Nie każdy wie, że magnolie to krzewy lub drzewa o bardzo starych ewolucyjnie kwiatach – przystosowanych do zapylania przez chrząszcze. Skamieniałości kwiatów magnolii pochodzą sprzed 20 mln lat, a rodzaj magnoliowatych pojawił się około 95 mln lat temu, więc ich piękno mogły również podziwiać dinozaury. Ciekawe, czy też je jadły?
Zapewne wówczas magnolie wyglądały wówczas nieco inaczej, bo rośliny uprawiane obecnie w naszych ogrodach, takie jak na przykład magnolia pośrednia, zostały wyhodowane dopiero 200 lat temu.
Słodkie czy pikantne?
Płatki magnolii są jednocześnie aksamitne i chrupiące. Mają bardzo intrygujący smak, w którym dominuje perfumeryjny, kwiatowy aromat. W zależności od odmiany i koloru kwiatów znacząco różnią się smakiem. Białe i jasnoróżowe kwiaty są delikatne, czasem lekko cytrynowe. Różowe odmiany są lekko kardamonowo- imbirowe, a purpurowe – intensywne, odurzające, a nawet piekące; dlatego wybierz kwiat, który najbardziej przypadnie ci do gustu.
Magnolie na talerzu
Płatki magnolii można wykorzystywać na wiele sposobów – marynować, kisić, smażyć w cieście naleśnikowym, ale też jeść na surowo, przerobić na syrop, ocet lub nalewkę. Za to liście można wykorzystać jako zielone talerze. Nie zapomnij, że – tak jak wiele innych kwiatów w kuchni azjatyckiej – magnolie uchodzą za silny afrodyzjak!
PRZEPIS: Przygotuj sos: imbir, czosnek i dymkę drobno pokrój, dodaj cukier, olej, sos sojowy i łyżeczkę konfitury różanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z intensywnymi smakami sosu. Warzywa umyj, pokrój w cienkie słupki. Weź wiązkę wybranych warzyw i owiń płatkiem magnolii, a do środka zawiniątka nałóż trochę sosu i od razu podawaj. Sos jest dość rzadki, więc nie da się odłożyć takich magnoliowych sajgonek na potem, bo zaczyna wyciekać. Trzeba się spieszyć z wkładaniem zawiniątek do ust, ale magnoliowe ruloniki wywołują w nich eksplozję smaków, bo na raz są atakowane wszystkie kubki smakowe!
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Syrop z magnolii
SKŁADNIKI: 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1 szklanka płatków magnolii, kilka kropli soku z cytryny
PRZEPIS: Metoda na ciepło: Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej drobno pokrojone płatki magnolii. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Odcedź napar, dodaj cukier i podgrzej aż do rozpuszczenia cukru. Jeśli chcesz, przełam smak odrobiną soku z cytryny. Metoda na zimno: Zagotuj wodę z cukrem na lśniący syrop. Odstaw do wystudzenia. Zalej syropem cukrowym pokrojone płatki magnolii. Możesz dodać odrobinę soku z cytryny, co pozwoli też zachować jasny kolor syropu. Odstaw na całą dobę w chłodne miejsce. Przecedź, po czym szczelnie zamknij butelkę.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".