Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"

Botaniczny od kuchni czyli sezonowość przez cały rok

Planujesz stosować więcej roślinnych składników w swojej kuchni, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nowa książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" to świetny przewodnik dla osób, które chcą same produkować roślinne smakołyki – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Zawiera też zestaw oryginalnych przepisów na każdą porę roku!

Posłuchaj
00:00
40

O czym jest książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"?

To zbiór 54 przepisów na dania wytrawne i słodkie, z wykorzystaniem roślinnych składników. Przepisy wzbogacone są ciekawostkami na temat roślin, informacjami o ich wpływie na nasz organizm i zawartych w nich składnikach odżywczych.

Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" podzielona została na cztery części odpowiadające porom roku – zima, wiosna, lato i jesień. Wszystkie części opatrzone zostały wstępem dotyczącym zasad uprawy roślin w danym okresie; znajdziemy tam wskazówki na temat tego, co i kiedy wysiewać, jakie stosować podłoża oraz polecane odmiany, a także informacje o ekologicznej uprawie, np. kompostowaniu czy stosowaniu podłoży bez torfu. Do każdej pory roku zostały przypisane odpowiednie przepisy.

Kuchenne rozmaitości

Wśród przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Autorki polecają m.in. szybkie w przygotowaniu surówki, gorące warzywne zapiekanki, owocowe i ziołowe wypieki, a także kolorowe zupy kremy. Zdradzają, jak przyrządzić wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę na lato czy nietypowy przepis na powidła śliwkowe z czekoladą i rozgrzewającymi przyprawami. Nie brakuje też przepisu na roślinne burgery czy warzywne frytki.

Książka stworzona została przez zespół specjalistów z Ogrodu Botanicznego. Sezonowe porady opracowane zostały przez Monikę Latkowską Zastępcę Dyrektora OBUW ds. ogrodniczych, absolwentkę SGGW oraz Dorotę Szubierajską, kuratorkę Działu Roślin Ozdobnych i Rosarium OBUW. Przepisy oraz zdjęcia dań opracowała Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska ogrodniczka, edukatorka w Pracowni Edukacji OBUW. W tajniki naparów ziołowych czytelnika wprowadza Magdalena Oprządek, pasjonatka i organizatorka zajęć edukacyjnych w OBUW.

Książka wydana została na ekologicznym papierze kukurydzianym Crush CORN, który produkowany jest m.in. z pozostałości z produkcji spożywczych. Dostępna jest stacjonarnie, w kasie "A" Ogrodu Botanicznego UW w Warszawie – Aleje Ujazdowskie 4. Niedługo będzie można ją zamówić również w sklepie internetowym sklep.uw.edu.pl

 

ogród botaniczny UW logo

Książka wydana została przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
www.ogrod.uw.edu.pl


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Przeczytaj także
Jak ocieplić donicę przed mrozem? Praktyczne rady 10 zasad ochrony roślin doniczkowych przed mrozem Zima na balkonie: ochrona roślin balkonowych przed mrozem Zimowanie roślin na tarasie | Jak zabezpieczyć je przed mrozem?
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf, gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Przeczytaj także
Spóźnione sadzenie roślin cebulowych Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Wiosenna rabata: zakładanie i wybór roślin kwitnących wiosną Przygotowanie rabaty do zimy | Czym okrywać rośliny przed mrozem? 5 materiałów do wyboru
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia.
Przeczytaj także
Konserwacja kosiarki: krok po kroku Jak dbać o sekator po sezonie? | 3 zasady Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić? Czyszczenie narzędzi ogrodniczych. Dezynfekcja sekatorów, nożyc, pił, itd.
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy