Logo
Logo

Pelargonia pachnąca / Geranium pachnące / Anginka (Pelargonium graveolens)

Pelargonia pachnąca / Geranium pachnące / Anginka (Pelargonium graveolens) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: małe wymagania glebowe
  • Kolor kwiatów: białe, purpurowe, różowe, fioletowe
  • Kwiatostan: baldach
  • Kwiaty: pojedyncze, półpełne
  • Odczyn gleby: obojętna
  • Pokrój: wzniesiony
  • Zapach: cała roślina, liście
  • Wysokość: do 1 m
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina dekoracyjna, wnętrza, balkony, roślina lecznicza
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie

    Pelargonia pachnąca (Pelargonium graveolens) znana pod wieloma innymi nazwami, z których najpopularniejsze są geranium i anginka. Należy do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). Pochodzi z Afryki północnej. Obecnie w uprawie możemy spotkać niemal wyłącznie jej odmiany, które nie występują w naturze.

    Wygląd pelargonii pachnącej

    W pojemnikach roślina ta zwykle dorasta do 100 cm wysokości. Liście są głęboko powcinane, pofałdowane i wydzielają intensywny zapach. Są jasno-zielone i gęsto pokryte włoskami.

    Pelargonia pachnąca kwitnie w różnym czasie, który często jest zależny od tego, czy roślina uprawiana jest w pomieszczeniu, na balkonie czy w ogrodzie. Kwiaty są małe, pojedyncze i zebrane w luźne baldachy. Występują w barwach od białej do purpurowej, rzadko fioletowej.

    Wymagania i uprawa pelargonii pachnącej

    Pelargonia pachnąca jest łatwa w uprawie i mało wymagająca. Optymalne są stanowiska jasne, dobrze oświetlone i choć może rosnąć również w półcieniu ma wtedy mniej pędów, a liście słabiej pachną. Dobrze rośnie w standardowej, uniwersalnej glebie – ważne, aby podłoże było przepuszczalne.

    Roślinę można łatwo rozmnażać przez robienie sadzonek pędowych.

    Pielęgnacja pelargonii pachnącej

    W porównaniu do innych gatunków pelargonii ma mniejsze wymagania wodne – bardziej szkodzi jej nadmiar niż krótkotrwały brak wody, dlatego roślinę podlewamy umiarkowanie.

    Od wiosny do jesieni pelargonię warto nawozić, najlepiej nawozami dla roślin o ozdobnych liściach, choć dobrze się też sprawdzą specjalne nawozy dla pelargonii ozdobnych z kwiatów.

    Zastosowanie pelargonii pachnącej

    Pelargonia pachnąca z powodzeniem nadaje się jako letnia dekoracja na balkon i taras. Jest dobrym towarzystwem dla wielu roślin i może z nimi rosnąć w jednej donicy. Często jest też uprawiana w domach na parapetach.

    Jedną z nazw tej pelargonii pachnącej jest cytrynka – to zasługa jej miłego, cytrynowego zapachu, którego bardzo nie lubią owady takie jak komary i różne muszki., dlatego roślina znajduje zastosowanie w repelentach na owady. Warto jednak wiedzieć, że obecnie znajdziemy wiele odmian pelargonii pachnącej również o innych zapachach (np. pomarańczowym, lilakowym, a nawet czekoladowym!)

    Kolejnymi nazwami pelargonii pachnącej są anginka i anginowiec, gdyż roślina była powszechnie wykorzystywana w medycynie ludowej właśnie przy chorobach gardła, takich jak angina. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet antywirusowe. Dodatkowo pozyskiwany z niej olejek geraniowy ma działanie uspakajające i łagodzi odczucia depresyjne.


    Zdjęcia: Gerardo Antonio Romero, Anita Lynn / Pixabay; JcorneliusMozambique / Wikimedia Commons

    Autor
    Pelargonia pachnąca / Geranium pachnące / Anginka
    Pelargonia pachnąca / Geranium pachnące / Anginka
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (18)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl