Najpopularniejsze owoce
41 kilogramów owoców na osobę w ciągu roku – tyle według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – statystyczny Polak w minionym roku skonsumował owoców i ich przetworów.
- Pierwsze niekwestionowane miejsce zajmuje jabłko z wynikiem 27 kg na osobę;
- na drugim miejscu są tzw. owoce południowe – cytrusy oraz banany, których łącznie spożywamy około 12 kg;
- bardzo chętnie jemy truskawki (4,8 kg) oraz owoce pestkowe (czyli wiśnie, czereśnie czy śliwki) – około 2,4 kg.
- Poza owocami świeżymi chętnie spożywamy soki owocowe – około 9,6 kg/osobę.
– Polscy sadownicy są bezkonkurencyjni – postawili na innowacyjność i zmianę całej infrastruktury, modernizując sady i wprowadzając nowe odmiany. – podkreśla Prof. Augustyn Mika z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. – Sadownictwo w Polsce ma się doskonale. Produkujemy coraz więcej owoców. Samych jabłek zbieramy ponad 3 mln ton, a wszystkich owoców ponad 4 mln ton. Zajmujemy już pierwsze miejsce w Europie.
– Ponieważ jako społeczeństwo nie jesteśmy w stanie skonsumować takiej ilości owoców, producenci stawiają na eksport. Milion ton jabłek trafiło do odbiorców za granicą, z czego 80% do Rosji. Jako kraj jesteśmy dużym producentem czarnej porzeczki, wiśni czy maliny, która zdobywa rynki Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Wielkiej Brytanii. Staliśmy się również dużym producentem borówki amerykańskiej. – zaznacza prof. Augustyn Mika.
Najpopularniejsze warzywa
W przypadku warzyw i ich przetworów w minionym roku przeciętny Polak zjadł ich prawie 60 kg.
- Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki;
- jemy bardzo duże ilości sałaty, cukinii i bakłażanów;
- sporym zainteresowaniem cieszą się także marchew i cebula.
- Jeśli chodzi o przetwory to konsumujemy ich blisko 8 kg, z czego ponad 2 kg to sama kiszona kapusta!
Prof. dr hab. Franciszek Adamicki, kierownik Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, zaznacza, że jesteśmy jednym z ważniejszych producentów warzyw w Europie. Jesteśmy również znaczącym eksporterem niektórych gatunków warzyw, przede wszystkim cebuli i marchwi. Produkcja np. marchwi została skoncentrowana w dużych gospodarstwach. Wybudowano przechowalnie łącznie z liniami do pakowania, sortowania i przygotowywania towaru na eksport.
Choć w 2004 roku niektórzy wróżyli upadek warzywnictwa szklarniowego, okazało się, że jest wręcz odwrotnie. Zdaniem Macieja Mularskiego, Prezesa Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami, ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że jako kraj jesteśmy piątym producentem pomidorów w całej Europie:
– Sprzyja nam nie tylko klimat, ale też inwestycje, jakie zostały poczynione w tę gałąź gospodarki. Przez ostatnie 6-7 lat były one bardzo potężne. To odzwierciedla produkcja. Jednocześnie trzeba zaznaczyć, że Polska ma ogromne tradycje uprawy pomidorów i ogórków pod osłonami. – wyjaśnia Maciej Mularski.
Nasiona owoców i warzyw
Zanim jednak owoc czy warzywo trafi do naszej siatki z zakupami, musi zostać wyprodukowane przez producentów – a wszystko się zaczyna od odpowiednich nasion.
– W Polsce oferujemy 300 odmian nasion warzyw. Wydaje się, że to dużo, ale są one podzielone na 30 grup, a w każdej z nich są segmenty przeznaczone na: świeży rynek, uprawy pod tunelami czy dla przemysłu.” Każda z odmian nasion jest coraz bardziej przyjazna dla producenta – owoce mają lepszą jakość, wysoki plon, wyższą opłacalność. Są one również przyjazne i podobają się konsumentowi, ponieważ są smaczne, kolorowe i mają ciekawe kształty. – podkreśla Rafał Alfut z firmy Syngenta.
Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po rodzime dary natury. Miejmy nadzieję, że ten rok przyniesie udane zbiory, a co za tym idzie – atrakcyjne ceny. Zarówno po stronie producentów, jak i konsumentów.
2014-03-04
Tekst i filmy: źródło – media.netpr.pl, zdjęcie tytułowe: Yerson Retamal/Pixabay