Leszczyna pospolita (Corylus avellana) należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie (również w Polsce) i Azji Mniejszej. W Polsce jest uprawiana głównie amatorsko, większe znaczenie ma natomiast w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Jest to pokaźnych rozmiarów krzew liściasty, osiągający do 5 m wysokości, charakteryzujący się gładką, popielatą korą oraz dość dużymi, szeroko-owalnymi liśćmi.
Leszczyna kwitnie od lutego do kwietnia – wytwarza kwiaty jednopienne, męskie tworzą charakterystyczne kotki, żeńskie rozwijają się w pąkach i w czasie kwitnienia widoczne są jedynie ich czerwone znamiona.
Owocem jest bezbielmowy orzech dojrzewający jesienią.
Wymagania i uprawa
Leszczyna pospolita ma stosunkowo nieduże wymagania w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne, ale może rosnąć również w półcieniu. Lubi gleby żyzne, wapienne – jest jednak dość tolerancyjna względem podłoża. Nie znosi jedynie gleb piaszczystych, suchych i ciężkich.
To roślina mrozoodporna wytrzymująca nawet duże mrozy.
Odpowiednim terminem sadzenia jest jesień. W przypadku uprawy dla owoców rozstawa powinna wynosić 5x4 lub 6x3 m. Zwykle roślina owocuje w 4-5 roku po posadzeniu.
Zastosowanie
W ogrodzie leszczyna jest wykorzystywana również jako roślina dekoracyjna – służy do tworzenia gęstych żywopłotów oraz z, racji swoich rozmiarów, wiatrochronów.
Owoce-orzechy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy (A, B1, B2, B6, C, PP) oraz sole mineralne (Mg, K, P, Fe, Na, Ca). Są spożywane zwykle na surowo, ale często wytwarza się z nich olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, farbiarskim i perfumeryjnym.
Polecane odmiany
- 'Barceloński', 'Cosford', 'Olbrzymi z Halle' – plenne odmiany będące dobrymi zapylaczami
- 'Aurea' – odmiana o złociście wybarwionych liściach
- 'Fuscorubra' – odmiana o liściach wybarwiających się na czerwono
Zdjęcia: MrGajowy3, Nazim Orujov, WikimediaImages, stux/Pixabay
Komentarze