Suszarki do suszenia grzybów – liczba sit
Wybierając suszarkę do grzybów czy owoców, należy zwrócić uwagę na liczbę sit, czyli tacek, na których wykłada się żywność przeznaczoną do suszenia. Im więcej ich jest, tym obszerniejszą porcję jedzenia można poddać obróbce termicznej. Warto jednak sprawdzić, czy urządzenie oferuje opcję regulacji poziomów, by dało się w nim zmieścić większe kawałki np. fig czy jabłek.
Duże suszarki do grzybów pozwalają na jednoczesne wysuszenie większej ilości żywności, jednak trzeba mieć na uwadze, że zajmują sporo miejsca. Powinno się je kupić wtedy, kiedy ma się odpowiednią przestrzeń do przechowywania urządzenia np. w spiżarni. W małych kuchniach, jakie często występują w blokach, lepiej sprawdzą się mniejsze modele, mimo że suszenie trzeba będzie rozłożyć na kilka części.
Niektóre suszarki do grzybów i owoców oferują dwie wysokości sit, np. 1,5 cm lub 3 cm. Dzięki temu da się wygodnie ułożyć jedzenie pokrojone nie tylko w plasterki, ale i ćwiartki czy większą kostkę. Czasami w ten sposób suszy się nawet kawałki mięsa. Możliwości są ogromne!
Moc suszarki do owoców i warzyw – jaką wybrać?
Im wyższa moc suszarki, tym szybciej przebiega proces suszenia. Najczęściej moce urządzeń wahają się od 200 W do 600 W. Modele o intensywniejszym działaniu sprawdzą się przy częstym i wzmożonym użytkowaniu, zwłaszcza gdy przygotowuje się spore ilości produktów, takich jak grzyby, owoce, zioła czy warzywa. To dobra opcja, kiedy chce się zrobić spore zapasy, by cieszyć się smakołykami poza sezonem.
U mniej wymagających użytkowników sprawdzą się tanie suszarki do owoców o mocy nieprzekraczającej 250 W. Stanowią one idealną opcję dla osób lubiących przygotowywać sobie smakołyki na bieżąco. Mogą wtedy suszyć np. plastry jabłek do schrupania częściej, ale w mniejszych porcjach. Często korzystają z nich właściciele ogrodów, którzy w trakcie sezonu przerabiają swoje zbiory tuż po zerwaniu z krzaka.
Zakres i regulacja temperatur w suszarkach do suszenia grzybów i owoców
Wiele dobrych suszarek do owoców pozwala na spory zakres regulacji temperatur. Zwykle jest to od 35°C do 70°C. Taka funkcja umożliwia odpowiednie dopasowanie parametrów do różnych rodzajów pokarmu. Im szersza rozpiętość ciepła emitowanego przez urządzenie, tym lepiej.
Zioła i delikatne owoce wymagają niższej temperatury do właściwego procesu suszenia. Natomiast grzyby i twardsze warzywa, a nawet mięso – zdecydowanie wyższej. Poza tym warto zwrócić uwagę jeszcze na takie funkcje jak:
- timer;
- automatyczny wyłącznik;
- dotykowy panel sterowania;
- możliwość mycia sit w zmywarce;
- zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Suszarki do grzybów elektryczne – design
Suszarki do grzybów i owoców mogą wyglądać różnie. Niektóre z nich są niemal w pełni przezroczyste, co pozwala na obserwację żywności na bieżąco. Inne wyróżniają się nowoczesnym zabudowaniem w czarnym kolorze, co sprawia, że pasują do kuchni np. w stylu industrialnym. Spora część urządzeń utrzymana jest jednak w jasnej, zazwyczaj białej kolorystyce. To uniwersalny wybór wpisujący się w wiele stylów wnętrzarskich.
Zawsze warto sprawdzić, jakie są aktualne promocje na suszarki do grzybów. Często można w ten sposób znaleźć wydajne i designerskie modele w lepszej cenie. Przede wszystkim powinno się jednak zwrócić uwagę na wydajność i wielkość sprzętu.
Źródło: artykuł partnera, zdjęcie tytułowe: Freepik