Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
Do góry

Zimowanie kwiatów balkonowych

Pytanie czytelnika: Mam tak piękne rośliny na balkonie, że aż żal mi je wyrzucać! Czy po sezonie można przechowywać je w mieszkaniu?

Tak, ale tylko w ściśle określonych warunkach. Byliny (czyli rośliny wieloletnie – np. pelargonia i fuksja) po sezonie potrzebują przejścia w okres spoczynku, zwykle optymalna temperatura do ich przechowywania to 5-12°C. Dlatego pomieszczenia ogrzewane są dla nich za ciepłe.

Trudno będzie utrzymać rośliny, mogą one nawet zamierać. Nawet jeśli uda się im przetrwać, zazwyczaj w kolejnym roku słabiej kwitną i są mniej odporne.

Zdecydowanie lepszym miejscem na przezimowanie są widne piwnice, ganki oraz klatki schodowe. Rośliny przestajemy nawozić już jesienią. Zimą podlewamy je nadal, choć rzadziej. Wiosną często wymagają dodatkowych zabiegów, takich jak cięcie i przesadzanie.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Moja Pelargonia/Pelarogonium for Europe


Komentarze

To Cię zainteresuje
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu