Tarta z malinami – najsmaczniejsza, bo domowa!

Tarta z malinami fot. Barbara Walicka

Pachnące maliny to jedne ze smaczniejszych owoców, które sami, przy niewielkim nakładzie pracy, możemy wyhodować w ogrodzie. Gdy zbiory są bardzo obfite, te mało trwałe owoce warto wykorzystać do wypieków.

Posłuchaj
00:00
36

Malina właściwa (Rubus idaeus) to łatwy w uprawie krzew. Kwitnie od maja do sierpnia, a owocuje od lipca do sierpnia (odmiany letnie) lub od sierpnia do października (odmiany jesienne). Maliny są odporne na mrozy. Należy je sadzić na słonecznych stanowiskach, na próchnicznym, zasobnym w składniki pokarmowe i kwaśnym podłożu. Owoce malin spożywa się zwykle na surowo lub w postaci przetworów (soki, konfitury). Doskonale nadają się do dekoracji deserów i wypieków. W lecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście malin; przy przeziębieniach oraz dla obniżenia temperatury.

Co zawierają maliny

  • witaminy (C, E z grupy B);
  • sole mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo);
  • pektyny;
  • antocyjany.

Tarta z malinami fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na tartę z malinami

  • Przygotować kruche ciasto: przesiekać półtorej szklanki mąki z połową kostki masła, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli, łyżkę oleju i kilka łyżek zimnej wody. Ulepioną kulę owinąć folię i wstawić na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało.
  • Ubić do białości dwa żółtka z 10 dag cukru; gdy masa zbieleje dodać 5 dag mąki i pół szklanki mleka. Wymieszać starannie.
  • W rondelku o grubym dnie podgrzać półtorej szklanki mleka z kawałkiem rozciętej wanilii. Gdy mleko zrobi się letnie, wlać ubite z cukrem żółtka i resztą dodatków. Mieszać bardzo starannie gęstniejącą masę do zagotowania. Gdy osiągnie konsystencję budyniu, odstawić do wystygnięcia.
  • Formę do tarty wylepić schłodzonym kruchym ciastem, podziobać ciasto widelcem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 220° C piekarnika. Gdy ciasto podpiecze się na złoto, odstawić do wystygnięcia.
  • Z ostygniętego kremu wyjąć wanilię, potem posmarować grubo kremem ostygnięty, kruchy spód. Następnie ciasno, jedną obok drugiej, ułożyć na wierzchu maliny, wciskając je bardzo delikatnie w krem.
  • Wstawić na godzinę do lodówki, po czym oprószyć cukrem pudrem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści