Z odpadów do obfitych zbiorów: Magia kompostowania na działce ROD

Kompostowanie na działkach Manfred Antranias Zimmer  Pixabay

Kompostowanie to nie tylko ekologiczny sposób na pozbycie się odpadów organicznych, ale także szansa na uzyskanie cennego nawozu dla Twojego ogrodu. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób decyduje się na ten sposób przetwarzania odpadów. Ale czy wiesz, jak prawidłowo kompostować? Czy znasz regulacje dotyczące kompostowania w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym? W tym artykule odpowiemy na te i wiele innych pytań, dzięki czemu Twoje kompostowanie stanie się jeszcze bardziej efektywne.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
75
Spis treści
Jakie są zasady kompostowania na działkach? Co to jest kompostowanie? Jak kompostować odpady? Co kompostować, a czego nie?

Kompostowanie a regulamin ROD: Czy wiesz, co wolno, a czego nie?

Regulamin Rodzinnego Ogrodu Działkowego (ROD) określa w paragrafie 42 zasady wyposażenia działki w kompostownik – powinien on znajdować się na każdej działce w mało widocznym miejscu w odległości co najmniej 1 m od jej granic. Ponadto działkowiec jest zobowiązany do kompostowania odpadów organicznych, a w szczególności pochodzących z działki części roślin.

Wymóg urządzenia kompostownika na każdej działce nie wynika tylko z przepisów, ale łączy się także z problemem spalania odpadów organicznych. W związku z tym, iż spalania odpadów roślinnych zakazuje zarówno prawo miejscowe, jak i regulamin ROD, kompostowanie lub rozdrabnianie tych odpadów jest najpraktyczniejszym sposobem ich przetwarzania.

Nie można więc palić na działkach ściętej trawy, gałęzi czy liści, a tym bardziej innych odpadów nieorganicznych! Za złamanie zakazu wymierzane są mandaty (zwykle w wysokości 500 zł) lub grzywny.

Zobacz praktyczny i trwały termokompostownik ogrodowy!
Eko kompostownik Termo o pojemności 350 litrów daje możliwość wykonania doskonałego kompostu, który zasili uprawy w ogrodzie. Dzięki specjalnej konstrukcji w kompostowniku tym wytwarza się wyższa temperatura, dzięki czemu kompost szybciej dojrzewa niż na otwartej pryzmie kompostowej!
Zamów wygodnie w naszym sklepie online

Dlaczego nie wolno palić odpadów na działce? Poznaj konsekwencje

Kompostowanie jest jedną z najkorzystniejszych form przetwarzania odpadów organicznych i jest to proces rozkładu materii organicznej na proste związki w postaci kompostu. W rozdrobnionych odpadach organicznych poddanych kompostowaniu, przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wilgotności i dostępu powietrza oraz przy obecności mikroorganizmów (głównie bakterii), grzybów i niektórych bezkręgowców (dżdżownic) zachodzą dwa procesy biochemiczne:

1. mineralizacja materii organicznej to rozkład związków organicznych, w wyniku którego powstaje woda, dwutlenek węgla oraz energia cieplna, ponadto azotany, siarczany, fosforany i inne związki mineralne);

2. humifikacja to łączenie się składników rozkładu w wielkocząsteczkowe substancje próchniczne.

dojrzały kompost Fot. Haanala

Dojrzały kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Charakteryzuje się znaczącą zawartością azotu, potasu i przyswajalnych dla roślin form fosforu.

Kompostowanie przydomowe lub na działce można prowadzić w różny sposób:

  • tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy przekładane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go, co jakiś czas; pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach
  • kompostować można w kompostownikach własnej roboty (drewniane konstrukcje, skrzynie lub zagłębione w ziemi) lub skorzystać z gotowych kompostowników sprzedawanych w centrach i sklepach ogrodniczych

Kompostowanie w trzech krokach: Jak zacząć i na co zwrócić uwagę?

  1. Przy rozpoczynaniu kompostowania warto na dno kompostownika położyć kilka pociętych gałęzi i przysypać je ziemią lub torfem. Będzie to warstwa podtrzymująca i ułatwiająca przewietrzanie. Torf zatrzyma substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby.
  2. Następnie wrzuca się już dojrzały kompost z innego kompostownika. Jeśli takiego nie mamy, można się posłużyć specjalnymi preparatami, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii, co przyspieszy procesy rozkładu.
  3. Następnie do kompostownika wrzucamy materiał organiczny (biodegradowalny). Warto zadbać o to, aby był różnorodny. Biomasę w kompostowniku należy mieszać co kilka tygodni, aby umożliwić dopływ tlenu i dotarcie mikroorganizmów do każdego miejsca.

Należy pamiętać, że wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie, aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.

kompostowanie na działce fot. ajlatan - Fotolia Fot. ajlatan / Fotolia
Kompostowanie uznawane jest za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych – pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowiska. Ponadto, na kompostowaniu korzysta środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny, bo najzdrowszy, zupełnie naturalny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń.

Zasady kompostowania: Co warto wrzucić, a czego unikać?

W kompostowniku pożądane są:

  • rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew,
  • opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa,
  • chwasty bez nasion, darń, liście, kora, trociny,
  • skoszona trawa, kwiaty cięte,
  • popiół z kominka lub z grilla,
  • odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty),
  • niezadrukowana rozdrobniona tektura.

Do kompostownika nie powinno się wrzucać:

  • materiału nieorganicznego (szkła, plastiku, gruzu, piasku, środków chemicznych),
  • zakonserwowanych octem lub solą odpadków,
  • skórek z owoców cytrusowych,
  • resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy,
  • kości, mięsa,
  • porażonych, chorych roślin czy ich części,
  • chwastów z dojrzałymi nasionami oraz roślin mogących rosnąć z kłącza np. perzu,
  • zadrukowanej tektury czy papieru.

Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcie tytułowe: Manfred Antranias Zimmer / Pixabay

Chcesz wiedzieć więcej o działkach: budowie altany, uprawie roślin, itd. oraz o prawach i obowiązkach członka PZD? Sprawdź wszystkie artykuły o ROD!
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści