Logo
Logo

Biedrzeniec anyż / Anyżek (Pimpinella anisum)

Biedrzeniec anyż / Anyżek (Pimpinella anisum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna, piaszczysto-gliniasta
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: baldach
  • Odczyn gleby: zasadowa, lekko zasadowa
  • Owoce: torebka
  • Pokrój: wyprostowany
  • Przydatność do spożycia: owoce, liście
  • Zapach: cała roślina
  • Wysokość: 50 cm
  • Okres kwitnienia: VI, VII
  • Kolor owoców: zielone, brunatne
  • Wilgotność: gleba stale wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, ogrody przydomowe, roślina lecznicza
  • Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) nazywany też anyżkiem to jednoroczna roślina zielna z rodziny selertowatych (Apiaceae). Biedrzeniec pochodzi z terenów Basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie występuje tylko w uprawie i jest traktowany jako roślina przyprawowa i lecznicza.

    Biedrzeniec anyż dorasta do ok. 40-50 cm wys. i tworzy sztywne, w górnej części rozgałęzione, puste w środku pędy oraz zielone liście o zróżnicowanym wyglądzie. W dolnych partiach łodyg są one długoogonkowe, okrągłe w zarysie i mocno ząbkowane na brzegach (podobne do pietruszki), natomiast w górnej części łodygi siedzące, wielokrotnie pierzaste, przypominające liście kopru.

    Roślina zakwita wczesnym latem w czerwcu i lipcu, wydając drobne kwiaty o nietrwałych, białych płatkach, zebrane na szczytach pędów w duże, płaskie baldachy (wyglądem przypominają kwiaty marchwi lub podagrycznika). Po przekwitnieniu z kwiatów rozwijają się owoce w postaci gruszkowatych, podłużnie żebrowanych, spłaszczonych na bokach, zielonoszarych rozłupin, po dojrzeniu rozpadających się na dwie rozłupki.

    Cala roślina jest bardzo aromatyczna i wydziela korzenny, anyżkowy zapach.

    Wymagania i uprawa

    W uprawie biedrzyniec oczekuje słonecznego, ciepłego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz przepuszczalnej, żyznej, próchniczej, ciepłej, gliniasto-piaszczystej, stale lekko wilgotnej gleby, najlepiej o zasadowym odczynie pH. Nie toleruje suszy, cienia i zimnego podłoża.

    Biedrzyniec rozmnaża się przez wysiew nasion wprost do gruntu wczesną wiosną (koniec marca i kwiecień), gdyż nie lubi przesadzania. Przy zbyt gęstym siewie, wschody wymagają przerywki (rozstaw ok. 30 x 30 cm).

    Dojrzałe owoce zbiera się pod koniec sierpnia, a następnie suszy w ciemnym, suchym, ciepłym miejscu.

    Zastosowanie

    Biedrzyniec anyż uprawiany jest w ogrodach głównie jako roślina użytkowa. Doskonale sprawdza się w ogródkach ziołowych, ale może być też uprawiany w dużych donicach.

    Jest cenną rośliną przyprawową. Jego aromatyczne, wysuszone nasiona dodaje się do wypieków cukierniczych, pierników i chleba, a także do marynat warzywnych, kompotów oraz likierów, nalewek i wódek smakowych. Sprawdzają się także jako przyprawa w potrawach kuchni chińskiej i indyjskiej. Nasiona mogą też być wykorzystywane do aromatyzowania herbaty. W kuchni biedrzyniec zastępuje egzotyczny anyż gwiazdkowy, gdyż ma bardzo zbliżony do niego smak i aromat. 

    Aby biedrzyniec nie stracił swoich właściwości, jego nasiona należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu w ciemnym miejscu.

    Biedrzyniec anyż posiada też właściwości lecznicze, gdyż z jego nasion przygotowuje się preparaty o działaniu wykrztuśnym, rozkurczowym i wiatropędnym, a także pobudzającym laktację u karmiących matek. 


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Andrea Moro/CC BY-SA 3.0/Flickr, Wolfgang Eckert, Hans Braxmeier/Pixabay, David Monniaux/CC BY-SA 3.0/Link

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (3)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl