Logo
Logo

Owocowe leczo na późne lato

Owocowe leczo na późne lato to sycące i zdrowe danie, które jest idealnym połączeniem smaków mięsnych z owocowymi. Jeśli nie jesteście gotowi na rezygnację z tłustych potraw, zrównoważcie je garścią soczystych i niemniej aromatycznych porzeczek! 

Przepis na owocowe leczo na późne lato

Czas przygotowania: 30 min

Składniki 

  • ½ szkl. czerwonej porzeczki
  • ½ szkl. czarnej porzeczki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory1 biała cebula
  • 100 g surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki masła
  • ulubione zioła

Przygotowanie

  1. Pokrojony w kostkę boczek smażymy do zrumienienia, ściągamy na ręcznik papierowy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w cienkich plasterkach i drobno siekamy rozmaryn - smażymy przez 3 minuty.
  3. Dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w grubą kostkę - smażymy kolejne 3 minuty.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory, owoce jagodowe i koncentrat pomidorowy - smażymy przez 7 minut.
  5. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  6. Na połowę talerza wykładamy leczo, na drugą 3-4 łyżki kaszy, okraszamy skwarkami. Posypujemy świeżymi ziołami.
    Obok talerza koreczki owocowe.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl