Logo
Logo
26
Do góry

Tarta z malinami – najsmaczniejsza, bo domowa!

Pachnące maliny to jedne ze smaczniejszych owoców, które sami, przy niewielkim nakładzie pracy, możemy wyhodować w ogrodzie. Gdy zbiory są bardzo obfite, te mało trwałe owoce warto wykorzystać do wypieków.

 

Malina właściwa (Rubus idaeus) to łatwy w uprawie krzew. Kwitnie od maja do sierpnia, a owocuje od lipca do sierpnia (odmiany letnie) lub od sierpnia do października (odmiany jesienne). Maliny są odporne na mrozy. Należy je sadzić na słonecznych stanowiskach, na próchnicznym, zasobnym w składniki pokarmowe i kwaśnym podłożu. Owoce malin spożywa się zwykle na surowo lub w postaci przetworów (soki, konfitury). Doskonale nadają się do dekoracji deserów i wypieków. W lecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście malin; przy przeziębieniach oraz dla obniżenia temperatury.

Co zawierają maliny

  • witaminy (C, E z grupy B);
  • sole mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo);
  • pektyny;
  • antocyjany.

Tarta z malinami fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z malinami

  • Przygotować kruche ciasto: przesiekać półtorej szklanki mąki z połową kostki masła, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli, łyżkę oleju i kilka łyżek zimnej wody. Ulepioną kulę owinąć folię i wstawić na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało.
  • Ubić do białości dwa żółtka z 10 dag cukru; gdy masa zbieleje dodać 5 dag mąki i pół szklanki mleka. Wymieszać starannie.
  • W rondelku o grubym dnie podgrzać półtorej szklanki mleka z kawałkiem rozciętej wanilii. Gdy mleko zrobi się letnie, wlać ubite z cukrem żółtka i resztą dodatków. Mieszać bardzo starannie gęstniejącą masę do zagotowania. Gdy osiągnie konsystencję budyniu, odstawić do wystygnięcia.
  • Formę do tarty wylepić schłodzonym kruchym ciastem, podziobać ciasto widelcem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 220° C piekarnika. Gdy ciasto podpiecze się na złoto, odstawić do wystygnięcia.
  • Z ostygniętego kremu wyjąć wanilię, potem posmarować grubo kremem ostygnięty, kruchy spód. Następnie ciasno, jedną obok drugiej, ułożyć na wierzchu maliny, wciskając je bardzo delikatnie w krem.
  • Wstawić na godzinę do lodówki, po czym oprószyć cukrem pudrem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (13)
Warto przeczytać
RENOWACJA
Na czasie
RENOWACJA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Czas zainteresować się ozdobnymi roślinami jednorocznymi: na miejsce stałe siejemy rośliny odporne na chłód, a w szklarni rośliny wrażliwe (petunia, niecierpek).
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Możemy dzielić i przesadzać byliny rabatowe, których okres kwitnienia przypada na lato i jesień (funkie, rojniki, rozchodniki).
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Usuwamy pędy róż uszkodzone podczas zimy. Oprócz tego skracamy o 1/3 stare pędy, a u odmian wielkokwiatowych usuwamy także pędy słabe i rosnące w niewłaściwym kierunku.
 
Twoja strona ogrodu