Dziadek zawsze wspominał, że odpowiedni dobór nawozów oraz ściółki pozwoli na mniejsze prace po sezonie zbiorczym. Zawsze miał na podorędziu wiadro, do którego składował zdrowe pędy po pomidorach czy innych warzywach.
Odseparowywał je i pozwalał na to, aby mogły się wykazać podczas kompostowania czy kiszenia. Zbierał najwięcej części zielnych po pomidorach i paprykach. Przekopywał nimi również ziemię, aby ją wzmocnić i użyźnić domowymi sposobami.
To dawało mu wymierne efekty w postaci lepszych plonów po przyszłorocznych nasadzeniach. Stosował także znane nam sąsiedztwo warzyw, którego był wielkim fanem. Czasem wyłamywał się od tej zasady, eksperymentując na własną rękę. Co jeszcze warto zrobić, aby mieć spore plonowanie w kolejnym sezonie? Sprawdźcie poniżej!
Co należy zrobić bezpośrednio po zbiorach? To kluczowe, aby mieć spore plonowanie kolejnego roku
Moim najważniejszym krokiem jest wybór nasion na poplon. Stosuję ten ozimy, gdyż po wielokrotnym sprawdzeniu, ten dał mi najlepsze efekty. Możecie kombinować z własnymi mieszankami, jednak ja przedstawię wam swoją.
Wykorzystuję poniższe rośliny, które są moim TOP 5
- Gorczyca biała -jest to jedna z najbardziej znanych roślin, którą stosujemy na poplon. Bardzo szybko wzrasta oraz jej przyrost sprawia, że masa zielna jest znacznie większa niż innych roślin. To także "zielony obornik", który dodatkowo zwołuje wszystkie zapylacze, złaknione jej pyłku,
- Rzodkiew oleista - to cenna roślina, która ma właściwości fitosanitarne. Co to oznacza? Pozwala na oczyszczenie gleby z cyst mątwika,
- Rzepik perko ozimy - wyglądem przypomina rzepak i jest doskonałym "zielonym nawozem" pod rośliny uprawne, w szczególności na ziemiach piaszczystych i ubogich,
- Wyka ozima - jej wysiew pozwala na uzyskanie dużej masy zielnej oraz azotu, kiedy gleba jest uboga w ten pierwiastek,
- Żyto ozime - doskonale wstrzymuje rozrost innych chwastów w glebie oraz ogranicza odparowywanie wody.
Czy gnojówkę z pokrzyw można przezimować na kolejny sezon uprawny?
Gnojówka z pokrzyw powinna być przygotowywana zawsze na świeżo w danym sezonie zbiorów. To pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych, które powstają podczas kiszenia. Każda porcja ma trwałość około 2-3 miesiące. Warto nastawiać nową, gdy zajdzie taka potrzeba.
Zimowanie gnojówki z pokrzywy nie jest konieczne, gdyż nowa pokrzywa wyrasta jeszcze wcześniej, niż wysiewane sadzonki nowych warzyw uprawnych. Kisi się przez około tydzień, dlatego nie ma potrzeby przechowywać jej w innych warunkach przez całą zimę.
Proces przygotowawczy jest na tyle ekspresowy, że lepiej nie marnować miejsca na jej przechowywanie. Pamiętajcie, że jeżeli nie będziecie mieć młodych pokrzyw, dobrze sprawdzi się także glistnik jaskółcze ziele, które pojawia się na równi z pokrzywą. Nawóz z jego dodatkiem wzmocni rośliny uprawne podczas wzrostu w nowej glebie po przekopaniu jesienią poplonu.
Zdjęcie tytułowe: Nungning20/ AdobeStock