Logo
Logo

Dżem truskawkowy z likierem Pimm's – łatwo go zrobisz!

To łatwy przepis na dżem, który zrobisz bez dodatku cukru żelującego. Poznaj przepis na dżem z likierem Pimm's!

Przepis na dżem z truskawek i Pimm's

Składniki

  • 7-8 x 228 ml słoików
  • 2 kg truskawek
  • 40 ml wody
  • 80 ml soku z cytryny (sok z około 1½ cytryny)
  • 1 kg cukru
  • 150 ml Pimm’s (likier)

Przygotowanie

  1. Pokrój truskawki na połówki, umieść w dużym garnku z wodą i zmiękczaj przez 10-15 minut na średnim ogniu.
  2. Dodaj sok z cytryny i cukier, mieszając aż do rozpuszczenia cukru i zagotowując miksturę. Kontynuuj gotowanie w temperaturze 104° C, mieszając sporadycznie, przez kolejne 20-25 minut.
  3. Sprawdź, czy dżem stężał, a gdy jest gotowy, zdejmij go z ognia i zbierz kożuch z powierzchni.
  4. Gdy dżem jest jeszcze gorący, wlej Pimm’s i zostaw na kilka minut, by alkohol wyparował.
  5. Przelej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoiczków i zamknij.
  6. Dżem smakuje cudownie z lodami waniliowymi – to sposób na szybki deser. Można też zmieszać go z kremem podczas przyrządzania własnych lodów.

Dobra rada!
Nieotwarty dżem można przechowywać do sześciu miesięcy. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech tygodni

Gardeners World Edycja Polska
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019
Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl