Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2021
20
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kandyzowane mandarynki – łatwo zrobisz je sam!

Kandyzowane mandarynki to przysmak rodem z krajów basenu Morza Śródziemnego. Mają niezwykły, słodki smak. Najsmaczniejsze owoce można kupić w zimowych miesiącach, pod koniec stycznia, gdy w marokańskich, tunezyjskich i algierskich gajach przypada termin zbioru mandarynek.

Przeczytaj także
Sprawdź nasz sklep internetowy. Mamy 1000+ produktów ogrodniczych!
Przeczytaj także
Sprawdź nasz sklep internetowy. Mamy 1000+ produktów ogrodniczych!
Usiądź wygodnie i zaplanuj cały sezon wraz z produktami do zakładania i pielęgnacji ogrodu. Wybierz coś dla siebie spośród 1000 produktów...

Mandarynka (Citrus reticulata) to duży krzew lub małe drzewko osiągające w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym ok. 8 m wysokości. Ma wydłużone, błyszczące liście i zebrane w pęczki kwiaty składające się z 5 płatków.

W naszych warunkach mandarynki można uprawiać jedynie w ogrzewanych ogrodach zimowych oraz w mieszkaniach w pojemnikach. Owoców w polskich warunkach trudno się doczekać; są też mniejsze i mniej słodkie. Drzewkom trzeba zapewnić przepuszczalne, średnio żyzne podłoże o kwaśnym odczynie. Doniczki z roślinami cytrusowymi powinny stać w jasnym miejscu, ale nie narażonym na bezpośrednie promieniowanie.

Mandarynki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kandyzowane mandarynki

  • Wybrać 20 niewielkich, zdrowych owoców równej wielkości. Po umyciu zalać je zimną wodą, przykryć talerzem, aby nie wypływały i zostawić w chłodnym miejscu na cztery dni, dwa razy dziennie zmieniając wodę, aby usunąć goryczkę.
  • Po 4 dniach w dużym garnku zagotować 2 litry wody z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, włożyć do niej mandarynki, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu ok. 8 minut.
  • Osączyć na sicie. Na kilka minut zalać zimną wodą, następnie wyjąć, dokładnie osuszyć i ułożyć w szerokim niskim rondlu.
  • W drugim garnku zagotować 1,8 litra wody, wsypać 1,1 kg cukru, a gdy cukier się rozpuści, gotować jeszcze przez chwilę.
  • Wrzącym syropem zalać mandarynki, gotować je przez 5-6 minut, potem ostudzić i, nakryte talerzem, wstawić do lodówki na dobę.
  • Następnie znów odcedzić mandarynki na sicie, syrop gotować przez jakieś 2-3 minuty, żeby zgęstniał, dosypać 5-6 łyżek cukru, włożyć do syropu mandarynki i gotować jeszcze 8 minut na małym ogniu.
  • Ostudzić i każdy owoc nakłuć widelcem, po czym wstawić do lodówki na dobę.
  • Tę operację (ale już bez nakłuwania) należy powtórzyć trzy razy w odstępach 24-godzinnych.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (3)
Nowe treści
To Cię zainteresuje
Nowe rośliny w katalogu
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu