Warzywne lub owocowe chipsy są łatwe do zrobienia w domu, a do tego zdrowe. Możesz je przygotować m.in. z dostępnych przez cały rok jabłek, buraków lub ziemniaków. Doprawione ziołami według własnego uznania będą smaczną przekąską i nadadzą się nawet jako drugie śniadanie dla dziecka.
Przepis na domowe chipsy
Składniki
- 2 niewielkie buraki
- 2 małe ziemniaki
- jabłko
- wędzona papryka, sól, pieprz
- oliwa
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
- Ziemniaki i buraki szorujemy do czysta i przy pomocy ostrego noża kroimy cieniutko (na grubość ok. 1-2 mm); możemy też posłużyć się obieraczką do warzyw. Jeśli warzywa mają grubą, twardą skórkę, najpierw możemy je obrać.
- Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny leżeć pojedynczo i nie nachodzić na siebie. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem – wedle uznania.
- Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i też cienko kroimy, na grubość ok. 3 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny i miodem. Układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obie blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C z włączoną funkcją termoobiegu. Jeśli nie mamy tej funkcji, powinniśmy piec blachy pojedynczo, wybierając opcję góra-dół. Pieczenie powinno potrwać ok. 80 minut i odbywać się przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Chipsy nie tyle upieką się, co wysuszą i lekko zrumienią. By nie spiekły się za bardzo (szczególnie jabłka), co jakiś czas zaglądamy do piekarnika. W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki
"Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
"Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!