Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"

Botaniczny od kuchni czyli sezonowość przez cały rok

Planujesz stosować więcej roślinnych składników w swojej kuchni, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nowa książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" to świetny przewodnik dla osób, które chcą same produkować roślinne smakołyki – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Zawiera też zestaw oryginalnych przepisów na każdą porę roku!

Posłuchaj
00:00
40

O czym jest książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"?

To zbiór 54 przepisów na dania wytrawne i słodkie, z wykorzystaniem roślinnych składników. Przepisy wzbogacone są ciekawostkami na temat roślin, informacjami o ich wpływie na nasz organizm i zawartych w nich składnikach odżywczych.

Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" podzielona została na cztery części odpowiadające porom roku – zima, wiosna, lato i jesień. Wszystkie części opatrzone zostały wstępem dotyczącym zasad uprawy roślin w danym okresie; znajdziemy tam wskazówki na temat tego, co i kiedy wysiewać, jakie stosować podłoża oraz polecane odmiany, a także informacje o ekologicznej uprawie, np. kompostowaniu czy stosowaniu podłoży bez torfu. Do każdej pory roku zostały przypisane odpowiednie przepisy.

Kuchenne rozmaitości

Wśród przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Autorki polecają m.in. szybkie w przygotowaniu surówki, gorące warzywne zapiekanki, owocowe i ziołowe wypieki, a także kolorowe zupy kremy. Zdradzają, jak przyrządzić wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę na lato czy nietypowy przepis na powidła śliwkowe z czekoladą i rozgrzewającymi przyprawami. Nie brakuje też przepisu na roślinne burgery czy warzywne frytki.

Książka stworzona została przez zespół specjalistów z Ogrodu Botanicznego. Sezonowe porady opracowane zostały przez Monikę Latkowską Zastępcę Dyrektora OBUW ds. ogrodniczych, absolwentkę SGGW oraz Dorotę Szubierajską, kuratorkę Działu Roślin Ozdobnych i Rosarium OBUW. Przepisy oraz zdjęcia dań opracowała Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska ogrodniczka, edukatorka w Pracowni Edukacji OBUW. W tajniki naparów ziołowych czytelnika wprowadza Magdalena Oprządek, pasjonatka i organizatorka zajęć edukacyjnych w OBUW.

Książka wydana została na ekologicznym papierze kukurydzianym Crush CORN, który produkowany jest m.in. z pozostałości z produkcji spożywczych. Dostępna jest stacjonarnie, w kasie "A" Ogrodu Botanicznego UW w Warszawie – Aleje Ujazdowskie 4. Niedługo będzie można ją zamówić również w sklepie internetowym sklep.uw.edu.pl

ogród botaniczny UW logo

Książka wydana została przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
www.ogrod.uw.edu.pl

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści