Jesteś przeziębiona? Zrób napar z tych liści | Masz je na pewno wśród przypraw w kuchennej szufladzie

Liście laurowe są powszechnie wykorzystywane w kuchni jako aromatyczny dodatek do zup, gulaszy i wielu innych potraw. Można zaryzykować stwierdzenie, że przyprawy tej nie brakuje w żadnej kuchni. Ale nie każdy wie, że liście można stosować jeszcze do picia, na przykład przy przeziębieniach.

Badania wykazują, że liście laurowe działają prozdrowotnie i można je wykorzystywać w najróżniejszy sposób. Jednym z mniej oczywistych jest robienie z tych liści naparów.

Posłuchaj
00:00
39
Spis treści
Na co działa napar z liści laurowych? Przepis na napar z liści laurowych Kto nie powinien pić naparu z liści? Czy napar z tych liści jest smaczny? Czym poprawić smak naparu z liści laurowych?

Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?

Liście laurowe, pozyskiwane z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) zawierają olejki eteryczne, które działają napotnie i pomagają w zwalczaniu przeziębień i wszelkich infekcji. W rezultacie zaleca się picie naparu z liści laurowych w okresie jesiennym, kiedy organizm jest bardziej podatny na choroby i w trakcie ich leczenia.

Dzięki naparowi z tych liści można znacznie szybciej obniżyć temperaturę ciała człowieka zmagającego się z wysoką gorączką, a także oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn.

Podobnie, jak wiele naturalnych antybiotyków i leków, napar nie jest lekiem, ale może wspomagać leczenie uporczywego kaszlu, a ponadto działa grzybo- i bakteriobójczo. Regularne spożywanie naparu podczas zapalenia górnych dróg oddechowych przyczynia się do rozrzedzenia zalegającej w gardle wydzieliny i przynosi ulgę chorym.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Przygotowanie naparu z liści laurowych nie jest skomplikowane. Oto przepis:

  • Włóż do rondelka 4 spore liście, zalej 600 ml wody i całość zagotuj.
  • Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5  minut.
  • Następnie odstaw napar na 15 minut.
  • Pij na gorąco dwa razy dziennie po 1 szklance.
Jedynie regularne stosowanie naparu z liści laurowych w trakcie choroby jest w stanie przynieść pożądane rezultaty.

suszone i świeże liście laurowe oraz krzew wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
Fot. anandasandra / Pixabay, Reflexpixel / AdobeStock
W kuchni można wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone liście laurowe

Przeciwskazania do stosowania naparu z liści

Tak przygotowany napar jest tani i zdrowy dla większości osób, ale nie powinni go pić ludzie przyjmujący lekarstwa na krzepliwość krwi. W tym wypadku związki zawarte w liściach wchodzą w reakcję chemiczną z lekami i mogą intensyfikować ich działanie.

Wywar z liści laurowych jest również odradzany kobietom w ciąży, ponieważ substancje znajdujące się w liściach doprowadzają do skurczy macicy.

Jak smakuje napar z liści laurowych?

Same liście laurowe dodawane w niewielkich ilościach do potraw, jako jedna z przypraw, doskonale podkreślają ich smak i nadają potrawom niepowtarzalny aromat. Sytuacja zmienia się nieco, kiedy są głównym składnikiem naparu. Dopiero wówczas można zauważyć, jaki liście laurowe mają intensywny smak.

Ziołowe aromaty nie wszystkim odpowiadają w takim samym stopniu, ale na szczęście napar można "udoskonalić" dodatkowymi składnikami, które nie tylko zmienią jego intensywny smak, ale również mają właściwości prozdrowotne. 

napar z liści laurowych - dodatki sok z cytryny, goździki i korzeń imbiru
Fot. congerdesign, ZyrexPl, MiraCosic  / Pixabay
Najczęściej stosowane dodatki do naparu z liści laurowych, poprawiające smak

Co dodać do naparu, aby był smaczniejszy i zdrowszy?

Do naparu z liści laurowych można dodać:

  1. Goździki – wystarczy 6 sztuk dodać do naparu przygotowanego według powyższych wytycznych, aby uzyskać lepszy smak, a przede wszystkim jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zawarty w goździkach eugenol działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku wszelkich infekcji, ale również w przypadku problemów z zatokami. Ponadto goździki zabijają bakterie i silnie wspierają leczenie górnych dróg oddechowych.
  2. Sok z cytryny to świetny, orzeźwiający dodatek do naparu z liści laurowych; zawiera mnóstwo witaminy C.
  3. Starty korzeń imbiru często stosowany przy przeziębieniach dodatkowo wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcia tytułowe, kolaż: Whiteflower, Reflexpixel / AdobeStock

FAQ Pytania i odpowiedzi
  • Czy liście laurowe mają zastosowanie poza kuchnią?

    Tak, mogą być używane do robienia naparów, szczególnie przydatnych przy przeziębieniach.
  • Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?

    Działa grzybo- i bakteriobójczo oraz rozrzedza zalegającą wydzielinę.
  • Jak przygotować napar z liści laurowych?

    Zagotuj 4 liście w 600 ml wody i gotuj je na małym ogniu.
  • Czy istnieją przeciwwskazania do picia naparu z liści laurowych?

    Tak, osoby przyjmujące leki na krzepliwość krwi oraz kobiety w ciąży powinny unikać tego naparu.
  • Jak poprawić smak i właściwości zdrowotne naparu z liści laurowych?

    Można dodać goździki, sok z cytryny lub starty korzeń imbiru.
  • Czytaj więcej Czytaj mniej

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane rośliny

Wawrzyn szlachetny / Laur Laurus nobilis

Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje