Logo
Logo
47
Do góry

Sok z malin – pyszny i aromatyczny!

Sok z aromatycznych malin łatwo przyrządzić w domu. Jesienią i zimą można go wykorzystać na wiele sposobów. Warto go mieć w swojej spiżarni, ponieważ ma działanie rozgrzewające i pomaga zwalczać przeziębienia. Można go też wykorzystywać do przygotowywania napojów dla dzieci i polewania deserów (np. lodów czy naleśników). Poznaj nasz prosty przepis na sok z malin.

 

Malina właściwa (Rubus idaeus) to krzew łatwy w uprawie i chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Owoce malin są jednak mało trwałe. Aby móc cieszyć się nimi nie tylko latem i wczesną jesienią, dojrzałe owoce warto mrozić lub przetwarzać, np. na dżemy, konfitury lub soki. Świeże maliny są źródłem wielu witamin (m.in. C, E, z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo.

sok z malin

Fot.  Barbara Walicka, Alicja/Pixabay

Przepis na sok z malin

  • Składniki: 3 kg malin, 1,5 kg cukru, 2-3 łyżki miodu.
  • Maliny zebrane w ciepły, suchy, słoneczny dzień należy partiami wkładać do dużego słoja, każdą partię przesypując cukrem.
  • Następnie słój obwiązać gazą i ustawić na 1-3 dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
  • W czasie, kiedy maliny puszczają sok, trzeba sprawdzać zawartość słoja, i sprawdzać czy owoce nie zaczynają fermentować; dlatego właśnie czas oczekiwania na koniec tego etapu jest względny.
  • Powstały sok należ przecedzić przez sito, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy nieco ostygnie, dodać do niego 2-3 łyżki miodu.
  • Przelać do wyparzonych buteleczek lub słoików, mocno zakręcić i wystudzić ustawiając słoiki dnem do gór.
  • Zanim sok znajdzie się w spiżarni, dla pewności jeszcze pasteryzować przez 20 minut; maliny to owoc nietrwały, przetwory z nich łatwo się psują, dlatego warto je szybko zużywać i regularnie sprawdzać ich stan.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (9)

Komentarze

PELARGONIE
Na czasie
PELARGONIE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 19, Sentencja nr:5
Tydzień 19, Sentencja nr:5
Rabaty bylinowe odchwaszczamy, spulchniamy glebę i ściółkujemy ją torfem, a następnie nawozimy nawozem długo działającym, np. Osmocote.
Tydzień 19, Sentencja nr:4
Tydzień 19, Sentencja nr:4
Nawozimy trawnik. Nawożenie przeprowadzone 3-4 razy w sezonie zapewni murawie odporność i ładny wygląd. W maju można zastosować pełnoskładnikowy nawóz mineralny (np. Azofoska, Polifoska). Po rozsypaniu nawozu murawę trzeba obficie podlać. Nie należy nawozić trawnika w czasie suszy.
Tydzień 19, Sentencja nr:3
Tydzień 19, Sentencja nr:3
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Tydzień 19, Sentencja nr:2
Tydzień 19, Sentencja nr:2
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
Tydzień 19, Sentencja nr:1
Tydzień 19, Sentencja nr:1
Maj jest miesiącem, gdy trawa rośnie intensywnie, należy więc ją kosić regularnie, przynajmniej raz na dwa tygodnie. Kosimy w bezdeszczowe dni, kiedy trawa jest sucha (koszenie wilgotnej murawy może doprowadzić do zniszczenia sprzętu oraz zwiększyć ryzyko powstania chorób grzybowych na trawniku), na wysokość nie mniejszą niż 3,5 cm.
 
Twoja strona ogrodu