Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
14
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Właściwości zdrowotne MiniKiwi

MiniKiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców na rynku. Regularne ich spożywanie powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego.

To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatsze źródło luteiny wśród popularnie spożywanych owoców i najbogatsze źródło mio-inozytolu, czyli witaminy B8, a zawartość fenoli jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach i jabłkach! 

Dzięki MiniKiwi sezon na polskie superowoce potrwa aż do października.

 

Aktinidie to wieloletnie pnącza o jadalnych owocach, które w warunkach naturalnych występują w lasach mieszanych południowo-wschodniej Azj. Owoce Aktinidii chińskiej tzw. kiwi (Actinidia deliciosa) są chętnie kupowane jako dobre źródło witaminy C.

W naszym kraju uprawiane są dwa inne gatunki: aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta).

Oba gatunki rodzą owoce dużo mniejsze, tzw. mini kiwi, w porównaniu z ich krewniaczką. Są to owoce wielkości dużego agrestu, ale z gładką skórką, dzięki czemu mogą być jedzone bez obierania, w przeciwieństwie do pokrytych włoskami owoców Aktinidii chińskiej.

Minikiwi, fot. Katarzyna JeziorskaFot. Katarzyna Jeziorska

Owoce MiniKiwi zawierają ponad 20 różnych związków prozdrowotnych! Kiwi spożywane jest przede wszystkim w postaci świeżej, ale także w przetworach: dżemach, galaretkach, deserach, winach.

Wartości odżywcze i zdrowotne MiniKiwi

  • Chińczycy docenili wartość owocu aktinidii, który jest ich owocem narodowym i uznanym także jako leczniczy. Jest to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C – owoce Aktinidii ostrolistnej zawierają jej nawet do 430 mg/100 g świeżej masy.

  • Swoją wartość antyutleniającą, a tym prozdrowotną, zawdzięczają także wysokiej zawartości fenoli (do 1311,1 mg / 100 g świeżej masy), ok. 14 razy wyższej niż w cytrusach i jabłkach, szczególnie w skórce (tabela).

Gatunek

Całkowita zawartość fenoli w owocach
(mg/100 g świeżej masy)

Aktinidia pstrolistna

430.03

Aktinidia ostrolistna

362.18

Zielone winogrona

23.20

Jabłka

68.29

Banan

25.55

Grejfrut

60,35

Cytryna

61,47

Pomarańcza

77,23

  • Dzięki znacznej zawartości flawonoidów jedzenie kiwi zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, gdyż, jak udowodniono, spożycie kiwi powodowało znaczny spadek poziomu trójglicerydów w osoczu krwi. Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.

  • Ponadto owoce aktinidii są uważane za najbogatsze źródło mio-inozytolu (wit. B8, do 982 mg/100 g FW). Związek ten wspomaga walkę z dolegliwościami układu nerwowego (depresja, zaburzenia snu i schizofrenia), nadwagą i cukrzycą, jak również schorzeniami kobiecymi.

  • Dodatkowo zawierają znaczne ilości chlorofilu a i b (0,16–0,22 mg/g) oraz karotenoidów, wśród których najwięcej jest beta-karotenu i luteiny.

  • Aktinidia ostrolistna jest najbogatszym źródłem luteiny wśród popularnie spożywanych owoców (do 0,93 mg / 100 g świeżej masy). Związek ten pozwala zachować ostrość widzenia oraz odpowiada za prawidłowy cykl miesiączkowy kobiet.

  • Owoce te dostarczają również znaczne ilości niezbędnych minerałów: potasu, wapnia i cynku.

  • W owocach kiwi znajduje się unikatowy enzym proteolityczny – aktynidyna, który wspomaga trawienie, a także może być stosowany jako zmiękczacz do mięsa.

  • Także dzięki wysokiej zawartości błonnika spożywanie tych owoców normalizuje perystaltykę jelit i reguluje metabolizm.


Fot. Stanislav Skopal/FreeImages

MiniKiwi w medycynie!

Regularne spożywanie tych zdrowych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego. Owoce aktinidii mają także właściwości przeciwbakteryjne.

W Nowej Zelandii na bazie enzymu występującego w owocach opracowano lek Zylax, który jest stosowany w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.

Badacze udowodnili też, że owoce aktinidii mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób skórnych – dobroczynne działanie kwasów organicznych zawartych w owocach wykorzystywane wykorzystane było do regeneracji skóry w leczeniu atopowego zapalenia skóry.

Opatrunek przygotowany ze świeżych plasterków aktinidii ułatwił gojenie się ostrych ran oparzeniowych!

Opatentowane zostało także wykorzystanie ekstraktu z kiwi w leczeniu i zapobieganiu łysienia oraz łojotokowego zapalenia skóry. W eksperymencie na modelu myszy, dzięki spożywaniu ekstraktu z kiwi, obniżył się poziom hormonu DHT we krwi, co sprzyjało tworzeniu się cebulek włosów, zahamowanie wypadania włosów oraz ograniczenie rogowacenia skóry i łojotoku.

Opatentowano także kompozycję farmaceutyczną na bazie ekstraktu z kiwi do leczenia i zapobiegania alergiom i niealergicznym chorobom zapalnym, poprzez zmniejszenie działanie zapalnego, hamowanie uwalniania histaminy z komórek.

Tekst: Dr Katarzyn Król, Niwa – Hodowla Roślin Jagodowych, zdjęcie tytułowe: Katarzyna Jeziorska

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:2
Tydzień 39, Sentencja nr:2
We wrześniu dalej działamy w warzywniku. Sadzimy czosnek i możemy wysiewać niektóre warzywa już na przyszłoroczny zbiór (np. szpinak, roszponkę, sałatę).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT