Rzodkiewki bardzo często są także przysmakiem dla szkodników, w tym turkuci. Kiedyś miałam spory problem z tymi stworzeniami, jednak od kiedy znam jedną sztuczkę z przyprawami, odeszły z mojej działki w siną dal. Podgryzane i wątłe bulwy stały się znowu bardzo jędrne, duże i smaczne. Pamiętam także o liściach - robię z nich pesto na bazie twardego, dowolnego sera oraz oliwy z oliwek. Nie zapominajcie o orzechach włoskich czy piniowych - idealnie komponują się z rzodkiewką. Sprawdźcie, czego nie warto sadzić po rzodkiewce - to gwarancja sukcesu w tym roku i kolejnych latach.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Czego nie uprawiać po rzodkiewce na grządkach?
Są warzywa, których lepiej nie uprawiać po zbiorach rzodkiewki. Unikajcie przede wszystkim tych, z tej samej rodziny - rzodkiewek, rzepy, a także rzodkwi.
Powinnam tutaj zaznaczyć, że chodzi w szczególności o wcześniejsze rzodkiewki, na których były szkodniki. To szalenie istotne.
Dodatkowo, gdy pojawiła się pchełka czy tak zwana "śmietka", nie sadźmy rozsady rabarbaru oraz warzyw kapustnych. Plony będą nikłe i bardzo liche.
Są jednak też warzywa dość neutralne, które są mniej rekomendowane - możecie wysiać, lecz nie macie gwarancji, że będzie to najlepsze miejsce dla nich - zaliczam tutaj marchew, pasternak czy też pory. Możecie wybrać też spośród najlepszych do posadzenia roślin. Znajdziecie je poniżej, w zestawieniu, które dla was przygotowałam.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Co warto posadzić po rzodkiewce na grządkach podwyższonych?
Osobiście sieję rzodkiewki w grządkach podwyższonych - tak zwanych z języka angielskiego raising beds. Mają idealny klimat pod rozsadę, stworzony przeze mnie przez lata. Zwykle po pierwszym wysianiu i zbiorze rzodkiewki bardzo szybko sadzę kolejne warzywa. Jednak należy pamiętać, które sprawdzą się do tego najlepiej.
Zaraz wam podpowiem. Przede wszystkim dynia - lunga jest odmianą, którą kocham. Ogromna, bardzo soczysta i żywo pomarańczowa w środku. Nigdy się nie znudzi. Z 1 sadzonki możecie uzyskać około 4-5 dyń w jednym sezonie.
Mogą mieć długość do 100 cm długości oraz średnicy 60 cm. Kolejnym warzywem są patisony, które zwykle podawane są w formie konserwowych ze słoika.
Dobrym pomysłem jest także uprawa bakłażana czy pomidorów, które idealnie znajdą sobie tutaj miejsce. Nie zapomnijmy także o fasoli - świetny wybór, który zawsze udaje mi się w 100%. Fasola Jaś czy też inne odmiany możecie spokojnie "tyczkować" bez obawy, że dorwą ją szkodniki.
Zdjęcie tytułowe: Андрей Знаменский/ AdobeStock