Polskie sadownictwo i warzywnictwo – jakość produkcji i podbój rynków Europejskich

Polskie sadownictwo i warzywnictwo, fot. Yerson Retamal - Pixabay

Warzywa i owoce są nieodłącznym elementem kuchni, stylu życia na całym świecie. Sięgamy po nie codziennie, jednak niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę, że Polska jest prawdziwym potentatem produkcji sadowniczej i warzywnej! Nasze warzywa i owoce każdego roku podbijają kolejne rynki eksportowe i wygrywają z innymi dzięki coraz lepszej jakości.

Poznaj najpopularniejsze owoce i warzywa Polski i dowiedz się, dlaczego możemy być z nich dumni.

Posłuchaj
00:00

Najpopularniejsze owoce

41 kilogramów owoców na osobę w ciągu roku – tyle według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – statystyczny Polak w minionym roku skonsumował owoców i ich przetworów.

  • Pierwsze niekwestionowane miejsce zajmuje jabłko z wynikiem 27 kg na osobę;
  • na drugim miejscu są tzw. owoce południowe – cytrusy oraz banany, których łącznie spożywamy około 12 kg;
  • bardzo chętnie jemy truskawki (4,8 kg) oraz owoce pestkowe (czyli wiśnie, czereśnie czy śliwki) – około 2,4 kg.
  • Poza owocami świeżymi chętnie spożywamy soki owocowe – około 9,6 kg/osobę.

– Polscy sadownicy są bezkonkurencyjni – postawili na innowacyjność i zmianę całej infrastruktury, modernizując sady i wprowadzając nowe odmiany. – podkreśla Prof. Augustyn Mika z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. – Sadownictwo w Polsce ma się doskonale. Produkujemy coraz więcej owoców. Samych jabłek zbieramy ponad 3 mln ton, a wszystkich owoców ponad 4 mln ton. Zajmujemy już pierwsze miejsce w Europie.

– Ponieważ jako społeczeństwo nie jesteśmy w stanie skonsumować takiej ilości owoców, producenci stawiają na eksport. Milion ton jabłek trafiło do odbiorców za granicą, z czego 80% do Rosji. Jako kraj jesteśmy dużym producentem czarnej porzeczki, wiśni czy maliny, która zdobywa rynki Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Wielkiej Brytanii. Staliśmy się również dużym producentem borówki amerykańskiej. – zaznacza prof. Augustyn Mika.

Najpopularniejsze warzywa

W przypadku warzyw i ich przetworów w minionym roku przeciętny Polak zjadł ich prawie 60 kg.

  • Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki;
  • jemy bardzo duże ilości sałaty, cukinii i bakłażanów;
  • sporym zainteresowaniem cieszą się także marchew i cebula.
  • Jeśli chodzi o przetwory to konsumujemy ich blisko 8 kg, z czego ponad 2 kg to sama kiszona kapusta!

Prof. dr hab. Franciszek Adamicki, kierownik Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, zaznacza, że jesteśmy jednym z ważniejszych producentów warzyw w Europie. Jesteśmy również znaczącym eksporterem niektórych gatunków warzyw, przede wszystkim cebuli i marchwi. Produkcja np. marchwi została skoncentrowana w dużych gospodarstwach. Wybudowano przechowalnie łącznie z liniami do pakowania, sortowania i przygotowywania towaru na eksport.

Choć w 2004 roku niektórzy wróżyli upadek warzywnictwa szklarniowego, okazało się, że jest wręcz odwrotnie. Zdaniem Macieja Mularskiego, Prezesa Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami, ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że jako kraj jesteśmy piątym producentem pomidorów w całej Europie:

– Sprzyja nam nie tylko klimat, ale też inwestycje, jakie zostały poczynione w tę gałąź gospodarki. Przez ostatnie 6-7 lat były one bardzo potężne. To odzwierciedla produkcja. Jednocześnie trzeba zaznaczyć, że Polska ma ogromne tradycje uprawy pomidorów i ogórków pod osłonami. – wyjaśnia Maciej Mularski.

Nasiona owoców i warzyw

Zanim jednak owoc czy warzywo trafi do naszej siatki z zakupami, musi zostać wyprodukowane przez producentów – a wszystko się zaczyna od odpowiednich nasion.

– W Polsce oferujemy 300 odmian nasion warzyw. Wydaje się, że to dużo, ale są one podzielone na 30 grup, a w każdej z nich są segmenty przeznaczone na: świeży rynek, uprawy pod tunelami czy dla przemysłu.” Każda z odmian nasion jest coraz bardziej przyjazna dla producenta – owoce mają lepszą jakość, wysoki plon, wyższą opłacalność. Są one również przyjazne i podobają się konsumentowi, ponieważ są smaczne, kolorowe i mają ciekawe kształty. – podkreśla Rafał Alfut z firmy Syngenta.

Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po rodzime dary natury. Miejmy nadzieję, że ten rok przyniesie udane zbiory, a co za tym idzie – atrakcyjne ceny. Zarówno po stronie producentów, jak i konsumentów.

2014-03-04
Tekst i filmy: źródło – media.netpr.pl, zdjęcie tytułowe: Yerson Retamal/Pixabay

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Przeczytaj także
Jak ocieplić donicę przed mrozem? Praktyczne rady 10 zasad ochrony roślin doniczkowych przed mrozem Zima na balkonie: ochrona roślin balkonowych przed mrozem Zimowanie roślin na tarasie | Jak zabezpieczyć je przed mrozem?
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Przeczytaj także
Terminy zakładania i zdejmowania zimowych osłon Zabezpieczanie drzew i krzewów owocowych przed zimą Które rośliny trzeba okrywać na zimę i jak to zrobić? Zapytaliśmy eksperta Sprawdzone metody zabezpieczania roślin na zimę | Wszystko, co warto wiedzieć!
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia.
Przeczytaj także
Konserwacja kosiarki: krok po kroku Jak dbać o sekator po sezonie? | 3 zasady Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić? Czyszczenie narzędzi ogrodniczych. Dezynfekcja sekatorów, nożyc, pił, itd.
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy