Kompostowanie a regulamin ROD: Czy wiesz, co wolno, a czego nie?
Regulamin Rodzinnego Ogrodu Działkowego (ROD) określa w paragrafie 42 zasady wyposażenia działki w kompostownik – powinien on znajdować się na każdej działce w mało widocznym miejscu w odległości co najmniej 1 m od jej granic. Ponadto działkowiec jest zobowiązany do kompostowania odpadów organicznych, a w szczególności pochodzących z działki części roślin.
Wymóg urządzenia kompostownika na każdej działce nie wynika tylko z przepisów, ale łączy się także z problemem spalania odpadów organicznych. W związku z tym, iż spalania odpadów roślinnych zakazuje zarówno prawo miejscowe, jak i regulamin ROD, kompostowanie lub rozdrabnianie tych odpadów jest najpraktyczniejszym sposobem ich przetwarzania.
Nie można więc palić na działkach ściętej trawy, gałęzi czy liści, a tym bardziej innych odpadów nieorganicznych! Za złamanie zakazu wymierzane są mandaty (zwykle w wysokości 500 zł) lub grzywny.
Dlaczego nie wolno palić odpadów na działce? Poznaj konsekwencje
Kompostowanie jest jedną z najkorzystniejszych form przetwarzania odpadów organicznych i jest to proces rozkładu materii organicznej na proste związki w postaci kompostu. W rozdrobnionych odpadach organicznych poddanych kompostowaniu, przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wilgotności i dostępu powietrza oraz przy obecności mikroorganizmów (głównie bakterii), grzybów i niektórych bezkręgowców (dżdżownic) zachodzą dwa procesy biochemiczne:
1. mineralizacja materii organicznej to rozkład związków organicznych, w wyniku którego powstaje woda, dwutlenek węgla oraz energia cieplna, ponadto azotany, siarczany, fosforany i inne związki mineralne);
2. humifikacja to łączenie się składników rozkładu w wielkocząsteczkowe substancje próchniczne.
Fot. Haanala |
Dojrzały kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Charakteryzuje się znaczącą zawartością azotu, potasu i przyswajalnych dla roślin form fosforu. |
Kompostowanie przydomowe lub na działce można prowadzić w różny sposób:
- tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy przekładane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go, co jakiś czas; pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach
- kompostować można w kompostownikach własnej roboty (drewniane konstrukcje, skrzynie lub zagłębione w ziemi) lub skorzystać z gotowych kompostowników sprzedawanych w centrach i sklepach ogrodniczych
Kompostowanie w trzech krokach: Jak zacząć i na co zwrócić uwagę?
- Przy rozpoczynaniu kompostowania warto na dno kompostownika położyć kilka pociętych gałęzi i przysypać je ziemią lub torfem. Będzie to warstwa podtrzymująca i ułatwiająca przewietrzanie. Torf zatrzyma substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby.
- Następnie wrzuca się już dojrzały kompost z innego kompostownika. Jeśli takiego nie mamy, można się posłużyć specjalnymi preparatami, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii, co przyspieszy procesy rozkładu.
- Następnie do kompostownika wrzucamy materiał organiczny (biodegradowalny). Warto zadbać o to, aby był różnorodny. Biomasę w kompostowniku należy mieszać co kilka tygodni, aby umożliwić dopływ tlenu i dotarcie mikroorganizmów do każdego miejsca.
Należy pamiętać, że wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie, aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.
Fot. ajlatan / Fotolia |
Kompostowanie uznawane jest za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych – pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowiska. Ponadto, na kompostowaniu korzysta środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny, bo najzdrowszy, zupełnie naturalny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń. |
Zasady kompostowania: Co warto wrzucić, a czego unikać?
W kompostowniku pożądane są:
- rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew,
- opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa,
- chwasty bez nasion, darń, liście, kora, trociny,
- skoszona trawa, kwiaty cięte,
- popiół z kominka lub z grilla,
- odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty),
- niezadrukowana rozdrobniona tektura.
Do kompostownika nie powinno się wrzucać:
- materiału nieorganicznego (szkła, plastiku, gruzu, piasku, środków chemicznych),
- zakonserwowanych octem lub solą odpadków,
- skórek z owoców cytrusowych,
- resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy,
- kości, mięsa,
- porażonych, chorych roślin czy ich części,
- chwastów z dojrzałymi nasionami oraz roślin mogących rosnąć z kłącza np. perzu,
- zadrukowanej tektury czy papieru.
Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcie tytułowe: Manfred Antranias Zimmer / Pixabay