Logo
Logo
20
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Farsz i pesto z niecierpka gruczołowatego (himalajskiego) – smaczne i kolorowe

Być może pamiętacie z dzieciństwa wyprawy do lasu, podczas których bawiliście się w „pękanie” niecierpków – niepozornych roślin, których owoce po dotknięciu zabawnie strzelają nasionkami. Ten rodzimy, niewielki niecierpek pospolity ma starszego i znacznie potężniejszego brata – przybyłego z Azji niecierpka himalajskiego, który dorasta nawet do 2 metrów wysokości i jest obdarzony pięknymi fioletowymi kwiatami. Można z niego przyrządzić smaczny, kolorowy farsz lub pesto!

 

Niecierpek to gatunek inwazyjny, który z ogrodów uciekł do lasów, nad rzeki – lubi miejsca wilgotne i raczej zacienione. Wszystkie gatunki niecierpka mają zastosowanie lecznicze. Substancje w nich zawarte mają m.in. właściwości przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, przeciwreumatyczne, antytrądzikowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe.

Wodno-alkoholowe wyciągi z owoców i ziela z owocami hamują m.in. reakcje autoimmunologiczne, wzmagają regenerację tkanek, hamują stany zapalne w skórze, układach rozrodczym, moczowym i pokarmowym. Bardzo cenny leczniczo jest też olej z nasion. Niecierpek można wykorzystać także w kosmetyce – napar z kwiatów żółtych niecierpków (niecierpki pospolity i drobnokwiatowy) wcierany w siwe i jasne włosy nada im złocisty odcień.

Kulinarnie niecierpek może sprawdzić się jako ozdoba wszelkich potraw i sałatek (kwiaty), a także jako „dzika” przekąska – niedojrzałe (jasne) nasionka smakują trochę jak orzeszki piniowe i są bardzo pożywne.

Przepis na farsz z niecierpka gruczołkowatego (himalajskiego)

Składniki

  • 3-4 duże garści kwiatów niecierpka himalajskiego (Impatiens glandulifera)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ⅓ szklanki soku jabłkowego
  • 1-2 łyżeczki cukru sól

Przygotowanie

  1. Kwiaty niecierpka wrzucamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilości wody przez 1-2 minuty.
  2. Następnie dolewamy ocet i sok jabłkowy
  3. Dodajemy 1-2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, dusimy 3-4 minuty.
  4. Farsz możemy wykorzystać jako nadzienie do pierogów albo naleśników.
  5. Kwiaty nie tracą koloru podczas obróbki termicznej – farsz pozostaje więc wdzięcznie różowy.

Przepis na pesto z niecierpka gruczołowatego (himalajskiego) do jedzenia i smarowania

Składniki

  • Kwiaty, pąki i nasienniki niecierpka himalajskiego (zbieramy je delikatnie, tak aby jak najmniej nasion „wystrzeliło” w trakcie zbioru)

Przygotowanie

  1. Kwiaty, pąki i nasiona ucieramy w moździerzu lub młynku na gładką masę. Można dolewać nieco świeżo tłoczonego oleju (moje ulubione do niecierpka to makowy, sezamowy lub rydzowy).
  2. Tak przygotowaną pastę nakładamy na kanapkę lub łączymy z chłodnym makaronem i posypujemy orzechami oraz świeżą lebiodką pospolitą lub młodymi liśćmi krwawnika.

Zjadamy świeżą pastę bądź przechowujemy krótko w lodowce lub chłodzie. Możemy także stosować ją na twarz. Niecierpek himalajski to roślina silnie inwazyjna, a zjadanie go stanowi bardzo zdrową i przyjemną formę ograniczania jego inwazji. Ponadto ma działanie antyhistaminowe, dzięki czemu jest szczególnie wartościowy dla alergików, a w terenie dla wszystkich pogryzionych przez komary.

Można go konsumować w postaci syropów, herbat i w innych formach. Pesto z niecierpka jest pyszną, odżywczą pastą do kanapek lub makaronu, a także doskonałą maseczką wygładzającą i nawilżającą twarz. Sam olej oddzielony od pasty to niezwykłe serum pod oczy o działaniu łagodzącym i przeciwzmarszczkowym.

Zdjęcie tytułowe: 3d_vicka/Depositphotos

Moc ziół okładka
Fragment książki i przepis
pochodzą z książki Sylwii Kawalerowicz

MOC ZIÓŁ
ZIELARKI I ICH SEKRETNE PRZEPISY
Wydanej nakładem wydawnictwa Buchmann
Kup książkę online!
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu