Choroby krzewów owocowych – objawy i zwalczanie

Choroby krzewów owocowych objawy i zwalczanie, fot. matahiasek - Depositphotos

Dziurawe liście, szary nalot pleśni, gnijące rany, zwiędłe liście, zasychające pędy... Tak właśnie wyglądają rośliny porażone chorobami, a rośliny owocowe są niestety ich częstymi ofiarami. Poznaj najczęściej występujące choroby krzewów owocowych, dowiedz się jak je zwalczać i pamiętaj – zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć!

Zobacz, jak wyglądają 4 najczęściej spotykane choroby krzewów owocowych i skutecznie je zwalcz!

Posłuchaj
00:00
32
Spis treści
Jak wyglądają choroby krzewów owocowych? Objawy chorób krzewów owocowych. Jak je zwalczać? Jak zwalczyć amerykańskiego mączniaka agrestu? Co na rdzę wejmutkowo-porzeczkową? Jak poradzić sobie z szarą pleśnią na truskawce i malinie? Zamieranie pędów malin. Co zastosować?
Choroby rozwijają się zwykle na roślinach osłabionych, dlatego też właściwa pielęgnacja roślin jest najlepszym środkiem zapobiegawczym. Zadbane i silne rośliny lepiej opierają się infekcjom, a nawet jeśli zostaną porażone przez patogeny, w naturalny sposób sobie z nimi radzą!

Typowymi objawami chorób są:

  • przebarwienia,
  • zniekształcenia,
  • naloty,
  • pleśń,
  • więdnięcie
  • i zasychanie pędów oraz gałązek roślin.

Do najczęściej spotykanych chorób porażających różne gatunki krzewów owocowych należą: mączniakrdzaszara pleść i zamieranie pędów.

Po rozpoznaniu należy niezwłocznie przystąpić do zwalczania chorób krzewów owocowych przy wykorzystaniu odpowiednich preparatów chemicznych. Należy bezwzględnie przestrzegać terminów oraz zasad bezpieczeństwa podanych na etykiecie – instrukcji stosowania środka ochrony roślin.

Objawy chorób krzewów owocowych i ich zwalczanie

Objawy chorób są reakcją roślin na czynnik chorobotwórczy. Aby skutecznie zwalczyć chorobę, najpierw należy dobrze rozpoznać jej objawy. Poniżej przedstawiamy najczęściej pojawiające się choroby krzewów owocowych.  

Amerykański mączniak agrestu, fot. MilaUsmanova - Depositphotos
Amerykański mączniak agrestu
Ostatnio w dużym nasileniu, na agreście spotyka się występowanie amerykańskiego mączniaka agrestu. Mączniak poraża zarówno liście jak i owoce, najczęściej w okresie wilgotnej pogody. Na owocach widoczna jest brunatna grzybnia, która eliminuje owoce do spożycia.

Zwalczanie amerykańskiego mączniaka agrestu:

Aby ograniczyć występowanie tej choroby, wskazane jest unikanie nieprzewiewnych stanowisk do uprawy agrestu, wycinanie porażonych pędów w okresie wczesnowiosennym oraz usuwanie pędów w okresie sezonu wegetacyjnego, ponieważ grzyb obumiera na wysychających pędach. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem) najlepiej po kwitnieniu. W razie potrzeby zabieg powtórzyć 1-2 razy po zbiorach owoców.

Rdza wejmutkowo-porzeczkowa na porzeczce, fot. Marek Argent (CC BY-SA 3.0) - Wikimedia Commons
Rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Jest to tzw. dwudomowa rdza, ponieważ występuje na sosnach pięcioigielnych i głównie na porzeczkach czarnych. Na górnej stronie liści porzeczek pojawiają się żółte plamy, a na dolnej stronie liści widoczne są skupienia małych bursztynowych plam oraz brunatne kłaczki. Do zakażenia porzeczek dochodzi przez zarodniki uwolnione z pędów sosen.

Zwalczanie rdzy wejmutkowo-porzeczkowej:

Należy unikać uprawiania sosen pięcioigielnych w sąsiedztwie porzeczek, a u sosen wycinać porażone pędy. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem) po kwitnieniu, przy silnym porażeniu zabieg powtórzyć 1-2 razy po zbiorach.

Szara pleśń na truskawkach, fot. Olha2117 - Depositphotos
Szara pleśń – truskawka i malina
Pojawieniu się szarej pleśni sprzyja chłodna i wilgotna pogoda. Na kwiatach i owocach widoczny jest biały lub szary pylący nalot, a na łodygach - brunatne plamy. Aby ograniczyć dalsze rozprzestrzenianie się choroby należy
usuwać porażone owoce.

Zwalczanie szarej pleśni na truskawce i malinie:

Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem). Truskawki – od początku do końca kwitnienia, maliny – w fazie kwitnienia, od momentu pojawienia się 10% kwiatów.

Zamieranie pędów malin, fot. darksoul72 - Depositphotos
Zamieranie pędów malin
Na młodych pędach wokół pąków i liści wzdłuż nerwu głównego widoczne są fioletowo-brunatne plamy. Pod koniec sezonu wegetacyjnego na pędach pojawiają się długie smugi. Porażone pędy mają zahamowany wzrost i stopniowo zamierają, a kora w miejscach plam pęka i łuszczy się. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność wiosną oraz duże zagęszczenie roślin w czasie uprawy.

Zwalczanie zamierania pędów malin:

Po zbiorze należy usuwać i palić chore pędy. Roślinę należy opryskać środkiem grzybobójczym (fungicydem). Pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, a następne zabiegi wykonać co 7-10 dni (początek kwitnienia, pełnia kwitnienia i koniec kwitnienia) oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów owoconośnych.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl na podstawie materiałów od Syngenta Crop Protection, zdjęcia w tekście: MilaUsmanova/Depositphotos, Abrimaal/Marek Argent/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons, Olha2117/Depositphotos, darksoul72/Depositphotos; zdjęcie tytułowe: matahiasek/Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści