Przepis na dżem z truskawek i Pimm's
Składniki
- 7-8 x 228 ml słoików
- 2 kg truskawek
- 40 ml wody
- 80 ml soku z cytryny (sok z około 1½ cytryny)
- 1 kg cukru
- 150 ml Pimm’s (likier)
Przygotowanie
- Pokrój truskawki na połówki, umieść w dużym garnku z wodą i zmiękczaj przez 10-15 minut na średnim ogniu.
- Dodaj sok z cytryny i cukier, mieszając aż do rozpuszczenia cukru i zagotowując miksturę. Kontynuuj gotowanie w temperaturze 104° C, mieszając sporadycznie, przez kolejne 20-25 minut.
- Sprawdź, czy dżem stężał, a gdy jest gotowy, zdejmij go z ognia i zbierz kożuch z powierzchni.
- Gdy dżem jest jeszcze gorący, wlej Pimm’s i zostaw na kilka minut, by alkohol wyparował.
- Przelej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoiczków i zamknij.
- Dżem smakuje cudownie z lodami waniliowymi – to sposób na szybki deser. Można też zmieszać go z kremem podczas przyrządzania własnych lodów.
Dobra rada!
Nieotwarty dżem można przechowywać do sześciu miesięcy. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech tygodni
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019 |