Logo
Logo
57
Okazje

Dżem z truskawek, malin i porzeczek – smak lata zamknięty w słoiku!

Gdy w ogrodzie mamy kilka gatunków owocowych i plony nie są zbyt obfite, owoce przeznaczone na przetwory warto ze sobą zmieszać. Połączenie smaków daje zaskakująco dobre efekty. Poznaj nasz przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek.

 

Truskawki, porzeczki i maliny to popularne, często uprawiane w przydomowych ogrodach gatunki owocowe. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Świeże owoce zawierają m.in duże ilości witamin, minerałów, kwasy organiczne i pektyny. Oczywiście najlepiej jeść je od razu po zerwaniu; ale by zachować ich smak na jesienno-zimowe miesiące, trzeba je zamknąć w słoikach, np. w postaci dżemu.

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek

  • Owoce (po kilogramie z każdego gatunku) zasypać ½ kg cukru.
  • Gdy puszczą sok, smażyć pół godziny.
  • Zostawić na noc.
  • Następnego dnia (z długimi przerwami na wystudzenie) smażyć jeszcze dwa razy po pół godziny, dodając cukier i miód. Cukru tyle, aby dżem nie był zbyt słodki; powinien być lekko kwaskowaty.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystudzenia.
  • Podawać do kruchych babeczek lub wykorzystywać do przekładania ciast i dekoracji deserów.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (31)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu