Logo
Logo

Kordylina (Cordyline)

Kordylina (Cordyline) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: torfowa, przepuszczalna, lekka
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: wiechowaty
  • Kwiaty: pachnące, drobne
  • Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: torebka, jagody
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: owoce, liście
  • Zapach: kwiaty
  • Wysokość: do 1,5 m
  • Okres kwitnienia: III, IV, V, VI
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: tarasy, wnętrza, pojemniki, roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Wybrane odmiany Ciekawostki

    Kordylina (Cordyline) nazywana czasem maczużnią, to rodzaj roślin do którego zaliczamy ok. 15 gatunków roślin. Należą one do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). W naturze występują w Nowej Zelandii, Australii, na wyspach Oceanii i w Indochinach. Niektóre gatunki występują też w Indiach i w tropikach Ameryki Południowej.

    W warunkach domowych kordyliny zwykle nie przekraczają 1,5 m wysokości (w naturze nawet do 15 m!). Na wierzchołkach wytwarzają pióropusze dużych, długich (30-100 cm długości), często pofalowanych, całobrzegich, skórzastych liści, które zależnie od odmiany mogą mieć białe, żółte, różowe albo czerwone obwódki lub smugi. 

    Wytwarzają spore kwiatostany – wiechy złożone z drobnych, białych, pachnących kwiatków. 

    Organem podziemnym są grube i mocne korzenie barwy białej. Korzenie kordylin są dość kruche.

    Wymagania i uprawa

    Kordyliny potrzebują stanowiska jasnego o rozproszonym świetle (odmiany kolorowe muszą mieć dużo słońca). W lecie rośliny można wystawiać na taras. Gleba przepuszczalna, próchnicza, świeża, o pH obojętnym lub kwaśnym.

    W sezonie wegetacyjnym rośliny wymagają intensywnego podlewania. Późniejszą wiosną i latem rośliny powinno się nawozić co ok 2 tygodnie.

    Młode okazy przesadzamy co roku, a starsze raz na 3-4 lata.

    Rośliny te przechodzą stan spoczynku, w który wchodzą w połowie jesieni. Powinniśmy im wtedy zapewnić ok. 10 °C, znacznie mniej podlewać i zaprzestać nawożenia. Zalecane jest wietrzenie pomieszczenia, w którym przebywają rośliny.

    Kordyliny są łatwo porażane przez tarczniki!

    Zastosowanie

    Kordyliny można uprawiać w większych, jasnych pomieszczeniach. Spotyka się je często w centrach handlowych, gdyż są wyjątkowo odporne na różne stresy środowiskowe. W Polsce jednak najlepiej czują się w ogrodach zimowych, skąd w okresie letnim (od czerwca do września) mogą być wystawiane na tarasy czy balkony

    Najważniejsze gatunki

    • Kordylina australijska (Cordyline australis) (zdj. 1, 4) – najczęściej uprawiana w domach; wiele odmian o ciemnoczerwonych liściach (np. 'Purpurea', 'Burgundy Spire' [zdj.2])
    • Kordylina paciorecznikolistna (Cordyline terminalis syn. fruticosa) –  (zdj. 3)
    • Kordylina wyprostowana (Cordyline stricta)

    Ciekawostki

    Kordyliny są bardzo często mylone z dracenami i jukami, ale w przeciwieństwie do nich korzenie roślin są biała, a liście znacznie bardziej sztywne.

    Kordylina australijska (Cordyline australis) jest nazywana po angielsku Cabbage Tree (czyli kapuściane drzewo), a wzięło się to od tego, że w Nowej Zelandii jest uprawiana jako roślina jadalna – po przygotowaniu można jeść zarówno jej młode pędy, owoce jak i bulwy. Z jej korzeni wyrabiano też napoje alkoholowe.

    Cabbage Tree ma wielkie znaczenie w kulturze Maorysów – m.in. według ich wierzeń roślina chroni przed duchami. Z jej mocnych włókien wyrabiano wszelakie przedmioty użytku codziennego (liny, kosze, sandały, a nawet płaszcze przeciwdeszczowe). 


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Flower Council Holland, Floradania.dk "Cordyline australis 'Burgundy Spire' PBR"/gergelyhideg/CC BY 2.0"Cabbage Trees"/ksuyin/CC BY 2.0

    Autor
    Kordylina
    Kordylina
    Katarzyna Jeziorska

    Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (1)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl