Na łodygach i pędach roślin (ozdobnych, owocowych i warzyw) mogą pojawiać się nieregularne, zbliżone do kulistych, narośle, częściowo gnijące. Wraz z upływem czasu stają się twarde, zdrewniałe i kolczaste (gdy występują na drzewach) lub miękkie i mięsiste (na roślinach zielnych). Porażone rośliny rosną wolniej, rzadziej kwitną i stają się bardziej podatne na choroby i szkodniki. Ta choroba to guzowatość korzeni i łodyg, powodowana przez bakterię Agrobacterium tumefaciens.
Zwalczenie bakterii, która jest obecna w glebie, jest niemożliwe. Stosowanie środków ochrony roślin również nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Najlepszym sposobem walki z chorobą jest usuwanie pędów, na których znajdują się guzowate twory. Wycięte fragmenty z chorą tkanką należy od razu palić, aby nie powodować rozprzestrzeniania się infekcji. Dodatkowo warto sprawdzić korzenie i wyciąć guzy. Jeśli korzenie są zgniłe, trzeba wykopać całą roślinę i w tym miejscu nie uprawiać innych.
Tekst: Michał Mazik