Zastanawiacie się, dlaczego wiadro, a nie gliniana kamionka? Tutaj nie zawsze chodzi o ilość. Metoda, którą poznałam od swojego sąsiada, budziła początkowo niemałe kontrowersje. Brak kopru, czosnku, liści dębu czy innych polskich dodatków odstraszała, aby spróbować. Jednak po przełamaniu pewnej bariery wiem, że żałuję, że nie spróbowałam znacznie wcześniej. Tak przyrządzone kiszonki dłużej zachowują chrupkość, nie są po czasie "przekiszone" oraz mam pewność, ze są jeszcze zdrowsze. Wybierzcie ulubione ogórki, zakupcie wiadro i do roboty!
Jak zrobić najlepsze kiszonki z ogórków bez czosnku i kopru? Japońskie tsukemono
Kiszonki bez kopru, czosnku oraz innych polskich dodatków budzą niemałe kontrowersje. Uwierzcie mi na słowo i wypróbujcie tsukemono, czyli kiszone warzywa, znajdujące się w otrębach ryżowych z dodatkiem soli, kombu oraz ziaren soi. Takie zestawienie pozwala na tak zwane "suche kiszenie".
Nic się nie psuje, zachowuje wszystkie składniki odżywcze oraz minerały. Otręby ryżowe możecie spokojnie zastąpić owsianymi czy pszennymi, ważne, aby były to właśnie otręby. Jesteście ciekawi, jak to zrobić? Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg otrębów ryżowych lub owsianych
- 150 g soli
- 2 kromki białego chleba
- 7 szklanek wody
- 10 cm kombu
- 2 ostre papryczki chili
- 1/2 szklanki suszonych ziaren soi
- 20 g świeżego korzenia imbiru
- 3 kilogramy ogórków gruntowych
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie wyszorujcie za pomocą szczoteczki lub czyścika do warzyw. Przepłuczcie w misce z wodą.
- Sól rozpuśćcie w wodzie.
- Imbir wymieszajcie razem z otrębami, ziarnami mielonej soi, pokrojonymi papryczkami oraz chlebem wymieszanym z wodorostami kombu.
- Układajcie w wiaderku wyłożonym folią spożywczą.
- Najpierw masa do kiszenia, a potem kolejno ogórki, które przysypcie kolejnymi warstwami, aż się skończą.
- Po około tygodniu pierwsze kiszonki są gotowe.
Dlaczego ogórki gruntowe są krzywe i zakręcone? Oto przyczyny:
Ogórki podczas sezonu potrafią przybierać różne kształty i warianty. Nie ma to często nic wspólnego z rodzajem uprawy - pionową, poziomą czy w specjalnych donicach z odpływem.
Każdy sposób jest dobry, aby móc cieszyć się darami natury z własnej uprawy. Tutaj najistotniejszy jest sposób podlewania oraz braki w ziemi, które zostaną wyłapane przez ogórki. Jak rozróżnić, czego im dokładnie brakuje? Sprawdźcie koniecznie poniżej, to może być dobry trop dla was, jeżeli chcecie uniknąć kolejnych błędów:
- kształt w formie haczyka - zawiniła zbyt mała ilość wody sprawia, że zwężają się i tworzą haczyk - tak roślina stara się przetrwać, rozmieszczając wodę do innych owoców,
- zwężony, suchy koniec - odpowiedzią jest niedobór azotu - w tym przypadku warto pojechać po nawozy do sklepu ogrodniczego z jego udziałem,
- kształt przypominający gruszkę -niedobór potasu powoduje także zahamowanie kwitnienia oraz zwijanie się brzegów blaszki liści ogórków,
- kształt zwężający się na środku - przyczyną jest zbyt zimna woda - niestety negatywnie wpływa na większość upraw, podobnie jak rośliny ozdobne, ogórki powinny być podlewane wodą w temperaturze pokojowej.
Zdjęcie tytułowe: Beeboys/ AdobeStock