Logo
Logo
37
Do góry

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Gdy w ogrodzie mamy kilka gatunków owocowych i plony nie są zbyt obfite, owoce przeznaczone na przetwory warto ze sobą zmieszać. Połączenie smaków daje zaskakująco dobre efekty. Poznaj nasz przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek.

Truskawki, porzeczki i maliny to popularne, często uprawiane w przydomowych ogrodach gatunki owocowe. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Świeże owoce zawierają m.in duże ilości witamin, minerałów, kwasy organiczne i pektyny. Oczywiście najlepiej jeść je od razu po zerwaniu; ale by zachować ich smak na jesienno-zimowe miesiące, trzeba je zamknąć w słoikach, np. w postaci dżemu.

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek

  • Owoce (po kilogramie z każdego gatunku) zasypać ½ kg cukru.
  • Gdy puszczą sok, smażyć pół godziny.
  • Zostawić na noc.
  • Następnego dnia (z długimi przerwami na wystudzenie) smażyć jeszcze dwa razy po pół godziny, dodając cukier i miód. Cukru tyle, aby dżem nie był zbyt słodki; powinien być lekko kwaskowaty.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystudzenia.
  • Podawać do kruchych babeczek lub wykorzystywać do przekładania ciast i dekoracji deserów.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (24)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu