Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
47
Okazje

Sok z malin – pyszny i aromatyczny!

Sok z aromatycznych malin łatwo przyrządzić w domu. Jesienią i zimą można go wykorzystać na wiele sposobów. Warto go mieć w swojej spiżarni, ponieważ ma działanie rozgrzewające i pomaga zwalczać przeziębienia. Można go też wykorzystywać do przygotowywania napojów dla dzieci i polewania deserów (np. lodów czy naleśników). Poznaj nasz prosty przepis na sok z malin.

 

Malina właściwa (Rubus idaeus) to krzew łatwy w uprawie i chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Owoce malin są jednak mało trwałe. Aby móc cieszyć się nimi nie tylko latem i wczesną jesienią, dojrzałe owoce warto mrozić lub przetwarzać, np. na dżemy, konfitury lub soki. Świeże maliny są źródłem wielu witamin (m.in. C, E, z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo.

sok z malin

Fot.  Barbara Walicka, Alicja/Pixabay

Przepis na sok z malin

  • Składniki: 3 kg malin, 1,5 kg cukru, 2-3 łyżki miodu.
  • Maliny zebrane w ciepły, suchy, słoneczny dzień należy partiami wkładać do dużego słoja, każdą partię przesypując cukrem.
  • Następnie słój obwiązać gazą i ustawić na 1-3 dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
  • W czasie, kiedy maliny puszczają sok, trzeba sprawdzać zawartość słoja, i sprawdzać czy owoce nie zaczynają fermentować; dlatego właśnie czas oczekiwania na koniec tego etapu jest względny.
  • Powstały sok należ przecedzić przez sito, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy nieco ostygnie, dodać do niego 2-3 łyżki miodu.
  • Przelać do wyparzonych buteleczek lub słoików, mocno zakręcić i wystudzić ustawiając słoiki dnem do gór.
  • Zanim sok znajdzie się w spiżarni, dla pewności jeszcze pasteryzować przez 20 minut; maliny to owoc nietrwały, przetwory z nich łatwo się psują, dlatego warto je szybko zużywać i regularnie sprawdzać ich stan.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Większość bylin na rabacie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Dowiedz się, które to rośliny oraz jak ochronić je przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu oprócz zwykłych grabi możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego.
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4 cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia. Czyścimy i chowamy węże ogrodowe oraz meble ogrodowe.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu