Chaber bławatek (Centaurea cyanus) to roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to typowa roślina łąkowa występująca na terenie całego kraju. Na polach uprawnych jest postrzegana za chwast.
Dorasta do wysokości 90 cm (zależnie od warunków świetlnych). Ma szarozielone, bardzo wąskie, lancetowate liście i wzniesioną, cienką, żebrowaną łodygę. Liście dolne mogą posiadać nieliczne ząbki i czasem są pierzastodzielne (do 3 listków).
Chaber bławatek kwitnie od maja do sierpnia. Wytwarza rurkowe, pojedyncze lub pełne kwiaty zebrane w koszyczek kwiatowy (do 3 cm średnicy). Są znane ze swojej niebieskiej barwy ale odmiany mogą być też w kolorach białych i różowych. Charakterystyczne, ząbkowane płatki chabrów są tak naprawdę pięcioma płatkami zrośniętymi w jeden. Roślina przyciąga pszczoły i inne owady zapylające.
Owocem chabra jest niełupek.
Wymagania i uprawa
Chaber bławatek mimo delikatnego wyglądu nie ma dużych wymagań i jest łatwy w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne i gleby przepuszczalne, ubogie w składniki pokarmowe.
Roślinę wysiewa się wprost do gruntu wczesną wiosną. Gdy sadzonki podrosną, warto je uszczykiwać, aby pobudzić krzewienie.
Zastosowanie
W ogrodzie chaber najczęściej jest wykorzystywany do tworzenia barwnych rabat (niekiedy z innymi polnymi kwiatami) i zakładania łąk kwietnych.
Chaber należy do ziół, a surowcem jest jego kwiat (bez kielicha). Posiada w swoim składzie m.in. antocyjaniny i flawonoidy. Ma delikatne działanie przeciwzapalne i żółciopędne. Jest polecany przy stanach przy stanach zapalnych oczu, ale też na problemy ze skórą (np. przy łupieżu i chorobach grzybiczych głowy). Stosuje się go też przy chorobach z nerkami.
To znana od wieków roślina barwierska dająca niebieski kolor.
Zdjęcia: Mariya/Pixabay