Logo
Logo

Pysznogłówka, indiański smakołyk | Dwa przepisy na dania z kwiatów

Pyszniąca się swoją pierzastą główką pysznogłówka (Monarda) jest nie tylko efektowną rośliną ozdobną, ale też bardzo smacznym i cennym ziołem. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Poznaj dwa przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż na dania z kwiatów tej pięknej byliny!

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2022

Pysznogłówka to roślina o niezmiernie długiej tradycji – stosowana przez rdzennych mieszkańców Ameryki. Plemię Czarnych Stóp używało płukanek z pysznogłówki na rany i infekcje skóry. Plemię Oswego przygotowywało herbatę z liści pysznogłówki przy przeziębieniach i problemach gastrycznych. Wykorzystywali przeciwbakteryjne właściwości pysznogłówki w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Indianie Winnebago korzystali natomiast z orzeźwiających i pobudzających właściwości tej rośliny.

Pysznogłówki były nazywane przez Indian pszczelim balsamem, który wabi zapylacze słodkim nektarem i intensywnym zapachem olejków eterycznych. W Europie, ze względu na charakterystyczny ziołowo-cytrusowy aromat, bywa nazywana bergamotką, ponieważ przypomina zapachem pomarańczę bergamotę, używaną do aromatyzowania herbaty Earl Grey. Mnie pysznogłówki przypominają smakiem oregano (lebiodkę) i tymianek.

Jak wykorzystywać pysznogłówki?

Liści pysznogłówki można używać jak herbaty, zaś kwiaty (same kolorowe „piórka” bez sztywnych koszyczków) można zjadać bezpośrednio i doprawiać nimi potrawy. Jako zioło przyprawowe pysznogłówkę kocham szczerze i gorąco polecam. Pyszne główki pysznogłówek wspaniale pasują do dań wytrawnych, ryb, mięs, sałatek, ale także do owoców i słodkich deserów. W kuchni można wykorzystywać zarówno pysznogłówkę szkarłatną (Monarda didyma), pysznogłówkę dętą (M. fistulosa), jak i pysznogłówkę cytrynową (M. citriodora).

przepis na lody z kwiatów pysznogłówki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Lody z pysznogłówką
SKŁADNIKI: 400 ml śmietany kremówki, 150 ml mleka,  60 g cukru nierafinowanego, 1 łyżka cukru z wanilią, 2-3 garście kolorowych kwiatów pysznogłówki (Monarda) lub więcej, jeśli chcesz
PRZEPIS: Podgrzej szklankę śmietany z cukrem, żeby się rozpuścił. Wystudź. Zmieszaj słodką śmietanę z mlekiem i wanilią, schłodź porządnie, dodaj drobno posiekane kwiaty pysznogłówki (same kolorowe języczki) i przelej do maszyny do lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, po schłodzeniu ubij śmietankę na krem, dodaj kwiaty i zamroź w pojemniku.
przepis na gąszcz z kwiatów pysznogłówki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Gąszcz z pysznogłówki
SKŁADNIKI: kilka garści oskubanych kwiatów pysznogłówki,  garść migdałów moczonych przez noc, a następnie podprażonych, oliwa extra virgin, sól kamienna
PRZEPIS: Zmiksuj wszystkie składniki na sos i używaj go do kanapek, sałatek, serów, makaronu itd. Do sosu możesz dorzucić trochę parmezanu, żeby przypominał pesto. W smaku wyraźnie dominują smaki oregano, majeranku, tymianku, ale kolor jest niezwykły.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2022

Autor
Pysznogłówka, indiański smakołyk | Dwa przepisy na dania z kwiatów
Pysznogłówka, indiański smakołyk | Dwa przepisy na dania z kwiatów
Gardeners` World. Edycja Polska

Gardeners' World Polska to wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły z magazynu.