Piwonie, te królewskie piękności ogrodów, wzbudzają zachwyt swoimi pachnącymi, okazałymi kwiatami. Aby jednak mogły one prezentować pełnię swojej urody, potrzebują odpowiedniej pielęgnacji. Wiosna to idealny czas, aby przygotować nasze arystokratki ogrodu na sezon kwitnienia. Jak to zrobić? Kluczem są domowe odżywki, które nie tylko są niezwykle skuteczne, ale także przyjazne dla środowiska i naszego portfela.
Domowe sposoby nawożenia piwonii
Kluczowe dla wzrostu i bujnego kwitnienia piwonii jest nie tylko zapewnienie im właściwego typu gleby, ale i systematyczne dostarczanie składników odżywczych. Odpowiednie podłoże dla tej rośliny to takie o lekko kwaśnym pH, najlepiej w granicach 6. Oprócz sklepowych nawozów, istnieją również inne metody, które mogą pomóc w zakwaszeniu gleby dla piwonii. Jakie alternatywy można wykorzystać do tego celu?
Fusy z kawy – czarne złoto dla piwonii
Jednym z nieocenionych składników, który możemy wykorzystać, są fusy z kawy. Bogate w azot, potas oraz fosfor, doskonale wpływają na wzrost roślin i ich kwitnienie. Proces jest prosty: wystarczy rozsypać fusy bezpośrednio na ziemi lub przygotować roztwór z dodatkiem wody. Taka odżywka, stosowana raz na dwa tygodnie, zapewni pięknym piwoniom wszystko, czego potrzebują.
Domowy nawóz z drożdży
Inną skuteczną, a zarazem ekonomiczną metodą jest zastosowanie nawozu z drożdży. Drożdże, dzięki zawartości witamin z grupy B oraz aminokwasów, wspierają rozwój systemu korzeniowego piwonii, co przekłada się na ich ogólną kondycję i obfitość kwitnienia. Przygotowanie takiego nawozu jest łatwe: 100g świeżych drożdży rozpuszczamy w 10l ciepłej wody i stosujemy bezpośrednio pod rośliny.
Sok z cytryny – naturalny aktywator kwitnienia
Zaskakującym, ale bardzo efektywnym składnikiem, jest sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Mieszając 10 ml soku z 10 litrami wody, otrzymujemy odżywkę, która nie tylko odżywi rośliny, ale również zakwasi glebę, co jest korzystne dla piwonii. Taka mieszanka, stosowana co dwa tygodnie, sprawi, że nasze piwonie będą zdrowe i będą obficie kwitnąć.
Zdjęcie tytułowe: Viktor Iden / AdobeStock