Logo
Logo
19
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Magnolie pradawne delicje | Dwa przepisy na dania z kwiatami

Nie każdy wie, że magnolie to krzewy lub drzewa o bardzo starych ewolucyjnie kwiatach – przystosowanych do zapylania przez chrząszcze. Skamieniałości kwiatów magnolii pochodzą sprzed 20 mln lat, a rodzaj magnoliowatych pojawił się około 95 mln lat temu, więc ich piękno mogły również podziwiać dinozaury. Ciekawe, czy też je jadły?

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2022

Zapewne wówczas magnolie wyglądały wówczas nieco inaczej, bo rośliny uprawiane obecnie w naszych ogrodach, takie jak na przykład magnolia pośrednia, zostały wyhodowane dopiero 200 lat temu.

Słodkie czy pikantne?

Płatki magnolii są jednocześnie aksamitne i chrupiące. Mają bardzo intrygujący smak, w którym dominuje perfumeryjny, kwiatowy aromat. W zależności od odmiany i koloru kwiatów znacząco różnią się smakiem. Białe i jasnoróżowe kwiaty są delikatne, czasem lekko cytrynowe. Różowe odmiany są lekko kardamonowo- imbirowe, a purpurowe – intensywne, odurzające, a nawet piekące; dlatego wybierz kwiat, który najbardziej przypadnie ci do gustu.

Magnolie na talerzu

Płatki magnolii można wykorzystywać na wiele sposobów – marynować, kisić, smażyć w cieście naleśnikowym, ale też jeść na surowo, przerobić na syrop, ocet lub nalewkę. Za to liście można wykorzystać jako zielone talerze. Nie zapomnij, że – tak jak wiele innych kwiatów w kuchni azjatyckiej – magnolie uchodzą za silny afrodyzjak!

magnolie pradawne delicje - przepis na warzywne ruloniki z kwiatami
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Warzywne ruloniki z magnolii
SKŁADNIKI: świeże płatki magnolii, warzywa: ogórek, marchewka, rzodkiewka, liście szpinaku, łodyga brokułu, kiełki słonecznika, szczypior Sos: kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka czosnku, 3-4 łyżeczki dymki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju sezamowego, 2-4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka klasycznej konfitury różanej
PRZEPIS: Przygotuj sos: imbir, czosnek i dymkę drobno pokrój, dodaj cukier, olej, sos sojowy i łyżeczkę konfitury różanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z intensywnymi smakami sosu. Warzywa umyj, pokrój w cienkie słupki. Weź wiązkę wybranych warzyw i owiń płatkiem magnolii, a do środka zawiniątka nałóż trochę sosu i od razu podawaj. Sos jest dość rzadki, więc nie da się odłożyć takich magnoliowych sajgonek na potem, bo zaczyna wyciekać. Trzeba się spieszyć z wkładaniem zawiniątek do ust, ale magnoliowe ruloniki wywołują w nich eksplozję smaków, bo na raz są atakowane wszystkie kubki smakowe!
magnolie pradawne delicje - przepis na syrop z kwiatów
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Syrop z magnolii
SKŁADNIKI: 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1 szklanka płatków magnolii, kilka kropli soku z cytryny
PRZEPIS: Metoda na ciepło: Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej drobno pokrojone płatki magnolii. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Odcedź napar, dodaj cukier i podgrzej aż do rozpuszczenia cukru. Jeśli chcesz, przełam smak odrobiną soku z cytryny. Metoda na zimno: Zagotuj wodę z cukrem na lśniący syrop. Odstaw do wystudzenia. Zalej syropem cukrowym pokrojone płatki magnolii. Możesz dodać odrobinę soku z cytryny, co pozwoli też zachować jasny kolor syropu. Odstaw na całą dobę w chłodne miejsce. Przecedź, po czym szczelnie zamknij butelkę.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2022

Dowiedz się więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny



Zobacz także
Lista zakupów