Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
27
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Gdy w ogrodzie mamy kilka gatunków owocowych i plony nie są zbyt obfite, owoce przeznaczone na przetwory warto ze sobą zmieszać. Połączenie smaków daje zaskakująco dobre efekty.

Truskawki, porzeczki i maliny to popularne, często uprawiane w przydomowych ogrodach gatunki owocowe. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Świeże owoce zawierają m.in duże ilości witamin, minerałów, kwasy organiczne i pektyny. Oczywiście najlepiej jeść je od razu po zerwaniu; ale by zachować ich smak na jesienno-zimowe miesiące, trzeba je zamknąć w słoikach, np. w postaci dżemu.

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek

  • Owoce (po kilogramie z każdego gatunku) zasypać ½ kg cukru.
  • Gdy puszczą sok, smażyć pół godziny.
  • Zostawić na noc.
  • Następnego dnia (z długimi przerwami na wystudzenie) smażyć jeszcze dwa razy po pół godziny, dodając cukier i miód. Cukru tyle, aby dżem nie był zbyt słodki; powinien być lekko kwaskowaty.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystudzenia.
  • Podawać do kruchych babeczek lub wykorzystywać do przekładania ciast i dekoracji deserów.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu