Dlaczego skrzydłokwiat nie kwitnie? Co zrobić, aby skrzydłokwiat zakwitł?
Skrzydłokwiat to roślina wymagająca specyficznych warunków uprawy, aby mogła zakwitnąć. Ważne jest odpowiednie nawodnienie, umiejscowienie doniczki oraz regularne nawożenie. Zaniedbanie któregoś z tych elementów sprawi, że nasza roślina będzie mogła mieć problem z kwitnieniem, a nawet wzrostem jako takim. Dowiedz się więcej i sprawdź co robić, by Twoja roślina znów pięknie rozkwitła – wystarczy pamiętać o 3 rzeczach!
1. Niewłaściwe nawodnienie
Skrzydłokwiat naturalnie występuje w lasach tropikalnych, co oznacza, że lubi dużą wilgotność zarówno, jeśli chodzi o podłoże, jak i powietrze. Dlatego trzeba dbać o częste podlewanie rośliny, aby podłoże było stale wilgotne, ale żeby woda nie stała w doniczce. Susza spowoduje, że skrzydłokwiat nie zakwitnie. Dużym błędem jest również podlewanie rośliny twardą, zimną wodą z kranu.
▶ W przeciwieństwie do rodzimych roślin skrzydłokwiat najpiękniej będzie rósł i kwitł podlewany lekko ciepłą, miękką wodą. Dodatkowo, aby zwiększyć szansę na piękne kwitnienie, raz w miesiącu warto podlać roślinę wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego (wystarczy kilka kropli na 1 litr wody).
2. Nieodpowiednie stanowisko
Skrzydłokwiat lubi stanowiska cieniste i półcieniste, gdyż w lasach tropikalnych nie ma zbyt dużego dostępu do światła, zasłoniętego przez wyższe rośliny. Nie oznacza to jednak, że doniczka powinna być ustawiona w ciemnym miejscu.
▶ Skrzydłokwiat potrzebuje do kwitnienia promieni słonecznych, jednak nie powinna być ich zbyt duża ilość, gdyż spowoduje to poparzenie liści i ich brzydkie odbarwienie. Najlepiej doniczkę ustawić w nie za dużej odległości od okna (około metr) lub na parapecie od strony północnej albo wschodniej.
3. Niewłaściwy nawóz
Brak nawożenia lub wybór złego nawozu również może poskutkować brakiem kwitnienia.
▶ Roślinę należy regularnie nawozić (np. wybierając koreczki nawozowe, które dostarczają składników pokarmowych nawet przez 6 miesięcy), ale powinien to być nawóz do roślin kwitnących. Zawiera on mniej azotu, który zapewnia bujny rozrost części zielonych, ale kosztem rozwoju kwiatów.
Tekst: G.T., zdjęcie tytułowe: Karolina Grabowska, Kateryna Hnidash / Pexels