Logo
Logo
30
Do góry

Owocowo-warzywne przepisy na dania dla dzieci i rodziców

Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech.

Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

Codzienna dieta powinna być różnorodna, odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o lokalne sezonowe owoce i warzywa, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd, oraz zapewniają właściwą ilość energii. W świeżych, obecnie dostępnych produktach znajduje się wiele cennych składników i witamin, które szczególnie o tej porze roku powinny trafiać na nasze talerze w różnych wariantach.

Na piękny uśmiech i sprawny umysł

Truskawka to drugi, po jabłku, najbardziej ulubiony krajowy owoc naszych dzieci, jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

Truskawki zawierają witaminy C, A oraz z grupy B, a także cenne składniki mineralne, jak żelazo, kwas foliowy, magnez, mangan oraz wapń i fosfor, odpowiadające za wzmocnienie kości i zębów. Są zalecane w diecie osób narażonych na stres. Zawarty w tych owocach potas polepsza koncentrację i poprawia refleks. Truskawki gaszą też pragnienie i wzmagają apetyt, a dzięki temu, że mają mało kalorii, za to sporo błonnika, są bardzo sycące. Owoce te stanowią świetną bazę dla deserów, zamiast tradycyjnych słodyczy. Dowiedz się więcej, dlaczego warto jeść truskawki

Po treningu i przy infekcji

Nic tak nie poprawia nastroju, jak miseczka świeżych malin. Są one cennym źródłem m.in. witamin C, E, B1, B2 i B6 oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Ze względu na swoje właściwości stanowią idealną przekąskę po wysiłku fizycznym oraz przy osłabieniu psychicznym. Wykorzystuje się je także jako środek na przemianę materii, w leczeniu anemii i przy infekcjach. Latem królują w prostych i smacznych deserach oraz lekkich potrawach, w których gustują najmłodsi.

Na odporność i poprawę koncentracji

Rzodkiewka, choć mała i niepozorna, zaskakuje swoim cennym składem. Zawiera witaminy A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę, a za to niewiele kalorii. Wzmacnia odporność, usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Rzodkiewka polecana jest przy niestrawności, łagodzi także dolegliwości zgagi, pobudza łaknienie oraz trawienie, przez co z powodzeniem może stanowić doskonałą niskokaloryczną przekąskę, np. jako dodatek do kanapek lub sałatek.

 

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (7)
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu