Jak wykorzystać aspirynę w uprawie roślin?
Kwas salicylowy, znajdujący się w aspirynie jest związkiem naturalnie występującym w roślinach (ale w większości w minimalnych ilościach). Wpływa on na fotosyntezę, wydzielanie wody i transport jonów, co oznacza, że ma duże znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Dzięki temu aspiryna może działać wzmacniająco na rośliny oraz być wykorzystana do ich ochrony przed wieloma chorobami i szkodnikami.
Jak stosować aspirynę w ogrodnictwie?
Opryski z aspiryny można stosować przez cały okres wegetatywny roślin. Zarówno w celu ich wzmocnienia, poprawy kondycji i zwiększenia odporności na choroby i szkodniki, jak i w trakcie walki z patogenami. Ważne, aby opryski wykonywać wczesnym rankiem lub gdy rośliny znajdują się w cieniu (i nie ma upału), gdyż inaczej roztwór z aspiryny może doprowadzić do poparzenia liści. W celu wzmocnienia roślin wystarczy wykonać oprysk raz na 2–3 miesiące. Aspiryna dobrze wpływa na większość roślin, a szczególnie na pomidory, grusze, jabłonie, ogórki, ziemniaki, papryki i czereśnie, a więc na rośliny, które są podatne na choroby grzybowe. Jeśli po oprysku zauważy się niepokojące zmiany u roślin, to na nich nie należy powtarzać zabiegu.
Przygotowanie roztworu z aspiryny jest proste: należy rozpuścić 1 tabletkę w 1 litrze wody i całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut. Tak przygotowany roztwór przelewa się do pojemnika i wykonuje oprysk.
Można ją również umieścić bezpośrednio w podłożu. Wystarczy 1 lub 2 tabletki włożyć do gleby w odległości około 15 cm od rośliny, a wraz z podlewaniem składniki będą przedostawać się do wody. Dodanie aspiryny do wody w wazonie przedłuża także trwałość kwiatów ciętych. Aspiryna obniża pH wody, ułatwiając jej pobieranie oraz wpływa pozytywnie na hamowanie gnicia ran.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: kolaż – James Griffith / Dreamstime oraz Engin Akyurt / Pixabay