Dziurawe liście, szary nalot pleśni, gnijące rany, zwiędłe liście, zasychające pędy... Tak właśnie wyglądają rośliny porażone chorobami, a rośliny owocowe są niestety ich częstymi ofiarami. Poznaj najczęściej występujące choroby krzewów owocowych, dowiedz się jak je zwalczać i pamiętaj – zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć!
Zobacz, jak wyglądają 4 najczęściej spotykane choroby krzewów owocowych i skutecznie je zwalcz!
Choroby rozwijają się zwykle na roślinach osłabionych, dlatego też właściwa pielęgnacja roślin jest najlepszym środkiem zapobiegawczym. Zadbane i silne rośliny lepiej opierają się infekcjom, a nawet jeśli zostaną porażone przez patogeny, w naturalny sposób sobie z nimi radzą!
Typowymi objawami chorób są:
przebarwienia,
zniekształcenia,
naloty,
pleśń,
więdnięcie
i zasychanie pędów oraz gałązek roślin.
Do najczęściej spotykanych chorób porażających różne gatunki krzewów owocowych należą: mączniak, rdza, szara pleść i zamieranie pędów.
Po rozpoznaniu należy niezwłocznie przystąpić do zwalczania chorób krzewów owocowych przy wykorzystaniu odpowiednich preparatów chemicznych. Należy bezwzględnie przestrzegać terminów oraz zasad bezpieczeństwa podanych na etykiecie – instrukcji stosowania środka ochrony roślin.
Objawy chorób krzewów owocowych i ich zwalczanie
Objawy chorób są reakcją roślin na czynnik chorobotwórczy. Aby skutecznie zwalczyć chorobę, najpierw należy dobrze rozpoznać jej objawy. Poniżej przedstawiamy najczęściej pojawiające się choroby krzewów owocowych.
Amerykański mączniak agrestu
Ostatnio w dużym nasileniu, na agreście spotyka się występowanie amerykańskiego mączniaka agrestu. Mączniak poraża zarówno liście jak i owoce, najczęściej w okresie wilgotnej pogody. Na owocach widoczna jest brunatna grzybnia, która eliminuje owoce do spożycia.
Zwalczanie amerykańskiego mączniaka agrestu:
Aby ograniczyć występowanie tej choroby, wskazane jest unikanie nieprzewiewnych stanowisk do uprawy agrestu, wycinanie porażonych pędów w okresie wczesnowiosennym oraz usuwanie pędów w okresie sezonu wegetacyjnego, ponieważ grzyb obumiera na wysychających pędach. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem) najlepiej po kwitnieniu. W razie potrzeby zabieg powtórzyć 1-2 razy po zbiorach owoców.
Rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Jest to tzw. dwudomowa rdza, ponieważ występuje na sosnach pięcioigielnych i głównie na porzeczkach czarnych. Na górnej stronie liści porzeczek pojawiają się żółte plamy, a na dolnej stronie liści widoczne są skupienia małych bursztynowych plam oraz brunatne kłaczki. Do zakażenia porzeczek dochodzi przez zarodniki uwolnione z pędów sosen.
Zwalczanie rdzy wejmutkowo-porzeczkowej:
Należy unikać uprawiania sosen pięcioigielnych w sąsiedztwie porzeczek, a u sosen wycinać porażone pędy. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem) po kwitnieniu, przy silnym porażeniu zabieg powtórzyć 1-2 razy po zbiorach.
Szara pleśń – truskawka i malina
Pojawieniu się szarej pleśni sprzyja chłodna i wilgotna pogoda. Na kwiatach i owocach widoczny jest biały lub szary pylący nalot, a na łodygach - brunatne plamy. Aby ograniczyć dalsze rozprzestrzenianie się choroby należy usuwać porażone owoce.
Zwalczanie szarej pleśni na truskawce i malinie:
Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem). Truskawki – od początku do końca kwitnienia, maliny – w fazie kwitnienia, od momentu pojawienia się 10% kwiatów.
Zamieranie pędów malin
Na młodych pędach wokół pąków i liści wzdłuż nerwu głównego widoczne są fioletowo-brunatne plamy. Pod koniec sezonu wegetacyjnego na pędach pojawiają się długie smugi. Porażone pędy mają zahamowany wzrost i stopniowo zamierają, a kora w miejscach plam pęka i łuszczy się. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność wiosną oraz duże zagęszczenie roślin w czasie uprawy.
Zwalczanie zamierania pędów malin:
Po zbiorze należy usuwać i palić chore pędy. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem). Pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, a następne zabiegi wykonać co 7-10 dni (początek kwitnienia, pełnia kwitnienia i koniec kwitnienia) oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów owoconośnych.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl na podstawie materiałów od Syngenta Crop Protection, zdjęcia w tekście: MilaUsmanova/Depositphotos, Abrimaal/Marek Argent/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons, Olha2117/Depositphotos, darksoul72/Depositphotos; zdjęcie tytułowe: matahiasek/Depositphotos