Logo
Logo

Owocowo-warzywne przepisy na dania dla dzieci i rodziców

Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech.

Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

Codzienna dieta powinna być różnorodna, odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o lokalne sezonowe owoce i warzywa, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd, oraz zapewniają właściwą ilość energii. W świeżych, obecnie dostępnych produktach znajduje się wiele cennych składników i witamin, które szczególnie o tej porze roku powinny trafiać na nasze talerze w różnych wariantach.

Na piękny uśmiech i sprawny umysł

Truskawka to drugi, po jabłku, najbardziej ulubiony krajowy owoc naszych dzieci, jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

Truskawki zawierają witaminy C, A oraz z grupy B, a także cenne składniki mineralne, jak żelazo, kwas foliowy, magnez, mangan oraz wapń i fosfor, odpowiadające za wzmocnienie kości i zębów. Są zalecane w diecie osób narażonych na stres. Zawarty w tych owocach potas polepsza koncentrację i poprawia refleks. Truskawki gaszą też pragnienie i wzmagają apetyt, a dzięki temu, że mają mało kalorii, za to sporo błonnika, są bardzo sycące. Owoce te stanowią świetną bazę dla deserów, zamiast tradycyjnych słodyczy. Dowiedz się więcej, dlaczego warto jeść truskawki

Po treningu i przy infekcji

Nic tak nie poprawia nastroju, jak miseczka świeżych malin. Są one cennym źródłem m.in. witamin C, E, B1, B2 i B6 oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Ze względu na swoje właściwości stanowią idealną przekąskę po wysiłku fizycznym oraz przy osłabieniu psychicznym. Wykorzystuje się je także jako środek na przemianę materii, w leczeniu anemii i przy infekcjach. Latem królują w prostych i smacznych deserach oraz lekkich potrawach, w których gustują najmłodsi.

Na odporność i poprawę koncentracji

Rzodkiewka, choć mała i niepozorna, zaskakuje swoim cennym składem. Zawiera witaminy A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę, a za to niewiele kalorii. Wzmacnia odporność, usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Rzodkiewka polecana jest przy niestrawności, łagodzi także dolegliwości zgagi, pobudza łaknienie oraz trawienie, przez co z powodzeniem może stanowić doskonałą niskokaloryczną przekąskę, np. jako dodatek do kanapek lub sałatek.

 Zdjęcie tytułowe: FamVeldman / Depositphotos

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (9)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl