Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
26
Do góry

Tarta z malinami

Pachnące maliny to jedne ze smaczniejszych owoców, które sami, przy niewielkim nakładzie pracy, możemy wyhodować w ogrodzie. Gdy zbiory są bardzo obfite, te mało trwałe owoce warto wykorzystać do wypieków.

Malina właściwa (Rubus idaeus) to łatwy w uprawie krzew. Kwitnie od maja do sierpnia, a owocuje od lipca do sierpnia (odmiany letnie) lub od sierpnia do października (odmiany jesienne). Maliny są odporne na mrozy. Należy je sadzić na słonecznych stanowiskach, na próchnicznym, zasobnym w składniki pokarmowe i kwaśnym podłożu. Owoce malin spożywa się zwykle na surowo lub w postaci przetworów (soki, konfitury). Doskonale nadają się do dekoracji deserów i wypieków. W lecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście malin; przy przeziębieniach oraz dla obniżenia temperatury.

Co zawierają maliny

  • witaminy (C, E z grupy B);
  • sole mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo);
  • pektyny;
  • antocyjany.

Tarta z malinami fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z malinami

  • Przygotować kruche ciasto: przesiekać półtorej szklanki mąki z połową kostki masła, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli, łyżkę oleju i kilka łyżek zimnej wody. Ulepioną kulę owinąć folię i wstawić na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało.
  • Ubić do białości dwa żółtka z 10 dag cukru; gdy masa zbieleje dodać 5 dag mąki i pół szklanki mleka. Wymieszać starannie.
  • W rondelku o grubym dnie podgrzać półtorej szklanki mleka z kawałkiem rozciętej wanilii. Gdy mleko zrobi się letnie, wlać ubite z cukrem żółtka i resztą dodatków. Mieszać bardzo starannie gęstniejącą masę do zagotowania. Gdy osiągnie konsystencję budyniu, odstawić do wystygnięcia.
  • Formę do tarty wylepić schłodzonym kruchym ciastem, podziobać ciasto widelcem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 220° C piekarnika. Gdy ciasto podpiecze się na złoto, odstawić do wystygnięcia.
  • Z ostygniętego kremu wyjąć wanilię, potem posmarować grubo kremem ostygnięty, kruchy spód. Następnie ciasno, jedną obok drugiej, ułożyć na wierzchu maliny, wciskając je bardzo delikatnie w krem.
  • Wstawić na godzinę do lodówki, po czym oprószyć cukrem pudrem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu