Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
19
Do góry

Kandyzowane mandarynki

Kandyzowane mandarynki to przysmak rodem z krajów basenu Morza Śródziemnego. Mają niezwykły, słodki smak. Najsmaczniejsze owoce można kupić w zimowych miesiącach, pod koniec stycznia, gdy w marokańskich, tunezyjskich i algierskich gajach przypada termin zbioru mandarynek.

Mandarynka (Citrus reticulata) to duży krzew lub małe drzewko osiągające w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym ok. 8 m wysokości. Ma wydłużone, błyszczące liście i zebrane w pęczki kwiaty składające się z 5 płatków.

W naszych warunkach mandarynki można uprawiać jedynie w ogrzewanych ogrodach zimowych oraz w mieszkaniach w pojemnikach. Owoców w polskich warunkach trudno się doczekać; są też mniejsze i mniej słodkie. Drzewkom trzeba zapewnić przepuszczalne, średnio żyzne podłoże o kwaśnym odczynie. Doniczki z roślinami cytrusowymi powinny stać w jasnym miejscu, ale nie narażonym na bezpośrednie promieniowanie.

Mandarynki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kandyzowane mandarynki

  • Wybrać 20 niewielkich, zdrowych owoców równej wielkości. Po umyciu zalać je zimną wodą, przykryć talerzem, aby nie wypływały i zostawić w chłodnym miejscu na cztery dni, dwa razy dziennie zmieniając wodę, aby usunąć goryczkę.
  • Po 4 dniach w dużym garnku zagotować 2 litry wody z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, włożyć do niej mandarynki, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu ok. 8 minut.
  • Osączyć na sicie. Na kilka minut zalać zimną wodą, następnie wyjąć, dokładnie osuszyć i ułożyć w szerokim niskim rondlu.
  • W drugim garnku zagotować 1,8 litra wody, wsypać 1,1 kg cukru, a gdy cukier się rozpuści, gotować jeszcze przez chwilę.
  • Wrzącym syropem zalać mandarynki, gotować je przez 5-6 minut, potem ostudzić i, nakryte talerzem, wstawić do lodówki na dobę.
  • Następnie znów odcedzić mandarynki na sicie, syrop gotować przez jakieś 2-3 minuty, żeby zgęstniał, dosypać 5-6 łyżek cukru, włożyć do syropu mandarynki i gotować jeszcze 8 minut na małym ogniu.
  • Ostudzić i każdy owoc nakłuć widelcem, po czym wstawić do lodówki na dobę.
  • Tę operację (ale już bez nakłuwania) należy powtórzyć trzy razy w odstępach 24-godzinnych.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu