Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
96
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Wykorzystaj skorupki jajek. Nie tylko do nawożenia roślin!

Nie wyrzucaj skorupek jajek do śmietnika! Wykorzystaj je do pielęgnacji roślin. Są doskonałym nawozem do zasilania gleby. Możesz je także rozsypać na powierzchni ziemi i wykorzystać jako barierę przeciwko ślimakom.

Skorupki jajek można stosować na różne sposoby. Jak je poznacie, to już nigdy nie wyrzucicie ich do śmieci! Szkoda tracić darmowego i cennego nawozu oraz "obronnej" ściółki. Bez znaczenia, jaki kolor mają skorupki (białe lub pomarańczowe) i czy pochodzą z ekologicznej hodowli lub z chowu klatkowego. Żadne nie będą zawierać szkodliwych pozostałości szkodliwych dla ludzi lub roślin! Wszystkie doskonale nadają się do wykorzystania w ogrodzie i w doniczce.

Skorupki jajek jako nawóz

Skorupki to doskonałe i naturalne źródło wapnia (Ca w postaci węglanu wapnia), który jest niezbędny dla roślin, zwłaszcza tych, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6 – 7,2). Nadają się dobrze także do odkwaszania gleb kwaśnych.

Możesz je bez obaw stosować do zasilania warzyw - np.: pomidorów, cukinii, cebuli, fasoli, kapusty; owocowych - np.: winorośli oraz roślin ozdobnych - np.: lawendy, piwonii, liliowców, hortensji, ciemierników, dereni i wielu roślin na skalniaki.Nie stosuj ich jednak do zasilania roślin kwasolubnych, a w szczególności: borówek, wrzosów i wrzośców, rododendronów i azalii oraz innych roślin wrzosowatych. Świetnie nadają się także jako nawóz dla wielu domowych roślin doniczkowych. Nie nadają się jednak do nawożenia doniczkowych azalii, paproci i storczyków.

Skorupki możesz rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. Powoli będą się rozkładać i wzbogacać glebę. Możesz także rozkruszyć je na drobny proszek i zalać gorącą wodą i odstawić na kilka dni, a następnie podlać nią glebę wokół roślin lub wykorzystać do podlewania ostudzoną wodę po gotowaniu jajek. Warto także wykorzystać właściwości obniżające pH skorupek i dodać je do pryzmy kompostowej, by wzbogaciły i odkwasiły powstające podłoże.

skorupki jajek jako nawóz ogrodniczy fot. ThamKC - Fotolia.com
fot. ThamKC - Fotolia.com
Zanim zastosujesz skorupki wysusz je, a następnie rozkrusz na drobne kawałki. Im mniejsze, tym szybciej się rozłożą i wzbogacą glebę. Możesz je też wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża lub wsypać do doniczki podczas sadzenia młodych roślin.
rozsada w wytłoczkach po jajkach fot. Candy Tale - Flickr - CC BY 2.0
fot. Candy Tale - Flickr, CC BY 2.0
Nie wyrzucaj także tekturowych wytłoczek po jajkach. Świetnie nadadzą się jako pojemniki do produkcji rozsady. Są biodegradowalne i bezpieczne dla gleby więc możesz posadzić je w ziemi lub wyrzucić na kompost, gdzie szybko się rozłożą. Pojemniki na siewki możesz zrobić także z całych skorupek.

Skorupki jajek jako broń przeciwko ślimakom


Pokruszone skorupki rozsypane wokół roślin ogrodowych to doskonała bariera przeciwko żarłocznym ślimakom. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste, tanie, skuteczne i naturalne rozwiązanie. W ten sposób uchronisz smakowite liście sałat, funkii i wielu innych roślin liściastych. Ślimaki bardzo nie lubią pełzać po chropowatej i ostrej powierzchni skorupek, dlatego ominą trudną przeszkodę i zostawią rośliny w spokoju!

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: Juanita Mulder - Pixabay.com

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu