|
Każda historia w ogrodzie zaczyna się od nasiona – obietnicy nowego życia. Rodzi się ono w wśród opadających płatków i zasychających liści. Jednak kilka przekwitniętych kwiatów nie musi oznaczać końca kwiatowego sezonu.
Zrywanie przekwitniętych kwiatostanów pobudza do rozwoju kolejne pąki i w ten sposób okres kwitnienia znacząco się wydłuża! I chociaż wiele kwiatów po przekwitnięciu wygląda niechlujnie i mało estetycznie, są i takie, które zamieniają się w ozdobne suszki. Jeśli pozwolisz im dojrzeć i zaschnąć, obdarują Cię darmowymi nasionami na następny sezon.
Jak bezpiecznie przechowywać nasiona?
Własnoręczny zbiór nasion daje mnóstwo satysfakcji, jednak zapakowanie, podpisanie i przechowanie nasion do następnej wiosny może być nie lada wyzwaniem. Utrzymanie porządku w kolekcji nasion ułatwi wiosenne wysiewy, szczególnie jeśli wiesz co, gdzie i kiedy zebrałeś.
Każdy ogrodnik ma swój sprawdzony sposób na przechowywanie nasion. A co najlepiej sprawdza się u Ciebie?
Metalowe pojemniki z przykrywkami bez uszczelnień są dobre do gromadzenia nasion i posłużą przez wiele lat pod warunkiem, że zamknięte w nich nasiona nie były mokre, co mogłoby doprowadzić do rdzewienia pojemników. Wykorzystaj pojemniki i puszki po przyprawach dając im drugie życie. |
Papierowe torebki są najlepsze do przechowywania różnego rodzaju nasion. Papier przepuszcza powietrze i pozwala nasionom oddychać. Jeśli nasiona nie zostały dobrze wysuszone przed zapakowaniem, papier wyciągnie z nich resztki wilgoci. Nasiona można pakować w stare koperty lub w np. nowe torebki na hot-dogi. |
Foliowe woreczki strunowe z reguły nie są najlepsze do pakowania nasion. Szczelnie zamknięte woreczki nie pozwalają nasionom oddychać, a ich zawartość może łatwo zapleśnieć. Przez krótki czas można w nich jednak przechować bardzo dokładnie wysuszone nasiona, jednak wcześniej lepiej zrobić w woreczkach kilka dziurek szpilką. |
Szklane fiolki po lekach i probówki z zatyczkami nadają się do krótkotrwałego przechowywania nasion. Nasiona zamknięte w takich pojemnikach nie mogą stać w słonecznym miejscu, w przeciwnym razie mogą się ugotować. Wybierz fiolki z ciemnego szkła i przechowuj je w ciemnej szafce lub szufladzie. |
Tekst: Łukasz Skop – Bez-Ogródek |
Artykuł pochodzi z magazynu |