Logo
Logo

Patyczaki – hodowla domowa | Jak o nie dbać? Czym karmić?

Patyczaki to najchętniej wybierane bezkręgowce do hodowli domowej. Swą popularność zawdzięczają niespotykanemu, ciekawemu wyglądowi oraz stosunkowo małym wymaganiom, dzięki czemu ich hodowla jest dość prosta. Jednak, mimo że hodowla patyczaków jest prosta, to trzeba wiedzieć, jakie warunki trzeba zapewnić patyczakowi, aby był on zdrowy i szczęśliwy. Co trzeba wiedzieć o hodowli patyczaków?

Patyczaki - jak wyglądają i czym się charakteryzują?

Patyczaki to bezkręgowce o niesamowicie ciekawym wyglądzie. Zwierzęta te są prawdziwymi mistrzami kamuflażu, a ich ciało do złudzenia przypomina cienkie gałązki/patyczki – stąd też ich nazwa.

Poszczególne osobniki mogą się dość znacznie różnić kolorystyką, w zależności od tego, jaki gatunek patyczaka wybierzemy. Warto również wiedzieć, że niektóre gatunki są bardzo delikatne i mają wysokie wymagania, ale większość patyczaków dostępnych w sklepach zoologicznych jest łatwa w hodowli.

Dorosla postac patyczaka rogatego, fot. lifeonwhite - Depositphotos Fot. lifeonwhite/Depositphotos

Najpopularniejszym, domowym patyczakiem jest patyczak rogaty, który ma maksymalnie do 10 cm długości i kolor brązowy lub ciemnozielony. Patyczaki w warunkach hodowlanych, przy dobrej jakości pożywieniu żyją około roku, rzadziej dożywając w dorosłej formie do 1,5 roku.

Warto wiedzieć, że rozdrażniony i zestresowany patyczak podnosi odwłok i przednie odnóża, by nimi straszyć.

Patyczak rogaty nie gryzie, ale występują gatunki, które potrafią bronić się w ten sposób.

Gdzie kupić patyczaka?

Patyczaki tak, jak inne zwierzęta najlepiej kupować bezpośrednio od dobrego hodowcy lub w sprawdzonym sklepie zoologicznym. Przy zakupie, warto zwrócić uwagę na to, jakie warunki zwierzę miało w poprzednim miejscu, gdyż może to wpływać na jego stan zdrowia i ogólną kondycję, a to oznacza, że naszego nowego przyjaciela może męczyć jakaś ukryta choroba.

Co jedzą patyczaki?

Patyczak jest owadem roślinożernym o małych wymaganiach pokarmowych, co również wpływa na fakt jego łatwej hodowli. Żywi się liśćmi i łodygami, i co ciekawe najkorzystniej jest podawać jeden rodzaj liści przez całe życie patyczaka. Dlatego warto uprawiać wybrany gatunek rośliny lub mrozić liście, aby mieć do nich dostęp przez cały rok.

Patyczak rogaty może jeść popularne w Polsce liście: truskawekmalinpoziomekbazyliidzikiej różyleszczyny czy dębu.

Pamiętaj!
Można hodować również gatunki patyczaków, które jedzą tylko jeden, ściśle określony rodzaj liści. Przykładowo patyczak peruwiański żywi się jedynie liśćmi paprotki.

Ważny aspekt hodowli: Jak dbać i w czym trzymać patyczaka?

Patyczak nie potrzebuje dużej ilości miejsca, gdyż nie jest bardzo ruchliwym zwierzęciem, ale jego „mieszkanie” nie powinno być zbyt małe.

  • Minimalna długość terrarium to trzykrotna długość owada.
  • Patyczaki należy trzymać w szklanym terrarium, które należy zabezpieczyć przed ucieczką.
  • Należy utrzymywać dla nich stałą temperaturę w zakresie 23-26 °C.
  • Warto wyposażyć terrarium w roślinne tło i znaczną ilość gałązek, aby imitowało ono warunki naturalne.
  • Terrarium nie należy ustawiać w mocno nasłonecznionym miejscu i trzeba dbać o odpowiednią wilgotność powietrza, spryskując ścianki wodą.

Jak rozmnażać patyczaki?

Większość patyczaków jest partenogenetycznych, co oznacza, że wykluwają się nawet z niezapłodnionych jaj. Samica w ciągu życia może złożyć nawet 300 jajeczek, a młode patyczaki wylęgają się po około 1,5 do 2,5 miesiącach inkubacji.

Każdego dnia samica składa od 4 do 8 jaj, które zakopuje w podłożu, przykleja do liści lub pozostawia na podłożu. Nie trzeba ingerować w cały proces – wystarczy zapewnić odpowiednie warunki oraz nie usuwać jaj, aby cyklicznie pojawiały się nowe osobniki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Seregraf/Depositphotos

Tagi
 
Powiązane rośliny