Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
19
Do góry

Kandyzowane mandarynki

Kandyzowane mandarynki to przysmak rodem z krajów basenu Morza Śródziemnego. Mają niezwykły, słodki smak. Najsmaczniejsze owoce można kupić w zimowych miesiącach, pod koniec stycznia, gdy w marokańskich, tunezyjskich i algierskich gajach przypada termin zbioru mandarynek.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Mandarynka (Citrus reticulata) to duży krzew lub małe drzewko osiągające w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym ok. 8 m wysokości. Ma wydłużone, błyszczące liście i zebrane w pęczki kwiaty składające się z 5 płatków.

W naszych warunkach mandarynki można uprawiać jedynie w ogrzewanych ogrodach zimowych oraz w mieszkaniach w pojemnikach. Owoców w polskich warunkach trudno się doczekać; są też mniejsze i mniej słodkie. Drzewkom trzeba zapewnić przepuszczalne, średnio żyzne podłoże o kwaśnym odczynie. Doniczki z roślinami cytrusowymi powinny stać w jasnym miejscu, ale nie narażonym na bezpośrednie promieniowanie.

Mandarynki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kandyzowane mandarynki

  • Wybrać 20 niewielkich, zdrowych owoców równej wielkości. Po umyciu zalać je zimną wodą, przykryć talerzem, aby nie wypływały i zostawić w chłodnym miejscu na cztery dni, dwa razy dziennie zmieniając wodę, aby usunąć goryczkę.
  • Po 4 dniach w dużym garnku zagotować 2 litry wody z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, włożyć do niej mandarynki, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu ok. 8 minut.
  • Osączyć na sicie. Na kilka minut zalać zimną wodą, następnie wyjąć, dokładnie osuszyć i ułożyć w szerokim niskim rondlu.
  • W drugim garnku zagotować 1,8 litra wody, wsypać 1,1 kg cukru, a gdy cukier się rozpuści, gotować jeszcze przez chwilę.
  • Wrzącym syropem zalać mandarynki, gotować je przez 5-6 minut, potem ostudzić i, nakryte talerzem, wstawić do lodówki na dobę.
  • Następnie znów odcedzić mandarynki na sicie, syrop gotować przez jakieś 2-3 minuty, żeby zgęstniał, dosypać 5-6 łyżek cukru, włożyć do syropu mandarynki i gotować jeszcze 8 minut na małym ogniu.
  • Ostudzić i każdy owoc nakłuć widelcem, po czym wstawić do lodówki na dobę.
  • Tę operację (ale już bez nakłuwania) należy powtórzyć trzy razy w odstępach 24-godzinnych.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu