Logo
Logo

Jesteś przeziębiona? Zrób napar z tych liści | Masz je na pewno wśród przypraw w kuchennej szufladzie

Liście laurowe są powszechnie wykorzystywane w kuchni jako aromatyczny dodatek do zup, gulaszy i wielu innych potraw. Można zaryzykować stwierdzenie, że przyprawy tej nie brakuje w żadnej kuchni. Ale nie każdy wie, że liście można stosować jeszcze do picia, na przykład przy przeziębieniach.

Badania wykazują, że liście laurowe działają prozdrowotnie i można je wykorzystywać w najróżniejszy sposób. Jednym z mniej oczywistych jest robienie z tych liści naparów.

Spis treści
Na co działa napar z liści laurowych? Przepis na napar z liści laurowych Kto nie powinien pić naparu z liści? Czy napar z tych liści jest smaczny? Czym poprawić smak naparu z liści laurowych?

Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?

Liście laurowe, pozyskiwane z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) zawierają olejki eteryczne, które działają napotnie i pomagają w zwalczaniu przeziębień i wszelkich infekcji. W rezultacie zaleca się picie naparu z liści laurowych w okresie jesiennym, kiedy organizm jest bardziej podatny na choroby i w trakcie ich leczenia.

Dzięki naparowi z tych liści można znacznie szybciej obniżyć temperaturę ciała człowieka zmagającego się z wysoką gorączką, a także oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn.

Podobnie, jak wiele naturalnych antybiotyków i leków, napar nie jest lekiem, ale może wspomagać leczenie uporczywego kaszlu, a ponadto działa grzybo- i bakteriobójczo. Regularne spożywanie naparu podczas zapalenia górnych dróg oddechowych przyczynia się do rozrzedzenia zalegającej w gardle wydzieliny i przynosi ulgę chorym.

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Przygotowanie naparu z liści laurowych nie jest skomplikowane. Oto przepis:

  • Włóż do rondelka 4 spore liście, zalej 600 ml wody i całość zagotuj.
  • Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5  minut.
  • Następnie odstaw napar na 15 minut.
  • Pij na gorąco dwa razy dziennie po 1 szklance.
Jedynie regularne stosowanie naparu z liści laurowych w trakcie choroby jest w stanie przynieść pożądane rezultaty.

suszone i świeże liście laurowe oraz krzew wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
Fot. anandasandra / Pixabay, Reflexpixel / AdobeStock
W kuchni można wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone liście laurowe

Przeciwskazania do stosowania naparu z liści

Tak przygotowany napar jest tani i zdrowy dla większości osób, ale nie powinni go pić ludzie przyjmujący lekarstwa na krzepliwość krwi. W tym wypadku związki zawarte w liściach wchodzą w reakcję chemiczną z lekami i mogą intensyfikować ich działanie.

Wywar z liści laurowych jest również odradzany kobietom w ciąży, ponieważ substancje znajdujące się w liściach doprowadzają do skurczy macicy.

Jak smakuje napar z liści laurowych?

Same liście laurowe dodawane w niewielkich ilościach do potraw, jako jedna z przypraw, doskonale podkreślają ich smak i nadają potrawom niepowtarzalny aromat. Sytuacja zmienia się nieco, kiedy są głównym składnikiem naparu. Dopiero wówczas można zauważyć, jaki liście laurowe mają intensywny smak.

Ziołowe aromaty nie wszystkim odpowiadają w takim samym stopniu, ale na szczęście napar można "udoskonalić" dodatkowymi składnikami, które nie tylko zmienią jego intensywny smak, ale również mają właściwości prozdrowotne. 

napar z liści laurowych - dodatki sok z cytryny, goździki i korzeń imbiru
Fot. congerdesign, ZyrexPl, MiraCosic  / Pixabay
Najczęściej stosowane dodatki do naparu z liści laurowych, poprawiające smak

Co dodać do naparu, aby był smaczniejszy i zdrowszy?

Do naparu z liści laurowych można dodać:

  1. Goździki – wystarczy 6 sztuk dodać do naparu przygotowanego według powyższych wytycznych, aby uzyskać lepszy smak, a przede wszystkim jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zawarty w goździkach eugenol działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku wszelkich infekcji, ale również w przypadku problemów z zatokami. Ponadto goździki zabijają bakterie i silnie wspierają leczenie górnych dróg oddechowych.
  2. Sok z cytryny to świetny, orzeźwiający dodatek do naparu z liści laurowych; zawiera mnóstwo witaminy C.
  3. Starty korzeń imbiru często stosowany przy przeziębieniach dodatkowo wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcia tytułowe, kolaż: Whiteflower, Reflexpixel / AdobeStock

FAQ Pytania i odpowiedzi
  • Czy liście laurowe mają zastosowanie poza kuchnią?

    Tak, mogą być używane do robienia naparów, szczególnie przydatnych przy przeziębieniach.
  • Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?

    Działa grzybo- i bakteriobójczo oraz rozrzedza zalegającą wydzielinę.
  • Jak przygotować napar z liści laurowych?

    Zagotuj 4 liście w 600 ml wody i gotuj je na małym ogniu.
  • Czy istnieją przeciwwskazania do picia naparu z liści laurowych?

    Tak, osoby przyjmujące leki na krzepliwość krwi oraz kobiety w ciąży powinny unikać tego naparu.
  • Jak poprawić smak i właściwości zdrowotne naparu z liści laurowych?

    Można dodać goździki, sok z cytryny lub starty korzeń imbiru.
  • Czytaj więcej Czytaj mniej
Autor
Jesteś przeziębiona? Zrób napar z tych liści | Masz je na pewno wśród przypraw w kuchennej szufladzie
Jesteś przeziębiona? Zrób napar z tych liści | Masz je na pewno wśród przypraw w kuchennej szufladzie
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl