Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) występuje również pod nazwą palczatki cytrynowej. Jest to dosyć niepozorna roślina zaliczana do gatunku traw z rodziny wiechlinowatych. Występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Azji, aczkolwiek uprawiana jest również na dużą skalę w krajach śródziemnomorskich. Urozmaicony zestaw składników, które zawiera sprawia, że już dawno temu została doceniona w sztuce kulinarnej, aczkolwiek znalazła szerokie zastosowanie również w branży kosmetycznej oraz ziołolecznictwie.
Właściwości zdrowotne trawy cytrynowej
Zwykło się postrzegać trawę cytrynową jako wyśmienity dodatek do wielu rodzaju potraw kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej. Jej właściwości prozdrowotne sprawiają, że od pewnego czasu zalicza się ją do roślin o charakterze leczniczym.
- Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C, która w organizmie ludzkim odgrywa bardzo dużą rolę. To właśnie dzięki niej wzmacnia się nasz układ odpornościowy, ale jednocześnie dzięki niej rany goją się znacznie szybciej.
- W trawie cytrynowej występuje także tiamina, czyli witamina B1. Wykazuje ona silne właściwości antyoksydacyjne, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Jej niedobory są niemal natychmiast odczuwalne.
- Trawa cytrynowa zawiera również kwas foliowy, witaminę B6 i wiele ważnych minerałów, m.in. potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor i wapń. Trzeba wobec tego przyznać, że jest istną skarbnicą wielu wartościowych i niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu składników.
- Warto wiedzieć, że dzięki zawartości takich elementów jest doskonałym środkiem na zwalczanie chorób związanych z układem pokarmowym. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale jednocześnie niweluje dokuczliwe skutki niestrawności.
- Co więcej, regularne sięganie po trawę cytrynową reguluje poziom cholesterolu oraz poziom glukozy we krwi.
- Silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawiają, że zalecana jest również osobom zmagającym się z silnymi przeziębieniami i wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi.
Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni
Trawa cytrynowa najchętniej spożywana jest w charakterze przyprawy, która nadaje potrawom doskonałego lekko kwaskowatego posmaku.
Najczęściej pojawia się w daniach azjatyckich. Jest fantastycznym dodatkiem do sosów oraz zup, zwłaszcza na bazie kokosowego mleka. Przykładem może być fantastyczna zupa tom-yum, której nie sposób sobie wyobrazić bez tej aromatycznej cytrynowej przyprawy. Pojawia się również w daniach typu curry oraz w marynatach do mięs. W niektórych przepisach pełni rolę orzeźwiającego elementu, aczkolwiek sprawdza się także w potrawach stricte rozgrzewających.
Warto wiedzieć, że w kuchni wykorzystuje się przede wszystkim dolną część łodygi, którą przed dodaniem do potrawy należy posiekać lub zmiażdżyć. Wówczas będziemy mieli pewność, że roślina uwolni cały aromat. Trawa cytrynowa występuje zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej.
Dosyć dużym uznaniem cieszą się również napary z trawy cytrynowej. Są zalecane przede wszystkim osobom, które pragną wzmocnić swój układ odpornościowy i osób, które właśnie zmagają się z przeziębieniem. Przygotowanie naparu z trawy cytrynowej jest niezwykle proste. Wystarczy wsypać do kubka nie więcej niż trzy łyżeczki suszu i zalać wrzątkiem. Napar powinien parzyć się pod przykryciem od pięciu do siedmiu minut. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia. Warto dodać odrobinę miodu, by nieco podkreślić smak herbaty.
Zastosowanie trawy cytrynowej w kosmetyce
Choć kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą, trawa cytrynowa ze względu na zawartość konkretnych składników jest również bardzo doceniana w branży kosmetycznej. To właśnie z tej niepozornej rośliny pozyskiwany jest olejek lemongrasowy.
Olejek eteryczny w takiej wersji jest doskonałym środkiem wspierającym koncentrację, ale to tylko namiastka jego możliwości. Przede wszystkim wykazuje bardzo silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Zawiera witaminę A oraz C, co w praktyce powoduje, że działa na skórę tonizująco.
Stosowanie olejku lemongrasowgo zaleca się osobom, które borykają się ze stanami zapalnymi skóry oraz dokuczliwym trądzikiem. Co więcej, dowiedziono, że olejek działa kojąco na zmęczone mięśnie i wykazuje właściwości przeciwreumatyczne.
Jest bardzo często wykorzystywany w aromaterapii, choć należy pamiętać, by nie stosować go bezpośrednio na skórę, zanim nie połączymy go z jakimkolwiek olejem bazowym, np. z winogron lub słonecznikowym. Wiadomo również, że olejek lemongrasowy pozyskiwany z trawy cytrynowej poprawia samopoczucie i dlatego jest zalecany także osobom, które miewają spadki nastroju czy stany depresyjne.
Bardzo często jest dodawany do kosmetyków skupiających się na kompleksowej pielęgnacji skóry. Pojawia się w kremach, tonikach, balsamach i płynach do demakijażu. Niezwykłe możliwości tego olejku sprawiają, że producenci kosmetyków naturalnych bardzo chętnie po niego sięgają. Orzeźwia, wpływa korzystnie na samopoczucie, a jednocześnie znacząco wspiera pielęgnację.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcia tytułowe: WonderfulBali, Robert Lens / Pixabay , zdjęcia w tekście: EDDIE_LEE_KR / Pixabay