Logo
Logo

Tego nigdy nie uprawiam na miejscu rzodkiewki. Plony będą marne i bardzo liche

Rzodkiewki to jedne z tych warzyw, które uwielbiam - zarówno na surowo, jak i w formie kiszonek. Wybieram dość pikantne odmiany, aby mieć pewność, ze będzie pełna smaku i aromatu. Na jej smak ma wpływ także rodzaj ziemi, pH oraz nawożenie. Rzodkiewka powinna być siana przede wszystkim wczesną wiosną oraz wczesną jesienią. To wtedy temperatura jest najbardziej optymalna i krążące deszcze zapewnią jej poziom wilgotności podłoża na najlepszym poziomie. Możecie uprawiać je same, na osobnej grządce lub z warzywa czy ziołami, zgodnie z sąsiedztwem podawanym przez nas na łamach serwisu.

Rzodkiewki bardzo często są także przysmakiem dla szkodników, w tym turkuci. Kiedyś miałam spory problem z tymi stworzeniami, jednak od kiedy znam jedną sztuczkę z przyprawami, odeszły z mojej działki w siną dal. Podgryzane i wątłe bulwy stały się znowu bardzo jędrne, duże i smaczne. Pamiętam także o liściach - robię z nich pesto na bazie twardego, dowolnego sera oraz oliwy z oliwek. Nie zapominajcie o orzechach włoskich czy piniowych - idealnie komponują się z rzodkiewką. Sprawdźcie, czego nie warto sadzić po rzodkiewce - to gwarancja sukcesu w tym roku i kolejnych latach.

Czego nie uprawiać po rzodkiewce na grządkach?

Są warzywa, których lepiej nie uprawiać po zbiorach rzodkiewki. Unikajcie przede wszystkim tych, z tej samej rodziny - rzodkiewek, rzepy, a także rzodkwi.

Powinnam tutaj zaznaczyć, że chodzi w szczególności o wcześniejsze rzodkiewki, na których były szkodniki. To szalenie istotne.

Dodatkowo, gdy pojawiła się pchełka czy tak zwana "śmietka", nie sadźmy rozsady rabarbaru oraz warzyw kapustnych. Plony będą nikłe i bardzo liche.

Są jednak też warzywa dość neutralne, które są mniej rekomendowane - możecie wysiać, lecz nie macie gwarancji, że będzie to najlepsze miejsce dla nich - zaliczam tutaj marchew, pasternak czy też pory. Możecie wybrać też spośród najlepszych do posadzenia roślin. Znajdziecie je poniżej, w zestawieniu, które dla was przygotowałam.

 

Co warto posadzić po rzodkiewce na grządkach podwyższonych?

Osobiście sieję rzodkiewki w grządkach podwyższonych - tak zwanych z języka angielskiego raising beds. Mają idealny klimat pod rozsadę, stworzony przeze mnie przez lata. Zwykle po pierwszym wysianiu i zbiorze rzodkiewki bardzo szybko sadzę kolejne warzywa. Jednak należy pamiętać, które sprawdzą się do tego najlepiej.

Zaraz wam podpowiem. Przede wszystkim dynia - lunga jest odmianą, którą kocham. Ogromna, bardzo soczysta i żywo pomarańczowa w środku. Nigdy się nie znudzi. Z 1 sadzonki możecie uzyskać około 4-5 dyń w jednym sezonie.

Mogą mieć długość do 100 cm długości oraz średnicy 60 cm. Kolejnym warzywem są patisony, które zwykle podawane są w formie konserwowych ze słoika.

Dobrym pomysłem jest także uprawa bakłażana czy pomidorów, które idealnie znajdą sobie tutaj miejsce. Nie zapomnijmy także o fasoli - świetny wybór, który zawsze udaje mi się w 100%. Fasola Jaś czy też inne odmiany możecie spokojnie "tyczkować" bez obawy, że dorwą ją szkodniki.

Zdjęcie tytułowe: Андрей Знаменский/ AdobeStock

Autor
Tego nigdy nie uprawiam na miejscu rzodkiewki. Plony będą marne i bardzo liche
Tego nigdy nie uprawiam na miejscu rzodkiewki. Plony będą marne i bardzo liche
Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia i działkowiczka z pasji, uwielbia dzielić się wielką miłością do małego ROD-os. Nieustannie eksperymentuje w swoim ogrodzie, łącząc tradycyjne metody z nowoczesnymi rozwiązaniami. Jest mistrzynią w znajdowaniu domowych sposobów na ogrodowe problemy, oferując praktyczne i kreatywne rozwiązania. Jej działka to żywe laboratorium, gdzie każdy zakątek jest dowodem na to, że z pasją i wiedzą można stworzyć coś wyjątkowego.

Tagi
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl