Anginka! Czyli geranium jako przyprawa, repelent, lek i kosmetyk
Geranium, anginki, czy też pelargonie pachnące to rośliny szczególnie popularne ze względu na swoje fantazyjne liście i intensywny aromat. Mogą być wykorzystywane w kuchni jako przyprawa do pieczenia i gotowania oraz jako repelent odstraszający owady. Anginki należą też do roślin leczniczych używanych w kosmetologii.
W wielu krajach mianem geranium określa się nie tylko rodzaj bodziszków (łac. Geranium), ale wszystkie gatunki roślin z rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). W Polsce natomiast rodzinę bodziszkowatych zwyczajowo rozdzielamy m.in. na popularne w naszych domach gerania (i do nich zalicza się anginka) i pelargonie.
Zwyczajowe nazewnictwo tych grup roślin stało się tak zawiłe ze względu na ich bardzo podobny wygląd.
Anginka, anginowiec, cytrynka i geranium
Pelargonia pachnąca
Pelargonia pachnąca swoją nazwę zawdzięcza olejkom eterycznym wytwarzanym w liściach. Najlżejszy powiew wiatru lub delikatny dotyk sprawiają, że liście wydzielają intensywny zapach. Wachlarz zapachów anginki jest bardzo szeroki: może być porównywana od bzu czy róży, przez pomarańczę, brzoskwinię i cytrynę, aż po kolę, imbir, kokos i czekoladę!
Obecność olejków eterycznych sprawia, że roślina jest nie tylko wyjątkowym składnikiem stosowanym w kuchni i skutecznym repelentem na owady, ale również popularnym lekarstwem i eliksirem upiększającym.
Płatki kwiatów pelargonii pachnącej zwykle niczym się nie wyróżniają, natomiast liście mają bardzo różnorodne kształty.
Anginka w kreatywnej kuchni
Geranium jako przyprawa
W zasadzie wszystkie pelargonie są jadalne. Jednakże jedynie pelargonie pachnące są stosowane przez kucharzy, ponieważ tylko one mają jakikolwiek smak. Ich kwiaty i liście nadają potrawom i napojom niebanalny wygląd i, przede wszystkim, wyjątkowy smak.
Odmiany o zapachu cytrynowym pasują do sałatek, sorbetów czy herbat, natomiast pelargonie o aromacie różanym doskonale podkreślają smak dań słodkich, takich jak ciasta, dżemy czy desery. Pelargonie o zapachu miętowym podkreślą wyjątkowy charakter własnoręcznie przyrządzonej lemoniady. Z pewnością istnieje mnóstwo przepisów, w których można wykorzystać inne aromaty, takie jak jabłkowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy, czekoladowy lub cynamonowy.
Jadalne pelargonie jako alternatywa dla tradycyjnych ziół kuchennych umieszczone dekoracyjnie na parapecie w kuchni są zaproszeniem do wypróbowania nowych, smacznych przepisów. |
Do pieczenia lub gotowania należy wykorzystywać jedynie rośliny niepryskane, uprawiane w sposób naturalny, lub uprawiane specjalnie pod kątem wykorzystania w kuchni, z użyciem wyłącznie nawozów naturalnych.
Anginka nie tylko na zdrowie
Pelargonia na owady!
Bardzo często chwile odpoczynku na balkonie lub tarasie zostają zakłócone przez komary, osy i inne insekty. Anginki stanowią naturalne rozwiązanie tego problemu – pelargonia pachnąca należy do roślinnych repelentów na komary!
Specjalne odmiany geranium o zapachu cytrynowym lub pomarańczowym zostały sklasyfikowane jako skuteczne repelenty na owady. Ich olejki eteryczne, które wydzielają zapach przyjemny dla ludzi, na owady zdają się mieć działanie przeciwne. A ponieważ nie należy obawiać się ich negatywnego wpływu na środowisko lub zdrowie człowieka, rośliny takie można spokojnie trzymać na okiennym parapecie w sypialni lub w postaci saszetki zapachowej w szafie.
Moc uzdrawiania roślin
Geranium czyli anginka
Olejki eteryczne niektórych gatunków pelargonii mają właściwości lecznicze. Na przykład kwiatowy olejek geraniowy nazywany olejkiem pelargonii różanej, łagodzi nastroje depresyjne i stres. Podobnie jak inne olejki eteryczne, ma on także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Olejki pelargonii mogą być stosowane zewnętrznie i wewnętrznie – do użytku zewnętrznego należy zawsze rozcieńczyć przed użyciem i sprawdzić, czy są dobrze tolerowane.
![]() |
![]() |
Delikatne płatki na potrawach nie tylko ładnie wyglądają, ale również dodają niepowtarzalnego aromatu. |
Olejki eteryczne pelargonii pachnących wpływają korzystnie również na stan skóry. Dzięki temu są istotnym składnikiem olejków do twarzy i ciała, maseczek do twarzy i esencji do kąpieli. Dzięki dobrej tolerancji skóry i przyjemnemu kwiatowemu zapachowi, olejek geraniowy jest idealny do codziennej pielęgnacji na przykład cery dojrzałej i z niedoskonałościami.
Łatwe w pielęgnacji i trwałe
Pelargonie pachnące
Pelargonie pachnące mają tak samo niewygórowane wymagania pielęgnacyjne jak ich zwisające i rabatowe siostry. Do obfitego kwitnięcia wymagają jedynie dobrego nasłonecznienia, odpowiedniego nawadniania i niewielkiej ilości nawozu od czasu do czasu.
Najlepiej czują się w donicach i skrzyniach na balkonie lub na tarasie, ale rozkwitają także w domu. Te rośliny wieloletnie z łatwością przetrwają zimę, jeśli na jesieni zostaną przeniesione w chłodne miejsce w pomieszczeniu (osłonięte przed mrozem).
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, źródło, zdjęcia – Pelargonium For Europe
Komentarze