Czym jest piec typu "koza"?
Koza to wolnostojący piec wybudowany z elementów żeliwnych lub stalowych, które dobrze utrzymują ciepło, a jednocześnie izolują pomieszczenie od otwartego ognia. Zamknięty typ spalania zwiększa bezpieczeństwo, a wytrzymała szyba sprawia, że ogień jest dobrze widoczny, nadając pomieszczeniu ciekawego i domowego charakteru.
Koza nie wymaga zabudowy, więc jest dużo łatwiejsza i tańsza w montażu, a przy tym bardzo dobrze wygląda. To dlatego staje się coraz popularniejszym wyborem i ciekawą alternatywą dla kominków.
Wystarczy ustawić ją w pomieszczeniu i rozpalić ogień, aby po chwili dawała przyjemne ciepło. Jej konstrukcja jest bardzo prosta, ale ze względu na ryzyko wypadnięcia żaru lub drewna nie może być ustawiona na drewnianej podłodze, czy wykładzinie. Najlepiej postawić ją na płytkach bądź stalowej płycie, która ochroni podłogę, niwelując ryzyko pożaru. Do palenia w kozie wykorzystuje się drewno lub brykiet drzewny.
Jakie są zalety i wady kozy?
Koza swoją popularność zawdzięcza licznym zaletom, wśród których można wymienić:
• oszczędność pieniędzy – koza jest aktualnie najtańszym sposobem ogrzewania zarówno pod względem zakupu urządzenia, jego montażu, jak i dalszej eksploatacji;
• estetyczny wygląd – kozy grzewcze mają prostą konstrukcję o estetycznym wykończeniu, a widok płonącego ognia wspaniale wpływa na atmosferę;
• oszczędność miejsca – piec wolnostojący nie zajmuje dużo miejsca i można łatwo ustawić go w pomieszczeniu;
• prostota działania – koza nie wymaga podłączania do żadnej instalacji.
Oczywiście, jak każde rozwiązanie, tak i koza ma swoje wady, które warto wziąć pod uwagę przed zakupem. Największą wadą jest konieczność rozpalenia i pilnowania ognia, co wymaga pewnego zaangażowania. Dodatkowo palenisko trzeba regularnie sprzątać, usuwając popiół. Koza charakteryzuje się też dość niską emisją ciepła, więc traktowana jest raczej jako sposób na dogrzanie wybranych pomieszczeń niż główne źródło ogrzewania.
Jak wybrać kozę do domu?
Jakie są rodzaje kozy?
Piece wolnostojące różnią się od siebie przede wszystkim materiałem, z jakiego są zrobione i można je podzielić na kozy wykonane ze stali i kozy żeliwne.
- Kozy z blachy są lżejsze, mają kształt prostopadłościanu i doskonale wyglądają w nowoczesnych wnętrzach. Szybko się nagrzewają, ale również szybciej stygną.
- Kozy żeliwne mogą mieć różne kształty, zdobienia i ornamenty, które nadadzą im bardziej szlachetnego wyglądu. Wolno się nagrzewają, ale dobrze akumulują ciepło, dłużej oddając je do pomieszczenia, przez co są wydajniejszym sposobem ogrzewania.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kozy?
Wybierając kozę, należy zwrócić uwagę na to, z czego jest wykonana oraz jaką ma moc grzewczą – im wyższa, tym większe pomieszczenie można nią ogrzać. Przyjmuje się, że koza o mocy 1kW wystarcza do ogrzania pomieszczenia o wysokości 2,5 metra i powierzchni około 10 m kw.
Ważna jest także sprawność energetyczna, która powinna wynosić co najmniej 75%, ale oczywiście im wyższa, tym lepsza oraz czas spalania, który zazwyczaj wynosi 8 godzin przy pełnym palenisku. Warto również zwrócić uwagę na wielkość kozy i paleniska – mniejsze zajmą mniej miejsca, ale będą wymagać znacznego rozdrabniania drewna i częstego dokładania do ognia.
Ostatnie kryteria, jakimi należy się kierować to wygląd i cena, zwłaszcza jeśli zależy nam na wydajności. Warto pamiętać, że droższe modele wyposażone są w regulacje mocy, do czego wykorzystuje się przepustnicę lub szyber. Niektóre kozy mają także termostat, który automatycznie ustawia przekrój wlotu powietrza do spalania w zależności od temperatury, panującej w pomieszczeniu.
Montaż kozy grzewczej
- Miejsce instalacji kozy powinno być odpowiednio przygotowane i zabezpieczone np. blachą. Kozę należy ustawić tak, aby było możliwe jej podłączenie do przewodu kominowego lub wentylacyjnego, który jest przystosowany, a pomieszczenie musi mieć co najmniej 2,5 metra wysokości i około 20 metrów kwadratowych powierzchni.
- Kozę łączy się z przewodem kominowym za pomocą stalowej rury poprzez montaż trójnika, pamiętając, aby styk rury ze ścianą dobrze uszczelnić masą żaroodporną. Po jej wyschnięciu należy ją zamaskować stalową rozetą, wsuwając ją na trójnik wystający ze ściany.
- Następnie do trójnika montuje się stalową rurę, odprowadzającą dym oraz kozę. Rura może być zamontowana z tyłu, co zapewnia ładny wygląd lub od góry, zapewniając lepsze ogrzewanie pomieszczenia. Wszystkie elementy powinny być dobrze wypoziomowane, aby dym odpowiednio ulatywał kominem.
- Na koniec należy zamontować czujnik dymu, który zapewni bezpieczeństwo.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: paulmaguire / Depositphotos