Szafirek armeński (Muscari armeniacum) to niewielka roślina cebulowa z rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Występuje w rejonie Morza Śródziemnego aż po Azję Mniejszą.
Roślina dorasta dorasta do 10-15 (pęd kwiatostanowy). Odziomkowe liście szafirka armeńskiego pojawiają się w ilości 6-8 już jesienią i mogą osiągać do 25 cm. Są koloru zielonego i zgięte w rynienkę. Jedna roślina (cebula) wytwarza do kilku pędów kwiatostanowych.
Szafirek armeński kwitnie od końca kwietnia do początku czerwca. Kwiaty w kształcie kulki, są w gęstych gronach o długości ok. 8 cm. Szafirki są znane ze swojego intensywnego, kobaltowo-niebieskiego koloru (stąd nazwa), ale występują również w odmianach fioletowo niebieskich, jasnoniebieskich i białych.
Cebula szafirka armeńskiego ma wydłużony kształt i obwód do 10 cm. Posiada jasnoszarą łuskę.
Wymagania i uprawa
Szafirek armeński może rosnąć na większości stanowisk. Najlepsza jest dla niego gleba żyzna, próchnicza, piaszczysto-gliniasta, lekko wilgotna, stanowisko słoneczne lub półcień. Roślina jest mrozoodporna.
Zaleca się usuwać przekwitłe kwiaty, aby nie dopuścić do wytworzenia się nasion, co bardzo osłabia cebulkę i roślina może znacznie gorzej kwitnąć w następnym sezonie.
Szafirka armeńskiego rozmnaża się z nasion lub cebulek przybyszowych. Cebulki sadzi się na jesieni – we wrześniu lub październiku, na głębokość 5-10 cm. Przyjęło się, że szafirki zostawia się na jednym stanowisku przez 2-3 lata, po czym należy je odmłodzić (wykopać i podzielić).
Zastosowanie
Szafirek armeński pięknie prezentuje się w grupie (np. na trawniku). Jest to znakomita roślina do ogrodów skalnych, na obwódki, trawniki, rabaty oraz do sadzenia pod krzewami ozdobnymi. W ostatnich latach jest bardzo często sadzony w donicach na balkonach i tarasach, gdzie może tworzyć z innymi kwiatami kolorowe, wiosenne kompozycje.
Nadaje się także na kwiat cięty (długo utrzymuje ładny wygląd w wazonie).
Przykładowe odmiany
- 'Blue Spike' – kwiaty jasno-niebieskie, pełnie
- 'Early Giant' – duże kwiaty pojedyncze, śliwkowoniebieskie, wcześnie zakwitające
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: iBulb