Przepis na owocowe leczo na późne lato
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- ½ szkl. czerwonej porzeczki
- ½ szkl. czarnej porzeczki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory1 biała cebula
- 100 g surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki masła
- ulubione zioła
Przygotowanie
- Pokrojony w kostkę boczek smażymy do zrumienienia, ściągamy na ręcznik papierowy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w cienkich plasterkach i drobno siekamy rozmaryn - smażymy przez 3 minuty.
- Dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w grubą kostkę - smażymy kolejne 3 minuty.
- Dodajemy pokrojone pomidory, owoce jagodowe i koncentrat pomidorowy - smażymy przez 7 minut.
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na połowę talerza wykładamy leczo, na drugą 3-4 łyżki kaszy, okraszamy skwarkami. Posypujemy świeżymi ziołami.
Obok talerza koreczki owocowe.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"