Logo
Logo

Rodzaje grilli do ogrodu – gazowe, węglowe i elektryczne | Jakie wybrać?

W ostatnich latach moda na grillowanie nie odpuszcza i zdobywa coraz szersze grona wielbicieli. Zanim jednak zdecydujemy się na zakupy soczystych warzyw i mięsnych steków warto przyjrzeć się sprzętowi do grillowania. A wybór jest duży – od tradycyjnych grilli węglowych poprzez elektryczne i gazowe do palenisk!

Dowiedzcie się, wśród jakich rodzajów sprzętów można wybierać, kupcie odpowiedni dla swoich potrzeb i zorganizujcie prawdziwą ucztę w ogrodzie.

Spis treści
Kiedy jest najlepszy czas na grilla? Jakie są zalety poszczególnych rodzajów grilli? Grille węglowe Grille gazowe Grille elektryczne Co warto kupić do grillowania? Co jeszcze do kącika do grillowania?

Kiedy jest sezon na grilla?
Majówka, wiosna, lato, jesień

Co przyrządzamy na grillu? Praktycznie wszystko. Tradycyjne kiełbaski, karkówkę, mięso drobiowe i wołowe w postaci szaszłyków, boczek, ryby, warzywa takie jak cukinia, papryka, cebula, bakłażan oraz inne dodatki w postaci chleba (często przekładanego między kromkami masłem), czy ziemniaków.

Nawet sklepy spożywcze dostosowały się do dużego popytu na tego typu produkty i przygotowują specjalne akcje sezonowe. W każdym supermarkecie można już kupić przyrządzone mięso w marynacie do wrzucenia bezpośrednio na ruszt, przyprawy do grilla i sosy, aluminiowe tacki, czy brykiet.

Jakie są rodzaje grilli na rynku?
Grill węglowy, gazowy czy elektryczny

Wybór odpowiedniego sprzętu to nie lada wyzwanie. Zwykle to zakup na dłużej, dlatego warto przemyśleć jak często sięgamy po smakołyki z rusztu, jakie najbardziej lubimy i jak spędzamy czas przy grillu. Do wyboru mamy trzy rodzaje grilli – węglowe, gazowei elektryczne i każdy z nich, w zależności od potrzeb, jest dobrą opcją.

 

Grille węglowe

Jeśli cieszą nas długie biesiady z ogniem i dymem w tle, to grill węglowy będzie strzałem w dziesiątkę. Potrawy przygotowane na "żywym" ogniu są pełne aromatu i najbardziej oddają charakter rodzinnego grillowania.

"Przy zakupie grilla węglowego warto zwrócić uwagę czy jest z pokrywą – takie modele dają więcej możliwości przygotowania dań. Ważne jest też czy grill zawiera popielnik i jego konstrukcja pozwala na swobodny dopływ powietrza do dolnej misy, co wpływa na szybkość rozpalenia ognia." – mówi Edyta Gaczyńska, Category Manager w Leroy Merlin.

► Zalety

Grille węglowe zostały w większości posiadają pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej się pieką, dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Zwykle mają też większą powierzchnię rusztu co umożliwia grillowanie większych kawałków mięsa. Na grillach węglowych można używać zarówno węgla jak i drewna.

Grille węglowe zazwyczaj są wykonane ze stalowej, chromowanej blachy.

Grille gazowe

Jeśli stawiamy na komfort i chcemy uniknąć uciążliwego, gryzącego dymu i doglądania ognia, to warto postawić na grille gazowe lub elektryczne.

"W grillu gazowym dobrze sprawdzić czy ruszt jest żeliwny lub żeliwny emaliowany, a palniki wykonane ze stali nierdzewnej. Dobry grill gazowy zaopatrzony jest w termometr i palnik boczny, który może przydać się do przygotowania innych dań. Wybierając grill sprawdźmy też stabilność konstrukcji oraz jego mobilność, którą docenimy np. podczas nagłego deszczu." – podpowiada Edyta Gaczyńska.

► Zalety

Grille gazowe cechuje przede wszystkim łatwa regulacja temperatury pieczenia, w odróżnieniu od grilli węglowych od razu uzyskujemy żądaną temperaturę grillowania. Jest to ważna zaleta dla użytkowników lubiących szybkie rozwiązania. W grillach gazowym mamy też kilka rozwiązań co do palników – może być jeden, dwa lub kilka. Dodatkową zaletą jest to, że potrawy zachowują soczystość, a tłuszcz jest zbierany do oddzielnych pojemników i nie spływa bezpośrednio do ognia.

Grille gazowe często mają ruszt w formie systemu modułów, które można przestawiać i ustawiać wedle upodobań. Często też są zaopatrzone w kółka, aby łatwiej je przestawiać.

Grille elektryczne

Dla wielkich fanów potraw z grilla świetnym rozwiązaniem będzie grill elektryczny, którego możemy używać cały rok!

W grillu elektrycznym moc to podstawa. Ważna jest też jego kompaktowość i lekkość oraz materiał z którego wykonany jest ruszt – najlepiej żeliwo, które szybko się nagrzewa i długo oddaje ciepło. Nie bez znaczenia jest też kwestia przechowywania grilla poza sezonem, co często sprawia, że decydujemy się właśnie na ten rodzaj sprzętu." – mówi Edyta Gaczyńska.

► Zalety

Grilla elektrycznego możemy używać zawsze i wszędzie – nawet w domu (tylko trzeba pamiętać o dobrym odprowadzaniu dymu!). Potrawy przyrządzane przy użyciu technologii grilla są zdrowsze niż te z tradycyjnej patelni, ponieważ można je przygotować bez tłuszczu. Grill elektryczny jest niezwykle mobilny i łatwy do przechowywania, gdyż zajmuje bardzo mało miejsca. Jest to też jedno z tańszych rozwiązań! 

Co warto mieć przy grillu?
Przydatne dodatki

Aby zaskoczyć gości wyjątkowym i aromatycznym smakiem przygotowanych dań warto oprócz grilla zastanowić się na wędzarnią lub generatorem dymu do grilla, który sprawdzi się z grillami na węgiel drzewny, drewno i gaz.

1. Ciekawą alternatywą dla steków, szaszłyków i kiełbasy z grilla jest kamień do pizzy lub piec do pizzy do grilla. Kamień Naterial, dzięki uniwersalnemu rozmiarowi (śr. 33 cm) zmieści się do większości grilli, można używać go też z powodzeniem w piekarniku m.in. do wypieku pieczywa. Piec do pizzy do grilla jest większy (śr. 45 cm.) ale zapewnia szybsze nagrzanie i większy komfort przygotowania pizzy. 2. Niepozorny metalowy pojemnik na zrębki drzewne najlepiej pasuje do grilli z pokrywą, dzięki czemu można uzyskać efekt wędzenia dymem np. z drewna wiśni, jabłoni, olchy lub innego gatunku. 3. Z kolei bezprzewodowy termometr Naterial zadba o pożądany stopień upieczenia steka.

Jak zrobić idealną strefę do grillowania?
Paleniska i ogrzewacze

Wyjątkowego klimatu w ogrodzie doda palenisko, wokół którego może skupić się ogrodowe przyjęcie. Warto też zastanowić się nad dodatkowymi ogrzewaczami ogrodowymi, które sprawią, że do późna będzie można komfortowo spędzać czas w gronie rodziny i przyjaciół.

1. Oprócz nastroju Palenisko Ovieto może być wykorzystane też do grillowana - wystarczy dokupić grilla z rusztem i trójnogiem. Taki zestaw pozwala cieszyć się ciepłem oldschoolowego ogniska i idealnie nadaje się do pieczenia pianek, kiełbasek i innych specjałów na świeżym powietrzu. 2. i 3. Z kolei z ogrzewacze ogrodowe sprawią, że niestraszny będzie chłód majowych wieczorów. Nowoczesny design sprawia, że pasują do wielu aranżacji tarasowo-ogrodowych. 


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl i materiały prasowe Leroy Merlin, zdjęcia: Leroy Merlin

Autor
Rodzaje grilli do ogrodu – gazowe, węglowe i elektryczne | Jakie wybrać?
Rodzaje grilli do ogrodu – gazowe, węglowe i elektryczne | Jakie wybrać?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl