Owocowe leczo na późne lato

Owocowe leczo na późne lato

Owocowe leczo na późne lato to sycące i zdrowe danie, które jest idealnym połączeniem smaków mięsnych z owocowymi. Jeśli nie jesteście gotowi na rezygnację z tłustych potraw, zrównoważcie je garścią soczystych i niemniej aromatycznych porzeczek! 

Posłuchaj
00:00

Przepis na owocowe leczo na późne lato

Czas przygotowania: 30 min

Składniki 

  • ½ szkl. czerwonej porzeczki
  • ½ szkl. czarnej porzeczki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory1 biała cebula
  • 100 g surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki masła
  • ulubione zioła

Przygotowanie

  1. Pokrojony w kostkę boczek smażymy do zrumienienia, ściągamy na ręcznik papierowy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w cienkich plasterkach i drobno siekamy rozmaryn - smażymy przez 3 minuty.
  3. Dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w grubą kostkę - smażymy kolejne 3 minuty.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory, owoce jagodowe i koncentrat pomidorowy - smażymy przez 7 minut.
  5. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  6. Na połowę talerza wykładamy leczo, na drugą 3-4 łyżki kaszy, okraszamy skwarkami. Posypujemy świeżymi ziołami.
    Obok talerza koreczki owocowe.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje