Akant miękki (Acanthus mollis) to bylina należąca do rodziny akantowatych (Acanthaceae). W środowisku naturalnym można ją spotkać w wielu rejonach świata. W Polsce jest znana z uprawy. Roślina zwykle osiąga do 150cm wysokości.
Bylinę powinno się uprawiać w miejscu słonecznym, ciepłym, osłoniętym od wiatru. Lubi podłoża żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, w szczególności w wapń. Może przemarzać, dlatego przed nadejściem zimy zaleca się ją okrywać. Sadzonki wysadza się późną wiosną.
W czasie sezonu wegetacyjnego roślinę warto regularnie podlewać (w czasie susz) i odchwaszczać. Intensywne nawożenie nie jest konieczne. Po zimie zaleca się ją przyciąć przy samej ziemi. Akant można rozmnażać także przez późnojesienny wysiew nasion. Nasiona wymagają stratyfikacji - przemrożenia - aby wykiełkowały.
Akant jest oryginalnym gatunkiem wykorzystywanym do tworzenia rabat i ozdabiania miejsc na trawniku. Nadaje się także do uprawy pojemnikowej. Czasem sadzi się go jako dekorację skalniaków. To dobry gatunek na kwiat cięty.
zdjęcie: Paul Hermans - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6832101
Komentarze