szerokich, odwrotnie sercowatych, miękkich, delikatnie orzęsionych listków, których blaszki liściowe na noc składają się do dołu.
Szczawik zajęczy kwitnie wczesną wiosną (IV-V), wydając dość duże, pięciopłatkowe, promieniste kwiaty, osadzone pojedynczo na długich, elastycznych, nagich ogonkach. Płatki kwiatów są szerokie, białe i fioletowo żyłkowane, z żółtą plamą u nasady. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w owocostany mające postać pękatych, kanciastych torebek, wypełnionych licznymi, drobnymi nasionami, które po dojrzeniu gwałtownie pękają, rozrzucając nasiona na znaczną odległość (nawet 2 m).
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Dzięki podziemnym rozłogom, roślina potrafi mocno się rozrastać, przez co bywa ekspansywna.
Wymagania i uprawa
Szczawik zajęczy spotykany jest głównie na stanowiskach naturalnych i rzadko bywa uprawiany. Najchętniej zasiedla świetliste lasy, bory, zarośla i porośnięte mchem leśne zbocza. Preferuje półcieniste lub cieniste stanowiska i próchnicze, żyzne, przepuszczalne, lekko wilgotne gleby, najlepiej o kwaśnym odczynie pH. Jest w pełni mrozoodporny, dlatego może rosnąć na terenie całego kraju.
Szczawika można rozmnażać przez odrosty korzeniowe lub wysiew nasion (daje obfity samosiew).
Zastosowanie
Szczawik zajęczy w ogrodach pojawia się rzadko. Ponieważ jednak jest mniej inwazyjny niż np. spokrewniony z nim szczawik różkowaty (uciążliwy chwast ogrodowy), można spróbować posadzić go w ogrodzie leśnym lub naturalistycznym, jako rodzaj runa leśnego pod drzewami i krzewami, dzięki czemu wczesną wiosną jego białe kwiatki rozświetlą cieniste zakątki ogrodu.
Szczawik to jednak również roślina jadalna, bogata w kwasy organiczne, minerały i witaminy (głównie wit. C). Jego delikatne, zielone listki o kwaskowatym posmaku wykorzystywane są do przyrządzania sałatek, surówek i zup. Ponieważ jednak zawierają sporo kwasu szczawiowego, nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na choroby nerek i dróg moczowych.
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Katarzyna Jeziorska
 
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Kwiaty cebulowe
                    Kwiaty cebulowe                 Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Ogród ozdobny
                    Ogród ozdobny                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Łąka kwietna
                    Łąka kwietna                 Roślina tygodnia
                    Roślina tygodnia                 Róże
                    Róże                 
                     
                     
                     
                     
                    