Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
47
Do góry

Sok z malin

Sok z aromatycznych malin łatwo przyrządzić w domu. Jesienią i zimą można go wykorzystać na wiele sposobów. Warto go mieć w swojej spiżarni, ponieważ ma działanie rozgrzewające i pomaga zwalczać przeziębienia. Można go też wykorzystywać do przygotowywania napojów dla dzieci i polewania deserów (np. lodów czy naleśników). Poznaj nasz prosty przepis na sok z malin.

Malina właściwa (Rubus idaeus) to krzew łatwy w uprawie i chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Owoce malin są jednak mało trwałe. Aby móc cieszyć się nimi nie tylko latem i wczesną jesienią, dojrzałe owoce warto mrozić lub przetwarzać, np. na dżemy, konfitury lub soki. Świeże maliny są źródłem wielu witamin (m.in. C, E, z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo.

sok z malin

Fot.  Barbara Walicka, Alicja/Pixabay


Przepis na sok z malin

  • Składniki: 3 kg malin, 1,5 kg cukru, 2-3 łyżki miodu.
  • Maliny zebrane w ciepły, suchy, słoneczny dzień należy partiami wkładać do dużego słoja, każdą partię przesypując cukrem.
  • Następnie słój obwiązać gazą i ustawić na 1-3 dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
  • W czasie, kiedy maliny puszczają sok, trzeba sprawdzać zawartość słoja, i sprawdzać czy owoce nie zaczynają fermentować; dlatego właśnie czas oczekiwania na koniec tego etapu jest względny.
  • Powstały sok należ przecedzić przez sito, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy nieco ostygnie, dodać do niego 2-3 łyżki miodu.
  • Przelać do wyparzonych buteleczek lub słoików, mocno zakręcić i wystudzić ustawiając słoiki dnem do gór.
  • Zanim sok znajdzie się w spiżarni, dla pewności jeszcze pasteryzować przez 20 minut; maliny to owoc nietrwały, przetwory z nich łatwo się psują, dlatego warto je szybko zużywać i regularnie sprawdzać ich stan.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu