Jaką choinkę w doniczce wybrać?
Wiele osób rezygnuje z zakupu ciętej choinki na Święta, gdyż nie chce niszczyć pięknych, naturalnych drzewek. Poza tym, żywe drzewka to coroczny wydatek, w przeciwieństwie do wieloletnich dekoracji z tworzywa sztucznego. Choinka w doniczce to "złoty środek" – będzie żywą bożonarodzeniową dekoracją, a później ozdobą działki lub ogrodu.
Asortyment choinek w doniczkach jest bogaty i co roku się powiększa, dzięki czemu wiele osób decyduje się na coraz mniej sztampowe gatunki. Obowiązkowy dawniej świerk pospolity jest powoli wypierany przez świerk kłujący (srebrny) oraz serbski, jodłę kaukaską oraz sosnę pospolitą. Drzewka można kupić w wielu punktach sprzedaży – od profesjonalnych sklepów ogrodniczych do supermarketów, a nawet w sprzedaży wysyłkowej.
Oprócz popularnych gatunków, takich jak świerk pospolity czy jodła kaukaska, warto zwrócić uwagę na mniej znane, ale równie atrakcyjne odmiany. Na przykład, świerk biały oferuje nie tylko piękny wygląd, ale także mniej kłujące igły, co jest ważne, jeśli w domu są małe dzieci lub zwierzęta.
Aby choinka była piękną ozdobą, a po Świętach nie trafiła na śmietnik należy wybierać tylko rośliny zdrowe, bez uszkodzonych i połamanych gałązek. Najlepiej wybierać drzewka przetrzymywane na zewnątrz (tak jak cięte choinki). Igły powinny być żywozielone i błyszczące, a system korzeniowy nie może być przesuszony i nie powinien wychodzić poza doniczkę!
Świerk pospolity w doniczce z przeznaczeniem na choinkę. |
Kiedy i gdzie kupić choinkę?
Choinkę uprawianą w pojemniku najlepiej kupić na 1-2 tygodnie przed Wigilią, aby stopniowo przyzwyczajać drzewka do wyższej temperatury. Niska cena często oznacza niską jakość – wtedy nasze choinki w doniczkach będą tylko jednorazową ozdobą i nie przetrwają zimy. Nie warto szukać okazji cenowych! Najlepiej na zakupy udać się do sprawdzonych punktów sprzedaży.
Najlepiej wybierać renomowane centra ogrodnicze. W takich miejscach istnieje duża szansa, że sprzedawane drzewka były od siewki uprawiane w donicy i nie były przesadzane do pojemnika tuż przed wystawieniem do sklepu (co często spotykamy w supermarketach i w przypadku promocyjnej sprzedaży). Pamiętaj, że choinka w doniczce to inwestycja na lata. Wybierając drzewko z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i zdrowymi igłami, zyskujesz nie tylko świąteczną dekorację, ale także trwały element zieleni w Twoim ogrodzie.
- Zdarza się często, że wykopywane drzewka mają mocno przycięte korzenie i mogą długo chorować, a nawet zamierać jeszcze przed posadzeniem. Objawia się to żółknięciem i szybkim osypywaniem się igieł.
- Choinki kupione w supermarketach często przez kilka dni stoją na hali, w ciepłym pomieszczeniu, co "wyrywa je z uśpienia". Mogą wtedy szybko wznowić wegetację, a jeśli tak się stanie będą musiały spędzić całą zimę w pomieszczeniu! Wpłynie to niestety bardzo negatywnie na młode przyrosty, które będą słabo wybarwione, wiotkie i wyciągnięte.
Hartowanie choinki przed Świętami
Hartowanie choinki to kluczowy element w przygotowaniu jej do życia w domu. Proces ten pomaga drzewku dostosować się do zmiany temperatury i minimalizuje szok termiczny, który mógłby negatywnie wpłynąć na jego zdrowie i wygląd.
Po zakupie drzewka (przetrzymywanego na zewnątrz) nie przenosimy go od razu o domu! Choinkę przed wstawieniem do salonu należy odpowiednio zahartować (do ciepłych warunków).
- W tym celu stopniowo podwyższamy jej temperaturę – t.j. przez kilka dni warto ją przetrzymywać w pomieszczeniu o temp.: 5°C (np. w garażu lub w budynku roboczym).
- Później, choinkę przenosi się (na 2-3 dni) do nieco cieplejszego miejsca (o temp. 10°C).
- Dopiero po tym czasie drzewko możemy ustawić w salonie czy innym pokoju.
Choinka w doniczce będzie żywą bożonarodzeniową dekoracją, a później ozdobą działki lub ogrodu przez wiele lat. |
Pielęgnacja choinki w doniczce
Choinka w mieszkaniu powinna stać w umiarkowanej temperaturze pokojowej (najlepiej do 20°C). Roślina znajdująca się w zbyt ciepłym miejscu ma mniejsze szanse na aklimatyzację w ogrodzie i przeżycie (gdyż wybudza się z zimowego snu). Błędem jest umieszczanie drzewek w pobliżu źródeł ciepła (zbyt wysoka temperatura i suche powietrze) i uchylnych oknach (ryzyko przeciągów).
Podczas pielęgnacji choinki w doniczce, nie zapominaj o regularnym sprawdzaniu wilgotności ziemi. Choć choinki są roślinami odpornymi, zbyt suche podłoże może prowadzić do brązowienia i opadania igieł. Choinka w doniczce jest żywą rośliną, która oddycha, dlatego też należy ją podlewać gdy podłoże dobrze przeschnie (im wyższa temperatura, tym podlewanie będzie częstsze). Nawożenie jest zabronione, aby nie pobudzić rośliny do intensywnego wzrostu!
Pamiętaj, że choinka nie powinna być długo przetrzymywania w ciepłym pomieszczeniu (optymalnie do 6-7 dni). Drzewko należy „rozebrać” i przenieść do chłodniejszego miejsca jeszcze przed nadejściem Nowego Roku.
Hartowanie choinki po Świętach
Choinkę po Świętach trzeba ponownie zahartować, tym razem do chłodu. W tym celu umieszczamy ją na kilka dni w pomieszczeniu o temperaturze 10°C, a następnie na kilka dni w temp. 5°C.
Zimowanie drzewka
Później należy ustawić ją w możliwie najcieplejszym osłoniętym miejscu w ogrodzie lub na balkonie. Od strony wschodniej można ustawić jej ochronne ścianki – z bambusowej maty, juty, agrowłókniny lub innego materiału. Donicę należy dokładnie owinąć włókniną, tekturą, słomianą matą i ustawić ją na styropianie.
W ciepłe dni – aż do momentu sadzenia – choinkę trzeba kilkukrotnie podlać, aby zapobiec wystąpieniu suszy fizjologicznej i brązowieniu igieł. Do gruntu roślinę wysadza się w kwietniu lub dopiero po tzw. Zimnej Zośce (jeśli gatunek nie jest w pełni mrozoodporny lub wykształcił już młode pędy).
Film: Jak wybierać i pielęgnować choinki w doniczkach
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: gpointstudio/Fotolia