Domowe chipsy warzywne (z ziamniaków i buraków) i owocowe (z jabłek)

Domowe chipsy fot. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Przepis na domowe chipsy pochodzi z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok". Ten doskonały pomysł na świetną i zdrową przekąskę, którą przygotujesz mniej więcej w godzinę.

Posłuchaj
00:00
24

Warzywne lub owocowe chipsy są łatwe do zrobienia w domu, a do tego zdrowe. Możesz je przygotować m.in. z dostępnych przez cały rok jabłek, buraków lub ziemniaków. Doprawione ziołami według własnego uznania będą smaczną przekąską i nadadzą się nawet jako drugie śniadanie dla dziecka.

Przepis na domowe chipsy

Składniki

  • 2 niewielkie buraki
  • 2 małe ziemniaki
  • jabłko
  • wędzona papryka, sól, pieprz
  • oliwa
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i buraki szorujemy do czysta i przy pomocy ostrego noża kroimy cieniutko (na grubość ok. 1-2 mm); możemy też posłużyć się obieraczką do warzyw. Jeśli warzywa mają grubą, twardą skórkę, najpierw możemy je obrać.
  2. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny leżeć pojedynczo i nie nachodzić na siebie. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem – wedle uznania.
  3. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i też cienko kroimy, na grubość ok. 3 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny i miodem. Układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Obie blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C z włączoną funkcją termoobiegu. Jeśli nie mamy tej funkcji, powinniśmy piec blachy pojedynczo, wybierając opcję góra-dół. Pieczenie powinno potrwać ok. 80 minut i odbywać się przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Chipsy nie tyle upieką się, co wysuszą i lekko zrumienią. By nie spiekły się za bardzo (szczególnie jabłka), co jakiś czas zaglądamy do piekarnika. W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki
"Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Granulat na szczury – 150 g Target
Granulat na szczury – 150 g Target
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Szybkie porządki w ogrodzie? Z tymi akumulatorowymi urządzeniami STIHL pójdzie jak z płatka
Treści naszych partnerów
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści