Magnolie pradawne delicje | Dwa przepisy na dania z kwiatami
Nie każdy wie, że magnolie to krzewy lub drzewa o bardzo starych ewolucyjnie kwiatach – przystosowanych do zapylania przez chrząszcze. Skamieniałości kwiatów magnolii pochodzą sprzed 20 mln lat, a rodzaj magnoliowatych pojawił się około 95 mln lat temu, więc ich piękno mogły również podziwiać dinozaury. Ciekawe, czy też je jadły?
|
Zapewne wówczas magnolie wyglądały wówczas nieco inaczej, bo rośliny uprawiane obecnie w naszych ogrodach, takie jak na przykład magnolia pośrednia, zostały wyhodowane dopiero 200 lat temu.
Słodkie czy pikantne?
Płatki magnolii są jednocześnie aksamitne i chrupiące. Mają bardzo intrygujący smak, w którym dominuje perfumeryjny, kwiatowy aromat. W zależności od odmiany i koloru kwiatów znacząco różnią się smakiem. Białe i jasnoróżowe kwiaty są delikatne, czasem lekko cytrynowe. Różowe odmiany są lekko kardamonowo- imbirowe, a purpurowe – intensywne, odurzające, a nawet piekące; dlatego wybierz kwiat, który najbardziej przypadnie ci do gustu.
Magnolie na talerzu
Płatki magnolii można wykorzystywać na wiele sposobów – marynować, kisić, smażyć w cieście naleśnikowym, ale też jeść na surowo, przerobić na syrop, ocet lub nalewkę. Za to liście można wykorzystać jako zielone talerze. Nie zapomnij, że – tak jak wiele innych kwiatów w kuchni azjatyckiej – magnolie uchodzą za silny afrodyzjak!


![]() |
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa". |
Artykuł pochodzi z magazynu |