Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
47
Do góry

Sok z malin

Sok z aromatycznych malin łatwo przyrządzić w domu. Jesienią i zimą można go wykorzystać na wiele sposobów. Warto go mieć w swojej spiżarni, ponieważ ma działanie rozgrzewające i pomaga zwalczać przeziębienia. Można go też wykorzystywać do przygotowywania napojów dla dzieci i polewania deserów (np. lodów czy naleśników). Poznaj nasz prosty przepis na sok z malin.

Malina właściwa (Rubus idaeus) to krzew łatwy w uprawie i chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Owoce malin są jednak mało trwałe. Aby móc cieszyć się nimi nie tylko latem i wczesną jesienią, dojrzałe owoce warto mrozić lub przetwarzać, np. na dżemy, konfitury lub soki. Świeże maliny są źródłem wielu witamin (m.in. C, E, z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo.

sok z malin

Fot.  Barbara Walicka, Alicja/Pixabay

Przepis na sok z malin

  • Składniki: 3 kg malin, 1,5 kg cukru, 2-3 łyżki miodu.
  • Maliny zebrane w ciepły, suchy, słoneczny dzień należy partiami wkładać do dużego słoja, każdą partię przesypując cukrem.
  • Następnie słój obwiązać gazą i ustawić na 1-3 dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
  • W czasie, kiedy maliny puszczają sok, trzeba sprawdzać zawartość słoja, i sprawdzać czy owoce nie zaczynają fermentować; dlatego właśnie czas oczekiwania na koniec tego etapu jest względny.
  • Powstały sok należ przecedzić przez sito, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy nieco ostygnie, dodać do niego 2-3 łyżki miodu.
  • Przelać do wyparzonych buteleczek lub słoików, mocno zakręcić i wystudzić ustawiając słoiki dnem do gór.
  • Zanim sok znajdzie się w spiżarni, dla pewności jeszcze pasteryzować przez 20 minut; maliny to owoc nietrwały, przetwory z nich łatwo się psują, dlatego warto je szybko zużywać i regularnie sprawdzać ich stan.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
WIELKANOC
Na czasie
WIELKANOC
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się...
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 14, Sentencja nr:1
Tydzień 14, Sentencja nr:1
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Twoja strona ogrodu