Herbata / napar z chryzantemy
Chryzantema znana również pod nazwą złocienia jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Na niespełna czterdzieści gatunków w Polsce rośnie tylko jeden w postaci chryzantemy Zawadzkiego. Cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie często traktowane są jako rośliny ozdobne. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę przepiękne kwiaty w różnych odcieniach i o kształcie misternie plecionych koszyczków.
Warto również mieć świadomość, że kwiaty chryzantem to doskonałe źródło składników o leczniczych właściwościach. Nic zatem dziwnego w tym, że herbatki z chryzantem w niektórych częściach świata są parzone od wieków i traktowane jako lekarstwa na poszczególne dolegliwości.
Co zawiera?
Chryzantemy to bardzo dobre źródło witaminy A, czyli jednej z najpotrzebniejszych witamin, dzięki którym organizm jest w stanie poprawnie funkcjonować. To właśnie ta witamina odpowiada za wzmacnianie narządu wzroku i tym samym odpowiada za proces widzenia. Jednocześnie jest elementem biorącym udział w produkcji czerwonych krwinek i znacząco wzmacnia cały układ immunologicznych.
W chryzantemach znajduje się również witamina C, odpowiedzialna za regulację procesów pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty, hamowanie krwawienia i sprawniejsze gojenie ran. Ponadto, w kwiatach chryzantem znajdują się również rozmaite witaminy z grupy B, które odgrywają kolosalną rolę w organizmie człowieka. Taki skład sprawia, że jest to roślina o wyjątkowych właściwościach, po którą warto regularnie sięgać.
Jak przygotować herbatkę? Przepis na napar z chryzantemy
Przygotowanie naparu z chryzantem nie należy do czynności skomplikowanych. Do kubka o standardowej pojemności należy wsypać od pięciu do ośmiu kwiatów lub dwie łyżeczki rozdrobnionego suszu. Całość należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez pięć minut. Tak przygotowany napar po upływie czasu będzie gotowy do spożycia. Osoby zmagające się bólem gardła nie powinny dodawać do naparu miodu, ponieważ może je dodatkowo podrażnić. Można jednak urozmaicić napar odrobiną cytryny lub sokiem z malin. Warto dodać, że kwiaty chryzantem można parzyć nawet do trzech razy. Za każdym razem smak będzie nieco inny, aczkolwiek napar wciąż będzie posiadał swoje zdrowotne właściwości.
Właściwości zdrowotne | Dlaczego warto pić?
- Przez wieki chryzantemy były stosowane przede wszystkim w medycynie chińskiej. Badania naukowców potwierdziły jednak ich znaczenie dla ludzkiego zdrowia i w związku z powyższym dzisiaj wiemy, że kwiaty cieszą się właściwościami regulującymi ciśnienie.
- Wspierają jednocześnie zwalczanie stanów zapalnych, a zatem napar z chryzantem w szczególności jest zalecany osobom, które często borykają się z różnego rodzaju infekcjami.
- Regularne picie naparu z kwiatów chryzantem wzmacnia odporność, dlatego tak wiele osób sięga po herbatę w takim wydaniu w okresie poprzedzającym sezon jesienno-zimowy.
- Ze względu na dużą zawartość witaminy A, chryzantemy bardzo korzystnie wpływają na nasz wzrok.
- Ponadto, korzystnie wpływają na przemianę materii, co dla osób miewających problemy z trawieniem będzie miało wielkie znaczenie.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: topntp / Depositphotos