Co to jest zaraza ogniowa jabłoni?
Odpowiedzialna za zarazę ogniową jest bakteria Erwinia amylovora, a do zakażenia dochodzi zazwyczaj wiosną, gdy temperatura powietrza wynosi około 18 – 20 stopni Celsjusza. To właśnie wtedy bakterie się uaktywniają i zaczynają się intensywnie rozmnażać. Jest to niezwykle groźna choroba, która w ciągu kilku tygodni może doprowadzić do obumarcia wszystkich drzew w sadzie.
Jak rozpoznać zarazę ogniową?
Bakterie wnikają wewnątrz roślin za pomocą otwartych ran i naturalnych szczelin, a także zanieczyszczonych narzędzi ogrodniczych. W rozprzestrzenianiu się bakterii ważny udział mają ptaki, deszcz i wiatr, które je roznoszą.
Objawy zarazy ogniowej widoczne są na wszystkich naziemnych częściach roślin, a najbardziej charakterystyczne są:
• zwijanie się i przebarwienie liści na brunatny lub czarny kolor;
• zgorzele na kwiatach;
• stopniowe zamieranie pędów, które zaczyna się od wierzchołka i szybko rozprzestrzenia się na cały pęd, powodując deformacje;
• plamy i stopniowe obumieranie owoców, które pozostają na roślinie;
• uszkodzenia kory;
• wycieki bakteryjne w kolorze białym, a z czasem bursztynowym.
Jakie rośliny są atakowane zarazą ogniową?
Zaraza ogniowa to bardzo groźna choroba, która może atakować ponad 200 gatunków roślin. Jednak najczęściej poraża rośliny z rodziny różowatych. Wśród roślin jadalnych najbardziej narażone są grusze, wiśnie i jabłonie, ale często atakowane są również: jarząb, pigwowiec, głóg, świdośliwa, irga, czy ognik.
Jak "zwalczyć" zarazę ogniową?
Szybkie rozpoznanie i zwalczanie zarazy ogniowej daje największą szansę na sukces. Przede wszystkim należy od razu usuwać zainfekowane części roślin i je utylizować (nie wrzucać do kompostownika!). Co ważne, trzeba usunąć część zarażonej rośliny z dużym zapasem, który powinien obejmować aż 50 cm zdrowej części. Dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli choroba w sadzie pojawiła się po raz pierwszy i tylko na kilku okazach, jest całkowite usunięcie tych roślin.
Niestety nie ma dostępnych środków, czy preparatów, które by miały odpowiednią skuteczność, ale w fazie kwitnienia i tuż przed nim można wykonać opryski ochronne, które mogą spowolnić rozwój choroby, jednak podstawą jest usuwanie porażonych części roślin i prawidłowa dezynfekcja narzędzi.
Profilaktyka – jak zapobiegać ponownej infekcji?
Działania zapobiegawcze to podstawa, jeśli nie chcemy nawrotu zarazy ogniowej. Profilaktyka powinna obejmować wybór odmian o mniejszej wrażliwości na zarazę ogniową, dokładne czyszczenie i dezynfekcja wszystkich narzędzi ogrodniczych, aby ograniczyć przenoszenie różnorodnych patogenów oraz zabezpieczanie ran drzew i krzewów (np. po przycinaniu) maścią ogrodniczą. Pomocne są również zabiegi ochronne, czyli opryski z preparatów miedzianych, które wykonuje się od wiosny do jesieni, przestrzegając zaleceń producenta. Nie można też zapominać o regularnej kontroli roślin, co pozwoli szybko wykryć problem.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: mironovm / Depositphotos oraz maykal, Vadym / Fotolia