Domowe chipsy warzywne (z ziamniaków i buraków) i owocowe (z jabłek)

Domowe chipsy fot. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Przepis na domowe chipsy pochodzi z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok". Ten doskonały pomysł na świetną i zdrową przekąskę, którą przygotujesz mniej więcej w godzinę.

Posłuchaj
00:00
24

Warzywne lub owocowe chipsy są łatwe do zrobienia w domu, a do tego zdrowe. Możesz je przygotować m.in. z dostępnych przez cały rok jabłek, buraków lub ziemniaków. Doprawione ziołami według własnego uznania będą smaczną przekąską i nadadzą się nawet jako drugie śniadanie dla dziecka.

Przepis na domowe chipsy

Składniki

  • 2 niewielkie buraki
  • 2 małe ziemniaki
  • jabłko
  • wędzona papryka, sól, pieprz
  • oliwa
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i buraki szorujemy do czysta i przy pomocy ostrego noża kroimy cieniutko (na grubość ok. 1-2 mm); możemy też posłużyć się obieraczką do warzyw. Jeśli warzywa mają grubą, twardą skórkę, najpierw możemy je obrać.
  2. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny leżeć pojedynczo i nie nachodzić na siebie. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem – wedle uznania.
  3. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i też cienko kroimy, na grubość ok. 3 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny i miodem. Układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Obie blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C z włączoną funkcją termoobiegu. Jeśli nie mamy tej funkcji, powinniśmy piec blachy pojedynczo, wybierając opcję góra-dół. Pieczenie powinno potrwać ok. 80 minut i odbywać się przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Chipsy nie tyle upieką się, co wysuszą i lekko zrumienią. By nie spiekły się za bardzo (szczególnie jabłka), co jakiś czas zaglądamy do piekarnika. W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki
"Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni