Ifejon (Ipheion) to rodzaj bylin cebulowych, do którego należy tylko jeden gatunek – ifejon jednokwiatowy (Ipheion uniflorum syn. Triteleia uniflora lub Brodiaea uniflora). Jest to roślina zaliczana do rodziny czosnkowatych (Aliaceae). Pochodzi z Ameryki południowej, z terenów Argentyny i Urugwaju.
Ta bylina cebulowa dorasta do ok 15 cm wysokości. Wytwarza podłużne, wąskie, ciemnozielone liście. Organem podziemnym jest jasna, podłużna cebulka o średnicy ok. 2-3 cm i długości do 4 cm.
Kwiaty ifejonów mają kształt gwiazdki, często o jaśniejszej smudze na pojedynczym płatku korony. Sześcio-płatkowe płatki okwiatu otwierają się szeroko w słoneczne dni i często niemal wyginają się do tyłu. W naturze ifejony występują głównie w kolorach niebieskich, ale powstało wiele krzyżówek o kwiatach białych, różowych i fioletowych. Zakwitają wiosną – w kwietniu i bardzo długo utrzymują kwiaty. Są to rośliny miododajne.
Wymagania i uprawa
Ifejon doskonale rośnie w pełnym słońcu, ale dobrze radzi sobie też w półcieniu. Wymaga gleb przepuszczalnych, najlepiej żyznych o pH zbliżonym do obojętnego.
Jest stosunkowo mrozoodporny – wytrzymuje mrozy do -15ºC, dlatego w łagodniejszych rejonach kraju bez problemu można roślinę zostawiać w gruncie na zimę.
Łatwo się rozmnaża zarówno poprzez cebulki przybyszowe jak i przez nasiona. Sadzimy je jesienią.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Zastosowanie
Rośliny te wspaniale nadają się na rabaty i ich obwódki, gdy sąsiadują z szafirkami, krokusami, cebulicami itp. Są sadzone pod drzewami i krzewami, które w stanie bezlistnym przepuszczają do nich odpowiednią ilość słońca. Bardzo dobrze prezentuje się też na skalniakach koło np. omiegów.
Są znanymi roślinami uprawianymi w donicach na tarasie czy balkonie.
Zdjęcia: Pat_Scrap, ftanuki/Pixabay; iBulb