Truskawki, porzeczki i maliny to popularne, często uprawiane w przydomowych ogrodach gatunki owocowe. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Świeże owoce zawierają m.in duże ilości witamin, minerałów, kwasy organiczne i pektyny. Oczywiście najlepiej jeść je od razu po zerwaniu; ale by zachować ich smak na jesienno-zimowe miesiące, trzeba je zamknąć w słoikach, np. w postaci dżemu.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek
- Owoce (po kilogramie z każdego gatunku) zasypać ½ kg cukru.
- Gdy puszczą sok, smażyć pół godziny.
- Zostawić na noc.
- Następnego dnia (z długimi przerwami na wystudzenie) smażyć jeszcze dwa razy po pół godziny, dodając cukier i miód. Cukru tyle, aby dżem nie był zbyt słodki; powinien być lekko kwaskowaty.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystudzenia.
- Podawać do kruchych babeczek lub wykorzystywać do przekładania ciast i dekoracji deserów.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka