Logo
Logo
21
Okazje

Napar "wiosenne przebudzenie"

Wiosna to czas, gdy nasze ciało budzi się ze snu. Z utęsknieniem szukamy pierwszych żywozielonych liści i barwnych kwiatów. Cieszymy się na dłuższy dzień i cieplejsze podmuchy wiatru. To czas nabierania energii na cały rok. Nie ma nic lepszego, niż wzbogacenie swojej wiosennej diety o odżywiające, wzmacniające i oczyszczające napary.

Prostą mieszankę ziołową można zrobić z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica) – jej pierwsze liście można zobaczyć już w marcu. Niedługo potem zazielenią się czerwonawe pędy maliny właściwej (Rubus idaeus).

Zarówno pokrzywa, jak i liście maliny zawierają witaminę C, kwasy organiczne oraz składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas, fosfor. Pokrzywa jest również bogata w witaminy z grupy B, A, K oraz żelazo i krzemionkę, która wzmocni nasze włosy i paznokcie.


Pokrzywę jako roślinę wieloletnią i niezwykle żywotną można swobodnie zbierać, gdyż szybko odrasta. Liście maliny zbieramy młode, ale tylko po kilka listków z jednego pędu, by roślina mogła swobodnie fotosyntetyzować i rozwijać się.

Ziele fiołka trójbarwnego (Viola tricolor), rosnącego na łąkach i leśnych przydrożach oraz żółte kwiaty forsycji (Forsythia x intermedia) zawierają rutynę. To związek uszczelniający i wzmacniający naczynia krwionośne.

Mieszanka wymienionych wyżej roślin będzie działać przede wszystkim moczopędnie i wspierająco na przemianę materii, a także przeciwutleniająco. Wzbogaci też nasz organizm w cenne pierwiastki.

Przepis na napar "wiosenne przebudzenie"

Składniki

  • ziele pokrzywy zwyczajnej
  • liść maliny właściwej
  • ziele fiołka trójbarwnego
  • kwiaty forsycji

Przygotowanie z suszonych roślin

  1. Jeśli chcemy wysuszyć rośliny samodzielnie, robimy to w ciepłym (temperatura ok. 40ºC), ciemnym i przewiewnym miejscu. Możemy też nabyć gotowy susz w sklepie zielarskim.
  2. Zaczynamy od przygotowania mieszanki: pokrzywę, malinę, fiołek i forsycję mieszamy w dużej misce w proporcji 6:2:1:1. Gotową mieszankę przesypujemy do puszki i w ten sposób możemy ją przechowywać w zacienionym miejscu maksymalnie przez rok.
  3. By przygotować wzmacniający napar, jedną łyżkę mieszanki ziołowej zalewany 200 ml wrzątku. Następnie przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia na 20 minut. Napój możemy osłodzić miodem i cieszyć się nowym zastrzykiem wiosennej energii!

napar wiosenne przebudzenie fot. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Fot. Marianna Darżynkieiwcz-Wojcieska

Przeciwskazania

Ze względu na właściwości rozkurczowe liści malin naparu nie powinny pić kobiety w ciąży. Z kolei fiołek trójbarwny zawiera salicylany, więc nie jest wskazany dla osób z nadwrażliwością na ten związek.


Fragment książki i przepis pochodzą z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!
Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Lista zakupów