Niecierpek to gatunek inwazyjny, który z ogrodów uciekł do lasów, nad rzeki – lubi miejsca wilgotne i raczej zacienione. Wszystkie gatunki niecierpka mają zastosowanie lecznicze. Substancje w nich zawarte mają m.in. właściwości przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, przeciwreumatyczne, antytrądzikowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe.
Wodno-alkoholowe wyciągi z owoców i ziela z owocami hamują m.in. reakcje autoimmunologiczne, wzmagają regenerację tkanek, hamują stany zapalne w skórze, układach rozrodczym, moczowym i pokarmowym. Bardzo cenny leczniczo jest też olej z nasion. Niecierpek można wykorzystać także w kosmetyce – napar z kwiatów żółtych niecierpków (niecierpki pospolity i drobnokwiatowy) wcierany w siwe i jasne włosy nada im złocisty odcień.
Kulinarnie niecierpek może sprawdzić się jako ozdoba wszelkich potraw i sałatek (kwiaty), a także jako „dzika” przekąska – niedojrzałe (jasne) nasionka smakują trochę jak orzeszki piniowe i są bardzo pożywne.
Przepis na farsz z niecierpka gruczołkowatego (himalajskiego)
Składniki
- 3-4 duże garści kwiatów niecierpka himalajskiego (Impatiens glandulifera)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ⅓ szklanki soku jabłkowego
- 1-2 łyżeczki cukru sól
Przygotowanie
- Kwiaty niecierpka wrzucamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilości wody przez 1-2 minuty.
- Następnie dolewamy ocet i sok jabłkowy
- Dodajemy 1-2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, dusimy 3-4 minuty.
- Farsz możemy wykorzystać jako nadzienie do pierogów albo naleśników.
- Kwiaty nie tracą koloru podczas obróbki termicznej – farsz pozostaje więc wdzięcznie różowy.
Przepis na pesto z niecierpka gruczołowatego (himalajskiego) do jedzenia i smarowania
Składniki
- Kwiaty, pąki i nasienniki niecierpka himalajskiego (zbieramy je delikatnie, tak aby jak najmniej nasion „wystrzeliło” w trakcie zbioru)
Przygotowanie
- Kwiaty, pąki i nasiona ucieramy w moździerzu lub młynku na gładką masę. Można dolewać nieco świeżo tłoczonego oleju (moje ulubione do niecierpka to makowy, sezamowy lub rydzowy).
- Tak przygotowaną pastę nakładamy na kanapkę lub łączymy z chłodnym makaronem i posypujemy orzechami oraz świeżą lebiodką pospolitą lub młodymi liśćmi krwawnika.
Zjadamy świeżą pastę bądź przechowujemy krótko w lodowce lub chłodzie. Możemy także stosować ją na twarz. Niecierpek himalajski to roślina silnie inwazyjna, a zjadanie go stanowi bardzo zdrową i przyjemną formę ograniczania jego inwazji. Ponadto ma działanie antyhistaminowe, dzięki czemu jest szczególnie wartościowy dla alergików, a w terenie dla wszystkich pogryzionych przez komary.
Można go konsumować w postaci syropów, herbat i w innych formach. Pesto z niecierpka jest pyszną, odżywczą pastą do kanapek lub makaronu, a także doskonałą maseczką wygładzającą i nawilżającą twarz. Sam olej oddzielony od pasty to niezwykłe serum pod oczy o działaniu łagodzącym i przeciwzmarszczkowym.
Zdjęcie tytułowe: 3d_vicka/Depositphotos
pochodzą z książki Sylwii Kawalerowicz
MOC ZIÓŁ
ZIELARKI I ICH SEKRETNE PRZEPISY